Πώς ο Ολυμπιακός «στραγγάλισε» τη Βαλένθια και «εξαφάνισε» τον Τζόουνς (vid)

Πώς ο Ολυμπιακός «στραγγάλισε» τη Βαλένθια και «εξαφάνισε» τον Τζόουνς (vid)

Ο Ολυμπιακός με όπλο την άμυνα πήρε σπουδαίο διπλό στη Φοντέτα και «πάτησε» γερά στην εξάδα - Πώς εκμεταλλεύτηκε τη front line του και γιατί ο πραγματικός MVP του ματς είναι ο Τόμας Γουόκαπ...

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 78-65 της Βαλένθια εκτός έδρας, σημείωσε την πρώτη του νίκη επί ισπανικής ομάδας τη φετινή σεζόν (είχε ρεκόρ 0-7) και μπήκε γερά στο κόλπο της εξάδας και της απευθείας πρόκρισης στα play off.

Οι ερυθρόλευκοι μετά το μεγάλο διπλό στο Μόναχο την περασμένη βδομάδα, πήραν ακόμη ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στη «Φοντέτα» κόντρα στις «νυχτερίδες» και ανέβηκε στο 15-11 και μόλις μια νίκη μακριά από το πλεονέκτημα έδρας.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός και… λευκή πετσέτα είναι έννοιες ασύμβατες

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα γνώριζε ότι θα πήγαινε στην Ισπανία για ένα must win παιχνίδι κόντρα σε μια από τις σκληρότερες ομάδες της Euroleague, που το παιχνίδι της ταιριάζει με εκείνο του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες λοιπόν έπρεπε να αντιπαραθέσουν την ίδια σκληράδα και να έχουν άμυνα που «τσακίζει» κόκκαλα για να φύγουν με το διπλό και να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση. Κάτι που έκαναν, αφού τα τρία κλειδιά της νίκης ήταν η άμυνα, να περιοριστούν τα λάθη και να μην αφήσει ο Ολυμπιακός τη Βαλένθια να τρέξει, αλλά και να εκμεταλλευτεί τη γραμμή ψηλών του, αφού οι γηπεδούχοι είχαν απουσίες και υστερούσαν και υψομετρικά και αριθμητικά.

Ένα πλάνο που λειτούργησε άψογα

Ο Μπαρτζώκας ό,τι ζήτησε από τους παίκτες του το πήρε στο παρκέ, κράτησε τη Βαλένθια στους 65 πόντους, ενώ προτίμησε να επιτρέψει το μακρινό σουτ στους περισσότερους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, πλην του Κρις Τζόουνς.

Ο Ολυμπιακός αν και ξεκίνησε με 5 λάθη στην πρώτη περίοδο, έκανε μόλις άλλα 7 σε όλο το υπόλοιπο ματς, «ασφάλισε» τις κατοχές του και πήρε τα ριμπάουντ, ενώ εκμεταλλεύτηκε την υπεροπλία του στο «4» και στο «5» λόγω των απουσιών των Μπράντον Ντέιβις και Μπουμπακάρ Τουρέ.

Η Βαλένθια από την πλευρά της δεν μπορούσε να παίξει μέσα στη ρακέτα, αφού με εξαίρεση τον Σάμι Οτζελέγε, ο οποίος όμως δεν… τρομάζει κιόλας, βρήκε ελάχιστους πόντους στο ζωγραφιστό. Μαζί με το 5/23 που είχε στο τρίποντο, ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά από την άμυνα, παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι που παίζει όλη τη σεζόν η αντίπαλος του.

Και τα κατάφερε περίφημα, αφού χάρη στη σκληράδα του στην άμυνα, βρήκε εύκολους πόντους στην επίθεση, «έτρεξε» σε πολλές φάσεις και εκμεταλλεύτηκε τόσο τους ψηλούς του, αλλά και τον Κάνααν που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα επιθετικά.

Ο… MVP Τόμας Γουόκαπ και ο Τζόουνς

Η Euroleague έβγαλε MVP του ματς τον Μόουζες Ράιτ, ο οποίος ήταν ξανά εξαιρετικός και έκανε πολλά πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ, σκόραρε 10 πόντους, μάζεψε 4 ριμπάουντ, έκανε 3 κλεψίματα και ήταν κομβικός. Ωστόσο, αυτός που έκανε τη σημαντικότερη δουλειά και ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του ματς ήταν ο Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος προσέφερε σε πολλούς τομείς που δεν αναγράφονται στη στατιστική.

Ο «Θωμάς» του Ολυμπιακού μπορεί να τελείωσε το ματς με 7 πόντους, 5 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 4 λάθη και να μην εντυπωσίασαν οι αριθμοί του, όμως η αθόρυβη δουλειά που έκανε δεν φαίνεται πουθενά. Ο Γουόκαπ λοιπόν ήταν αυτός που «έδεσε» κόμπο τον Κρις Τζόουνς, που είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας του Μουμπρού. Ο Γουόκαπ τον ακολούθησε παντού και τον «έσκασε», παράλληλα βέβαια με τις βοήθειες που είχε στην άμυνα από τους συμπαίκτες του, όμως ανάγκασε τον Αμερικανό να τελειώσει το ματς με 2 πόντους (1/5 σουτ), 6 ασίστ και 3 λάθη σε 23 λεπτά στη χειρότερη εμφάνιση του φέτος.

Ο Τζόουνς μάλιστα από τον ιδιαίτερο εκνευρισμό που είχε στο παιχνίδι, κατάφερε ακόμη και να αποβληθεί με δύο τεχνικές ποινές, χάρη σε μία αψιμαχία που είχε με τον Φίλιπ Πετρούσεφ. Ο Γουόκαπ κατάφερε να τον κρατήσει πιο χαμηλά από ποτέ, τον έβγαλε εκτός ρυθμού και στα 28 λεπτά που αγωνίστηκε προσέφερε ξανά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Παρόλα αυτά, απέδειξε σε ακόμη ένα ματς κομβικής σημασίας πως είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές του Μπαρτζώκα και συνήθως τις φέρνει εις πέρας. Για να καταλάβει κανείς πόσο χαμηλά κράτησε τον Τζόουνς ο Γουόκαπ, αρκεί να δει τους αριθμούς του στη σεζόν, αφού έχει 12,4 πόντους, 4,6 ασίστ και 13 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ πριν το ματς με τον Ολυμπιακό οι λιγότεροι πόντοι που είχε πετύχει φέτος ήταν 8.

Τα νούμερα του Τζόουνς φέτος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ