Ολυμπιακός : Ελληνικός κορμός ή ξένα πολυβόλα;

Ολυμπιακός : Ελληνικός κορμός ή ξένα πολυβόλα;

Μπορεί το παιχνίδι με τη Φενέρ να είναι η… αφύπνιση των ξένων αθλητών του Ολυμπιακού; Είναι το καλύτερο… σπρώξιμο για τους Ελληνες; Το 10gr απαντάει με τα… ρεκόρ των «ερυθρόλευκων» μέσα στην Ευρωλίγκα.

Πάει καιρός που ο Ολυμπιακός ξόδευε δίχως σκέψη χρήματα για να φέρει στο ΣΕΦ  παίκτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού που το κασέ τους έφτανε στα ουράνια. Κατά το παρελθόν, ορθώς λέγαμε «Εφερε έναν Αμερικανό για να τον ανεβάσει επιπεδο». Με το ευρωπαϊκό μπάσκετ όμως να έρχεται ένα βήμα δίπλα σε εκείνο των ΗΠΑ, τα όρια αυτά ήρθαν κοντά και οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να αλλάξουν πλεύση. Βασίστηκαν στους Ελληνες και έστησαν επάνω τους την αυτοκρατορία τους.

Ο Ολυμπιακός των τελευταίων χρόνων βασίζεται στον ελληνικό του κορμό και σε ξένους παίκτες «ρολίστες» που καλύπτουν ότι τους ζητείται στο παρκέ. Λίγοι ήταν αυτοί που πήραν ηγετικές πρωτοβουλίες και η ιστορία έχει αποδείξει πως το συγκεκριμένο πλάνο ήταν άκρως επιτυχημένο.

Εν πάση περιπτώσει, στην έδρα της Φενέρμπαχτσε την Τετάρτη, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία εμφάνιση που είχε μη ελληνικό χρώμα. Οι ξένοι του Γιάννη Σφαιρόπουλου πέτυχαν 65 πόντους από τους συνολικά 90 των «ερυθρόλευκων», αριθμός πρωτόγνωρος για τα μέχρι πρότινος δεδομένα του συλλόγου.

Οι ΜακΛίν (9π.), Μιλουτίνοφ (10π.), Στρέλνιεκς (16π.), Ρόμπερτς (21π), Τόμπσον (9π.) και Ουίλτζερ, πήραν από το χέρι την ομάδα του Πειραιά και της έδωσαν ένα τεράστιο ροζ φύλλο αγώνα στην Τουρκία. Βέβαια για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν και οι 18 πόντοι του Πρίντεζη, σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε 100% στο παρκέ.

Γιατί όμως το αναφέρουμε αυτό; Χρειάζεται λοιπόν να πάμε αρκετά χρόνια πίσω, για να δούμε μία ανάλογη παραγωγική συγκομιδή από τους ξένους των Πειραιωτών.

Η τελευταία φορά που οι παίκτες από το εξωτερικό των «ερυθρόλευκων» είχαν φτάσει σε τόσο υψηλά στάνταρ ήταν στις 21 Οκτωβρίου του 2009-10, όταν οι εφτά τότε ξένοι του Ολυμπιακού (Τσίλντρες, Βούισιτς, Χαλπερίν, Κλέιζα, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς, Ουέιφερ) πέτυχαν απέναντι στην Ορλεάν 76 πόντους στο τελικό τότε 94-72 στο ΣΕΦ.

Το απόλυτο ρεκόρ εκ καταβολής Ευρωλίγκας για τους ξένους του Ολυμπιακού είναι την σεζόν 2007-08 όταν οι Μπλάκνεϊ, Γουντς, Μασιγιάουσκας, Γκριρ, Τζάκσον, Τεόντοσιτς έφτασαν μαζί τους 83 πόντους στο 104-76 επί της Βίρτους στο ΣΕΦ.

Ενώ θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε στην κορυφή τους 97 πόντους της σεζόν 2001-02 και το 107-78 επί της βέλγικης Σπιρού, αν και τότε υπήρχαν τρεις παίκτες στις τάξεις των Πειραιωτών που λογίζονταν ως Έλληνες, όντας κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων. Άρα στη.. σούμα και εκεί έβγαινε κατά 20 πόντους μικρότερη η παραγωγικότητα της ομάδας του Πειραιά, οπότε δικαιωματικά πρώτη είναι εξάδα ξένων της σεζόν 2007-08 που γράψαμε παραπάνω.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο Ολυμπιακός με την πάροδο του χρόνου έχει λοιπόν βασιστεί στα δικά μας «προϊόντα». Στηρίζει τον ελληνικό του κορμό, δημιουργεί παίκτες, δίνει ρόλο και χρόνο σε Έλληνες και δείχνει απόλυτα δικαιωμένος βάσει των επιτυχιών του. Αυτοί είναι ουσιαστικά το μέλλον της ομάδας και με αυτούς πορεύεται τόσα χρόνια, αφού οι ξένοι πάνε και έρχονται, ανεβάζουν τα κασέ τους στον Πειραιά και βρίσκουν αλλού την ζαχαρένια τους με παχυλά συμβόλαια.

Όπως και να έχει, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει στις τάξεις τους αθλητές που γνωρίζουν τι εστί Ολυμπιακός και πόσο βαριά είναι η συγκεκριμένη φανέλα.

Φέτος όμως τα πεπραγμένα των Ελλήνων, εν τη απουσία βέβαια του Βασίλη Σπανούλη, είναι κάπως… πεσμένα.

Κρατώντας μακριά από την εξίσωση τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12,6 πόντους κατά μέσο όρο, οι υπόλοιποι έχουν όλοι μαζί 23,3 πόντους κατά μέσο όρο! Σε μία άτυπη λοιπόν «μονομαχία» λοιπόν Ελλήνων και ξένων, οι δεύτεροι πετυχαίνουν 38,24 πόντους ανα παιχνίδι, δηλαδή κάτι παραπάνω από τους γηγενείς.

Όλα αυτά βέβαια είναι αριθμοί και δεν αποτυπώνουν την πλήρη αλήθεια μέσα στο παρκέ, αφού οι δουλειές που κάνουν αρκετοί από αυτούς, δεν μετριούνται με την στατιστική.

Από την άλλη, το παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε, η επιθετική τους δυστοκία και η συνολική τους παρουσία, σε συνδυασμό με τον πλουραλισμό των ξένων, θα μπορούσε εύκολα να είναι το… σπρώξιμo τους για να ανεβάσουν ρυθμούς και να γίνουν παραγωγικότεροι για τον Ολυμπιακό στα επόμενα παιχνίδια.

Το έχουν αποδείξει από μόνοι τους ότι είναι ικανοί για να σηκώσουν στις πλάτες τους την ομάδα του Πειραιά και είναι στο χέρι τους για να ανατρέψουν για άλλη μία φορά τα νούμερα..

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ