Η Μακάμπι θυμίζει, αλλά δεν είναι Παρτίζαν

Η Μακάμπι θυμίζει, αλλά δεν είναι Παρτίζαν

Ο Παναθηναϊκός κρατάει ακόμα την τύχη στα χέρια του

Η ιστορία της εφετινής Μακάμπι θυμίζει πολύ εκείνη της Παρτίζαν του 1992. Τα «παιδιά του πολέμου» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που έπαιζαν όλη τη χρονιά εξόριστα στην ισπανική πόλη Φουενλαμπράδα και το τέλος της χρονιάς τους βρήκε στην κορυφή της Ευρώπης με εκείνο το απίθανό τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς στην εκπνοή του τελικού με την Μπανταλόνα στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τότε έτσι και τώρα η Μακάμπι παίζει όλο το χρόνο εξόριστη στο Βελιγράδι και ακόμα χειρότερα από την Παρτίζαν αφού δεν έχει και κόσμο. Όμως δεν έχει και το (άφθονο) ταλέντο των απίθανων Σέρβων τότε που είχαν από πίσω και ένα τεράστιο προπονητικό επιτελείο καθώς τον άβγαλτο τότε Ζότς (τον οποίο έχρισε προπονητή εν μια νυκτί στην Παρτίζαν ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς και από το σορτσάκι φόρεσε κοστούμι) στήριζαν ο μεγάλος Ντούσαν Ιβκοβιτς αλλά και όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι Σέρβοι που γέμιζαν το λόμπι του ξενοδοχείου της ομάδας μετά από κάθε αγώνα.

Ένα «παιδί» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον οποίο κατέκτησαν μαζί με τον Παναθηναϊκό την Ευρωλίγκα στη Θεσσαλονίκη το 2000, ο Οντέτ Κάτας παίζει αυτό το ρόλο και έχει φτιάξει μια παρέα μαχητών στην ομάδα του λαού η οποία πουλάει – πάντα – πολύ ακριβά το τομάρι της παίζοντας απέναντι σε όλους και σε όλα.

Δεν είναι τυχαία η πορεία της μέχρι τώρα, αλλά ούτε και το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που παραμένει αήττητη εφέτος κόντρα στον Παναθηναϊκό έχοντας 3/3 με δύο νίκες στο ΟΑΚΑ.

Όλα αυτά τα νούμερα δείχνουν να είναι εις βάρος των Πρασίνων, αλλά κάθε άλλο.

Η ατάκα του Εργκίν Αταμάν («Θα είμαστε εμείς οι νικητές της σειράς ότι και να γίνει») δεν έγινε τυχαία. Ο Τούρκος τεχνικός συνήθιζε και στην Εφές να λέει μεγάλα λόγια για να τονίσει την αυτοπεποίθηση των παικτών του («Θα πάρουμε την Ευρωλίγκα» είχε πει την πρώτη φορά και το επανάλαβε και την επόμενη «Θα στεφτούμε back to back πρωταθλητές Ευρώπης»).

Τώρα εδώ βλέπει και τη διαφορά των δύο ομάδων. Ο Παναθηναϊκός χωρίς να παίξει καλά και με τον Νάν απενεργοποιημένο ήταν σταθερά μπροστά με διψήφιες διαφορές (64-54 η τελευταία στο 26’) και το κυριότερο για πρώτη φορά εφέτος με τη Μακάμπι έδειχνε ότι θα γλυτώσει τους 90 πόντους, καθώς είχε χάσει στο ΟΑΚΑ 86-81 στην κανονική περίοδο μετά από παράταση και 90-75 στο Βελιγράδι με πολλές απουσίες.

Οι Πράσινοι πήγαιναν ολοταχώς για το 1-0 με όπλο την άμυνά τους, αυτή που τους οδήγησε μέχρι την δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο και ξαφνικά έχασαν το μυαλό τους και άρχισαν τη μία επιπολαιότητα μετά την άλλη δεχόμενοι 37 πόντους στα τελευταία 14 λεπτά εκ των οποίων οι 28 στην τελευταία περίοδο !

Ο Κώστας Σλούκας από ωραίος (με ρεκόρ 13 ασίστ και 12 πόντους) έγινε μοιραίος με τη λάθος πάσα στον Κλίβελαντ – που έκρινε οριστικά τον αγώνα, στο μοναδικό λάθος του αρχηγού, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε κλωτσήσει νωρίτερα την καρδάρα με το γάλα.

Δεν είναι τυχαία η πορεία της μέχρι τώρα, αλλά ούτε και το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που παραμένει αήττητη εφέτος κόντρα στον Παναθηναϊκό

Όταν είχε απωλέσει εύκολα τη διαφορά, όταν επέτρεπε συστηματικά στη Μακάμπι να ελέγχει τα επιθετικά ριμπάουντ (ενώ γνώριζε ότι είναι από τις κορυφαίες ομάδες σε αυτό τον τομέα) και έχοντας μείνει στη δική του εξαιρετική ευστοχία στις αρχές (8/12 τρίποντα στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά).

Και ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν χάσει έναν εκ των ηγετών τους (Μπάλντγουιν) σχεδόν σε όλο το τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί την Πέμπτη περισσότερους πρωταγωνιστές, περισσότερη συμμετοχή του πάγκου και το κυριότερο να πιέσει τους «κοντούς» της Μακάμπι με τα μεγάλα κορμιά που δημιουργούν αγωνιστικές ανισορροπίες.

Παίκτες όπως ο Μπόνζι Κόλσον και (κυρίως) ο Λορέντζο Μπράουν παρέα με τον Μπάλντγουιν (θα δείξει σε τι κατάσταση θα βρεθεί) θέλουν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και χαμηλότερο σκόρ. Ιδωμεν.

Πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ