Γιατί ο Ολυμπιακός ψάχνει στο Μόναχο το «κλειδί» της Euroleague – Οι πρώτοι υπολογισμοί για την «κατάταξη»

Γιατί ο Ολυμπιακός ψάχνει στο Μόναχο το «κλειδί» της Euroleague – Οι πρώτοι υπολογισμοί για την «κατάταξη»

Πόσο κοντά είναι στην 6η θέση ο Ολυμπιακός με 13-11, δέκα στροφές πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας

Στην τελική ευθεία για το φινάλε της κανονικής διάρκειας στη Euroleague και το «κεντρικό» ερώτημα στρώνεται σιγά-σιγά στο μεγάλο τραπέζι της διοργάνωσης. Πόσες νίκες, για την σωστή κατάταξη. Για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs (4η).

Την επιβεβαιωμένη παρουσία στα playoffs (6η). Έστω την πρόκριση στο -αλά ΝΒΑ– πείραμα με κωδική ονομασία play in tournament (10η). Μια διαδικασία που δέκα στροφές πριν από το φινάλε, απασχολεί τις 15 από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης, σε μια απόδειξη του υψηλού ανταγωνισμού αλλά και της επιτυχίας του format.

Διαβάστε επίσης: Οι εμφανίσεις του Καμπράλ στο Κόπα Άφρικα… οδηγός για την συνέχεια στον Ολυμπιακό (pic, vid)

Η φωτογραφία της στιγμής άλλωστε τα λέει όλα: Από το 15-9 του Παναθηναϊκού που σήμερα ξύπνησε στην 3η θέση της βαθμολογίας έπειτα από τη νίκη επί της Μιλάνο ως το 12-12 της Μπασκόνια -που την ίδια στιγμή μένει εκτός δεκάδας σε τριπλή ισοβαθμία- ένα μικρό σερί διαφορά. Εκείνο που ψάχνει διακαώς να χτίσει ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα απόψε στο Μόναχο (21:30).

Είναι στο 13-11 οι Ερυθρόλευκο σε μια σεζόν που ο Έλληνας τεχνικός θα μπορούσε να γράψει βιβλίο για τις ατυχίες, τους τραυματισμούς, τις αναποδιές. Και είναι και στην «ανάγκη» της άμεσης κατάκτησης της πέμπτης φετινής εκτός έδρας επικράτησης προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής σε… όλες τις κουβέντες που αφορούν στην τελική κατάταξη.. Από εδώ και πέρα κάθε «λάθος» στοιχίζει και πληρώνεται τοις μετρητοίς.

Φυσικά οι Πειραιώτες δεν θα παίξουν μόνοι τους στο BMW Park. Και αν νιώθουν το αποψινό παιχνίδι ως οριακό τι να πει και η Μπάγερν που από το 10-14 ψάχνει επειγόντως για «θαύματα» που θα την διατηρήσουν στο… κόλπο. Προχθές νικώντας στην παράταση τη Μπασκόνια (112-109) βρήκε ένα. Προφανώς η ομάδα του Πάμπλο Λάσο θέλει να το «ζευγαρώσει» σε αυτή την διαβολοβδομάδα. Έχει και εκείνη όμως έναν σωρό μπελάδες να διαχειριστεί: Νοκ άουτ ο Μπούκερ (όπως οι Φαλ και Μιλουτίνοφ για τον Ολυμπιακό), αμφίβολοι ο Ιμπάκα, ο Μπόνγκα και ο Βίμπεργκ (όπως ο Πετρούσεφ).

Η φετινή είναι η δεύτερη σεζόν με format 34 αγώνων στην κανονική διάρκεια. Πέρσι ο Ολυμπιακός (24-10) δεν ασχολήθηκε με την ανάγνωση της: Ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Δεν «έβλεπε» κανέναν. Τερμάτισε πρώτος σε μια διαδρομή με χαρακτηριστική συνέπεια από την αρχή ως το φινάλε. Φέτος όμως είναι όλα αλλιώς.

Και υποχρεωτικά τον απασχολεί κάθε λεπτομέρεια. Το περσινό παράδειγμα λέει ότι η 4άδα για το πλεονέκτημα έδρας έκλεισε στις 21 νίκες (μαζί με την κατάταξη της Μονακό). Λέει επίσης ότι η Παρτιζάν ήταν 6η με 20 και ότι ο Ερυθρός Αστέρας τερμάτισε 10ος με 17 κερδίζοντας στην κατάταξη την Εφές σε ισοβαθμία. Πέρσι όμως δεν είχε τόση σημασία ούτε αν θα είσαι έκτος, ούτε ενδιέφερε κανέναν να είναι δέκατος μιας και δεν υπήρχε το play in. Φέτος το ενδιαφέρον προφανώς πιέζει τα πάντα προς τα επάνω. Και αυτό έχει τη σημασία του

Για να εξασφαλίσεις μια θέση στην 10άδα φαίνεται πως θα χρειαστείς 18 νίκες και κάθε επιπλέον θα ανεβάζει τις πιθανότητες για ένα καλύτερο πλασάρισμα. Ουσιαστικά δηλαδή ο Ολυμπιακός ψάχνει ως το φινάλε minimum το 50% κατανοώντας όμως ότι αυτό δεν φτάνει για να τον εξασφαλίσει σε μια καλύτερη κατάσταση για τη συνέχεια.

Και υπάρχει και το μειονέκτημα με τις ισοβαθμίες: Ιδανικά πάντως με 20 φαίνεται πως κερδίζεις μια θέση στην 6άδα (η Μονακό σήμερα είναι 6η με 14-10) αν και για αυτό βεβαίως θα παίξουν ρόλο και οι ισοβαθμίες –που ως εδώ φέρνουν τους Πειραιώτες σε δύσκολη θέση-.

Τι λέει το πρόγραμμα για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σε αυτή την τελευταία 10άδα αγώνων; Μπάγερν, Βαλένθια (8/2) και Ζαλγκίρις (1/3) διαδοχικά εκτός έδρας αλλά και ακόμη τρεις αποστολές μακριά από το ΣΕΦ ως το φινάλε (Εφές 19/3, Παρτιζάν 28/3, Ερυθρός Αστέρας 4/4) και τέσσερα εντός (Βίρτους 7/3, Παναθηναϊκός 14/3, Βιλερμπάν 21/3, Φενέρ 12/4).

Με αυτές τις δέκα στον πρώτο γύρο ο Ολυμπιακός έκανε 7-3 και αν το επαναλάβει θα είναι μια σούπερ εξέλιξη. Προφανώς όμως δεν πρόκειται για κάτι απλό. Ουσιαστικά οι Ερυθρόλευκοι έχουν πέντε εκτός έδρας με ομάδες που λογικά δεν θα είναι στην τελική 10άδα (εξαίρεση η Παρτιζάν) και μόνο εύκολο εντός αυτό με τη Βιλερμπάν καθώς οι άλλοι τρεις διεκδικούν την πρώτη 4άδα.

Ποιο είναι το «κλειδί»; Προφανώς αυτά τα δύο ματς του Φλεβάρη σε Μόναχο και Βαλένθια. Διότι είναι τα παιχνίδια δίχως Φαλ και Μιλουτίνοφ. Διότι η Βαλένθια είναι άμεσος ανταγωνιστής (12-12).

Διότι η «διακοπή» θα δώσει το δικαίωμα στον Γιώργο Μπαρτζώκα να επαναδιαπραγματευθεί τα δεδομένα του ρόστερ του, να εντάξει παίκτες όπως ο Μόουζες Ράιτ που με μια προπόνηση όλη και όλη απόψε καλείται να παίξει το δεύτερο παιχνίδι του με την ερυθρόλευκη.

Για να μην γίνει όμως η αναμέτρηση στην Βαλένθια παιχνίδι δίχως αύριο, ο Ολυμπιακός πρέπει απόψε να τα καταφέρει στο Μόναχο. Απλό, λιτό και κατανοητό…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ