Μιλουτίνοφ – Γουίλιαμς-Γκος: Η σεζόν με τον Μπλατ και το πλάνο του Μπαρτζώκα

Μιλουτίνοφ – Γουίλιαμς-Γκος: Η σεζόν με τον Μπλατ και το πλάνο του Μπαρτζώκα

Tι έκαναν στη Euroleague τη σεζόν (2018-19) που βρέθηκαν μαζί στον Ολυμπιακό ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος;

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ολοκληρώσει τη μετακίνηση του Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Σέρβος σέντερ θα φορά και πάλι τα ερυθρόλευκα για επόμενα δύο χρόνια. Μια κίνηση που ανεβάζει ακόμα περισσότερο επίπεδο την front line του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Οι Πειραιώτες «ψήνουν» ακόμη μία επιστροφή, αφού είναι πάρα πολύ κοντά στο να υπογράψουν τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ Μαδρίτης (με την οποία κατέκτησε τη Euroleague φέτος) ύστερα από δύο χρόνια και πλέον αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Μπορεί ο Γκος να έμεινε στο λιμάνι μία μόλις σεζόν (2018-19), καθώς οι Γιούτα Τζαζ έκαναν χρήση του buy out που υπήρχε στο συμβόλαιο του παίκτη ύψους 750.000 δολαρίων και τον έκαναν δικό τους, όμως σε αυτό το διάστημα είχε βρεθεί στο πλευρό του Μιλουτίνοφ. Τι έκαναν όμως οι δυο τους στα ευρωπαϊκά παρκέ;

Το κοινό στοιχείο των Μιλουτίνοφ και Γκος

Ο Αμερικανός έπαιξε 30 παιχνίδια στη Euroleague, ενώ ο Σέρβος 28. Ο τότε rookie γκαρντ ήταν επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ από την Παρτίζαν Βελιγραδίου, με τον έμπειρο τεχνικό να βλέπει κάτι το ξεχωριστό στον παίκτη. Κάτι που έδειξε και τη μοναδική του χρονιά με τον Ολυμπιακό, αλλά και τις δύο τελευταίες ως παίκτης των «Μερένχες».

Ένα κοινό που έχουν με τον «Μίλου» είναι πως και εκείνος είχε την αμέριστη εμπιστοσύνη ενός άλλου κόουτς. Του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο Έλληνας τεχνικός πήρε τον Σέρβο στον Πειραιά όντας ακόμα… άγουρος και τον μετέτρεψε σε έναν από τους καλύτερους σέντερ της λίγκας με το πέρασμα των χρόνων. Κερδίζοντάς του ουσιαστικά ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τόσο ο κόουτς Μπλατ, όσο και ο κόουτς Σφαιρόπουλος πήραν ουσιαστικά δύο άπειρα παιδιά, έχοντας δει τεράστιες προοπτικές στο παιχνίδι τους, που άλλοι δεν έβλεπαν, και μπόρεσαν μέσα από την στήριξή τους να τους χτίσουν άκρως αξιόλογες καριέρες.

Ο… βράχος Μιλουτίνοφ και ο πρωτάρης Γκος σε μια περίεργη σεζόν για τον Ολυμπιακό

Η σεζόν 2018-19 ήταν περίεργη για τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν πάρει τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο τους και ήθελαν να χτίσουν κάτι καλό. Τα δείγματα ήταν καλά, όμως δεν κατάφεραν να μπουν στα πλέι οφ της Euroleague τερματίζοντας στην 9η θέση και χάνοντας την πρόκριση σε τριπλή ισοβαθμία (15-15 ρεκόρ) με Μπασκόνια (7η) και Ζάλγκιρις Κάουνας (8η).

Ο Μπλατ είχε εμπιστευτεί παιδιά που είχαν είτε λίγη εμπειρία από το επίπεδο της Euroleague (Τουπάν, Τίμα), είτε καθόλου (ΛεΝτέι, Γκος). Με τον Γκος να τον δικαιώνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Μπορεί να ήταν rookie, αλλά μέτρησε 9.2 πόντους με 37% τρίποντο, 2 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ και 1.4 λάθη σε 26 λεπτά συμμετοχής. Νούμερα που αν έμενε ίσως βελτίωνε ακόμα περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, ο Σέρβος ήταν ένας κανονικός σταρ. Θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους ψηλούς στη λίγκα και λίγοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να τον κοντράρουν. Ήταν ασταμάτητος στο επιθετικό κομμάτι, ενώ και αμυντικά έδειχνε κάποια καλά στοιχεία. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 11.7 πόντους με 66,1% δίποντο όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας, 7,9 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ σε 26 λεπτά συμμετοχής.

Πως μπορούν να «κολλήσουν» στο σύστημα του Μπαρτζώκα

Οι δυο τους ξεκινούσαν στη βασική πεντάδα και συνεργαζόντουσαν ουκ ολίγες φορές επιτυχημένα. Είτε ο Γκος δημιουργούσε για τον «Μίλου» ώστε εκείνος να σκοράρει, κυρίως μέσα από το pick n roll, είτε ο Σέρβος έστηνε τα γνωστά του εξαιρετικά σκριν ή άνοιγε χώρους με το σώμα του, ώστε ο Αμερικανός να χρησιμοποιήσει τα αθλητικά του προσόντα για να εφορμήσει προς το καλάθι αφού θεωρείται ένα πολύ ικανός «slasher» (του αρέσει δηλαδή να μπαίνει στο καλάθι).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας «λατρεύει» τόσο τους παίκτες ανεπτυγμένο κάθετο παιχνίδι, όσο και τους ψηλούς που ξέρουν να στήνουν έναν καλό σκριν. Δύο στοιχεία που βοηθούν στην διαρκή κίνηση που επιζητά από τους παίκτες του για να υπάρχει μια ομαλή ροή στην επίθεση.

Συν του ότι ο Γκος έχει δείξει ότι έχει ένα αρκετά καλό διάβασμα των φάσεων, που επίσης αποτελεί κομβικό στοιχείο, ενώ και ο Μιλουτίνοφ από την πλευρά του μπορεί να πασάρει όταν αυτό του ζητηθεί. Δεν είναι προφανώς στο επίπεδο του Φαλ, αλλά έχει αποδείξει και εκείνος πως… βλέπει γήπεδο.

Ο Σέρβος έχει υπογράψει. Μένει τώρα να δούμε τι θα συμβεί με τον Αμερικανό και αν οι δυο τους συνυπάρξουν για ακόμη μία φορά. Αυτή τη φορά σε ένα διαφορετικό σύστημα που όμως μπορεί να τους αναδείξει ακόμα περισσότερο ανεβάζοντας επίπεδο τον Ολυμπιακό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ