Από τον Παύλο του Παρισιού, στον Παύλο του Βερολίνου

Από τον Παύλο του Παρισιού, στον Παύλο του Βερολίνου

Η ιστορία επαναλαμβάνεται 28 χρόνια μετά

Από το 1996 όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος σήκωνε στον ουρανό του Παλέ Ντε Μπερσί στο Παρίσι το 1ο ευρωπαϊκό μέχρι χθες στην Ούμπερ Αρένα, όπου ο μικρός εγγονός του, Παύλος Γιαννακόπουλος σήκωνε το δικό του πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο μαζί με τον πατέρα του Δημήτρη, έχουν περάσει 28 χρόνια αλλά στην ούγια γράφει το ίδιο επίθετο, Γιαννακόπουλος.

Ένα επίθετο εγγύηση για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, που έχει μετατρέψει το μπασκετικό τμήμα στο πιο ένδοξο στην ιστορία του συλλόγου και αποτελεί εδώ και δεκαετίες (και ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια του ποδοσφάιρου που έκλεισε 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα) το καλύτερο αποκούμπι για τους φίλους του τριφυλλιού.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναλάμβανε την ομάδα από τα χέρια του πατέρα του Παύλου και του θείου του Θανάση το καλοκαίρι του 2012 μετά από τη συμμετοχή στο τελευταίο φάιναλ φορ και ένα χαμένο πρωτάθλημα και με την ομάδα να διαλύει και να σκορπίσει στους 4 ορίζοντες (είχαν μείνει τότε μόνο ο Διαμαντίδης, ο Φώτσης και ο Τσαρτσαρής).

Παρόλα αυτά η ομάδα στάθηκε στα πόδια της, πήρε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα ενώ πρόσθεσε άλλα πέντε συνεχόμενα μέχρι και το 2021 με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στο τιμόνι.

Όμως το μεγάλο όνειρό του ήταν η Ευρώπη και να επιστρέψει με την ομάδα σε ένα φάιναλ φορ. Έφτασε κοντά με Πασκουάλ δύο φορές (με καλές ομάδες και επενδύσεις) και μια με Πεδουλάκη όμως δεν τα κατάφερε και όντας απογοητευμένος πριν τέσσερα χρόνια – όχι μόνο για αυτό αλλά και γιατί δεν είχε προχωρήσει η πρότασή του για έναν ενιαίο και αδιαίρετο Παναθηναϊκό – το καλοκαίρι του 2020 σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πέταξε τη βόμβα, ότι ο Παναθηναϊκός πωλείται !

«Πέρυσι είχα πει ότι αν δεν μπει στις ράγες το πρότζεκτ Βοτανικός και αν δεν είχε ανταπόκριση το κάλεσμα μου για έναν αδιαίρετο, αυτάρκη, αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοδύναμο Παναθηναϊκό, την 1η Ιουλίου θα παραδιδόταν το μάνατζμεντ της ΚΑΕ σε άνθρωπο εμπιστοσύνης και δεν θα ασχολούμουν ξανά με την ομάδα. Είχα πει μάλιστα να το γράψετε στην πέτρα.

Από αυτή την στιγμή λοιπόν ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση. Είναι προς πώληση για 25 εκατομμύρια ευρώ. Όπως λάθος δεσμεύτηκα πέρυσι. Βλέπετε, στα 33 αυτά χρόνια δεν είχαμε μπει ποτέ στη διαδικασία να αποτιμήσουμε την αξία αυτού του πανίσχυρου brand. Της καλύτερης ομάδας που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος. Αυτής που σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές η αξία της φτάνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ. 34 για το σήμα και 75 η συνολική επιχειρηματική αξία.

Αλλά δεν θα πάρω τα λόγια μου πίσω… Δεν θα αλλάξω ούτε λέξη. 25 είπα και δεν το αλλάζω!

Μέχρι να βρεθεί αγοραστής η ΚΑΕ θα πορευτεί από ανθρώπους εμπιστοσύνης χωρίς την παραμικρή εμπλοκή μου και βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στα όποια έσοδα της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι εμπιστοσύνης είναι ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Τριαντόπουλος. Από σήμερα αυτοί τρέχουν την ομάδα. Εδώ όμως θέλω να τονίσω ότι επειδή ένας Γιαννακόπουλος όχι μόνο δεν έχει την ανάγκη να τραβήξει την πρίζα ώστε να φανούν περισσότερο οι επιτυχίες επί των ημερών του, αλλά μέχρι και τις τελευταίες ημέρες δουλεύαμε για να εξασφαλίσουμε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μια σειρά από μέτρα τα οποία βοηθούν τον ελληνικό αθλητισμό» είχε πει μεταξύ άλλων.

Πράγματι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποστασιοποιήθηκε και ο Παναθηναϊκός αμέσως άρχισε να κατρακυλάει στην Ευρωλίγκα. Στη 16η θέση την περίοδο 2020-21, στη 13η το 2021-22 και στη 17η και προτελευταία θέση πέρυσι !

Η ομάδα αποτελούσε το σάκο του μπόξ στην Ευρωλίγκα κάτι που δεν άντεχε ο κόσμος της ομάδας και δεν άντεξε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που ήδη είχε κάνει τις κινήσεις για να πάρει η ομάδα την εκμετάλλευση του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια.

Την ίδια στιγμή που αποφάσισε να πατήσει το κουμπί για το restart μετρούσε αντίστροφη για τη νύχτα θριάμβου της 26ης Μαϊου στο Βερολίνο εκεί όπου ο πατέρας του με το θείο του είχαν παρουσιάσει τον καλύτερο Παναθηναϊκό όλων των εποχών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Και τότε είχε νικήσει ένα μεγαθήριο (την ΤΣΣΚΑ) στο δρόμο προς τον τίτλο και αποκλείοντας δύσκολα τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό με μια πραγματική υπερομάδα τότε στα χέρια του κορυφαίου προπονητή της Ευρώπης.

Πλέον θα μπει ένα μέτρο σύγκρισης πιθανόν για το αν η νέα βερσιόν του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο είναι η καλύτερη όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου. Το βέβαιο είναι ότι θα περάσει στην ιστορία ως η πιο αποτελεσματική σε χρόνο dt καθώς από 17η πέρυσι μέσα σε ένα χρόνο έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια ένα ένα με τρόπο εντυπωσιακό από την αρχή ως το τέλος.

Κάπου ψηλά στον ουρανό το βράδυ της Κυριακής ο Παύλος Γιαννακόπουλος θα καμάρωνε και πάλι για τον Παναθηναϊκό που έχτισε ο διάδοχός του και φυσικά για τον εγγονό του. Με έναν νέο Παύλο, 28 χρόνια μετά να σηκώνει το πρώτο του ευρωπαϊκό που παράλληλα είναι το 7ο για τον ιστορικό σύλλογο.

Το βλέμμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου λίγα δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης τα έλεγε όλα. Μια εικόνα που αποτύπωνε ουσιαστικά μια ένδοξη παρακαταθήκη πολλών δεκαετιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ