Ολυμπιακός: Εξαιρετική επίθεση και κορυφαία άμυνα επιβεβαιώνουν την πρώτη θέση

Ολυμπιακός: Εξαιρετική επίθεση και κορυφαία άμυνα επιβεβαιώνουν την πρώτη θέση

Ο Ολυμπιακός ήταν η κορυφαία ομάδα στην κανονική περίοδο της Euroleague και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν απόλυτα.

Φτάσαμε στο τέλος της κανονικής περιόδου της Euroleague και πλέον ετοιμαζόμαστε για τα πλέι οφ. Ο Ολυμπιακός ήταν η κορυφαία ομάδα τερματίζοντας στην πρώτη θέση. Παραμένοντας σταθερά στην κορυφή για μεγάλο διάστημα. Και έτσι έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που φτάνει σε ένα τέτοιο σημαντικό επίτευγμα.

Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα εντυπωσίασε αγωνιστικά δείχνοντας ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με πέρσι. Οι Πειραιώτες ήταν εξαιρετικοί τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Είχαν τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο παιχνιδιού και ο Έλληνας τεχνικός δικαιώθηκε απόλυτα με τη μέχρι τώρα πορεία που κατέγραψαν οι παίκτες του.

Έτσι λίγο πριν την εκκίνηση των πλέι οφ ήρθε η στιγμή να δούμε πόσο καλός ήταν ο Ολυμπιακός φέτος και που υστέρησε. Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του βέβαια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν περίτρανα όσα θα ακολουθήσουν. Για το πόσο υψηλού επιπέδου μπάσκετ έπαιξαν οι Ερυθρόλευκοι.

Ο Ολυμπιακός πετούσε… φωτιές στην επίθεση

Το ότι οι Πειραιώτες δεν άλλαξαν πολλά πράγματα στο ρόστερ τούς έδωσε την ευκαιρία να «δέσουν» πιο γρήγορα επιθετικά. Η προσθήκες των Κάνααν και Πίτερς έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια ώστε η ομάδα να κινείται ακόμα περισσότερο off-ball (δίχως την μπάλα δηλαδή). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το εξέλιξε πιο πολύ και για αυτό βλέπαμε πολλές φορές μια αδιανόητη ροή κίνησης και τους Ερυθρόλευκους να λειτουργούν σχεδόν μηχανικά.

Ο Ολυμπιακός παρήγαγε 84 πόντους κατά μέσο όρο (5η θέση). Αυτό ήταν η ποσότητα. Γιατί ποιοτικά οι Πειραιώτες ήταν ακόμα καλύτεροι αφού ανά 100 κατοχές σκόραραν 119,9 πόντους, το 2ο καλύτερο στη διοργάνωση. Παράλληλα είχαν 684/1124 δίποντα και 338/900 τρίποντα, δηλαδή 62% και 37,6% αντίστοιχα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημιουργικές ικανότητες η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν απλά απολαυστική. Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 21,8 μ.ο, όντας φυσικά πρώτη. Όπως και πάλι αυτό έχει να κάνει με την ποσότητα. Γιατί ποιοτικά το ποσοστό των ασίστ (AST%) ήταν στο τρομερό 72,4%. Με δύο λόγια δηλαδή περίπου τα 3/4 των καλαθιών ήταν έπειτα από τελική πάσα!

Παίρνοντας την σκυτάλη από τις ασίστ ας δούμε τα λάθη. Οι Ερυθρόλευκοι λόγω της διαρκείς κίνησης της μπάλας δεν ήταν και από τις καλύτερες ομάδες. Ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού με περισσότερες κατοχές έφερε μοιραία και τα λάθη. Κατά μέσο όρο γινόντουσαν 13, ενώ το 18,5% των επιθέσεων κατέληγε σε χέρια αντιπάλου. Όσον αφορά τα επιθετικά ριμπάουντ οι νταμπλούχοι Ελλάδος κατέβαζαν το 31,2% των διαθέσιμων (9η).

Η σταδιακή βελτίωση στην άμυνα

Όταν ξεκίνησε η σεζόν όσοι παρακολούθησαν τα παιχνίδια του Ολυμπιακού παρατηρούσαν μια αδυναμία στην άμυνα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το τόνιζε συνεχώς. Οι νίκες ερχόντουσαν λόγω της εξαιρετικής επίθεσης όμως σταδιακά το πρόβλημα μετατράπηκε σε απόλυτο πλεονέκτημα.

Οι Πειραιώτες είχαν το καλύτερο παθητικό με 75,8 πόντους μ.ο, ενώ ανά 100 κατοχές δεχόντουσαν 107.9. Νούμερα που τους κατατάσσουν πρώτους στις σχετικές λίστες. Παράλληλα, ήταν πρώτοι σε κλεψίματα με 7,7 ανά ματς και 10οι με 2,1 τάπες.

Το μοναδικό «ψεγάδι» που μπορούμε να βρούμε ήταν πως το 62,9% των αντίπαλων καλαθιών ήταν έπειτα από ασίστ (16η). Το οποίο βέβαια αν το αντιστρέψουμε μπορεί να σημαίνει πως μόνο έπειτα από πολύ καλές συνεργασίες μπορούσε να διασπαστεί η άμυνα.

Ακόμα, ο Ολυμπιακός απέδειξε πως ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες (δεύτερη για την ακρίβεια) στο να αμύνονται πάνω στην μπάλα. Κάτι που επιβεβαιώνουν τα 14,1 λάθη μ.ο των αντιπάλων ή αλλιώς το 20% των επιθέσεων κατέληγε σε Ερυθρόλευκα χέρια. Στα αμυντικά ριμπάουντ τώρα οι παίκτες του Μπαρτζώκα κατέβαζαν το 72% των διαθέσιμων (3η), έχοντας κατά μέσο όρο 23,9.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ