ΝΒΑ-Euroleague: Ο Ντέρικ, o Ντομινίκ και… άλλοι οκτώ

ΝΒΑ-Euroleague: Ο Ντέρικ, o Ντομινίκ και… άλλοι οκτώ

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς είναι κοντά στη μεταγραφή του στη Μπάγερν Μονάχου και γίνεται ακόμα ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα «κορυφή στα Draft- Ευρώπη». Της σχέσης της Γηραιάς Ηπείρου με κάποιους που θεωρήθηκαν τα μεγαλύτερα μπασκετικά ταλέντα του κόσμου.

Δεν είναι παράξενο.  Δεν είναι όμως και το πιο φυσιολογικό. Το… πρωτόκολλο στην πραγματικότητα είναι που απαγορεύει, να σκεφτεί κανείς πως μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια να καλύψει μια τέτοια διαδρομή. Από την κορυφή των draft του NBA, στην Ευρώπη. Η διαδρομή δηλαδή που ετοιμάζεται να διασχίσει (περνώντας τον Ατλαντικό) ο Ντέρικ Γουίλιαμς που βρίσκεται προ των πυλών της Μπάγερν Μονάχου. Φυσικά και έχει ξανασυμβεί. Επαναλαμβάνουμε όμως πως δεν πρόκειται για κάτι το συνηθισμένο. Πολλές φορές και για κάτι το φυσιολογικό. Διότι εντάξει να είναι ο μύθος Ντομινίκ Γουίλκινς και να σε πείθει ο Παναθηναϊκός του Παύλου Γιαννακόπουλου για έναν τελευταίο χορό. Εντάξει ακόμη και αν τα πάθη και οι… ασωτίες σε στείλουν στη Τουρκία όταν το διαβατήριο σου λέει το όνομα-legend Άλεν Άιβερσον. Υπάρχουν και άλλοι όμως. Άλλοι που μια νύχτα του Ιούνη σκαρφάλωσαν στην κορυφή των draft δίνοντας την εντύπωση πως ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον κόσμο του μπάσκετ, και τελικά με συνοπτικές διαδικασίες έχασαν τα… παρκέ κάτω απο τα πόδια τους.

Οι ιστορίες αρκετές και ενδιαφέρουσες. Από τον Άλεν Άϊβερσον και τον Αντρέα Μπαρνιάνι, μέχρι στον Μάικλ Τόμπσον και στον Άντονι Μπένετ, αστέρες του ΝΒΑ που ήταν στις πρώτες επιλογές του Draft κατέληξαν να αγωνίζονται στη Ευρώπη. Άλλοι για οικονομικούς λόγους και άλλοι επειδή η καριέρα τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου είχε τελματίσει και δοκίμασαν να κάνουν restart στην καριέρα του, έξω από τον «μαγικό» κόσμο.

Με αφορμή τη διαφαινόμενη μεταγραφή του Ντέρικ Γουίλιαμς στη Μπάγερν Μονάχου, το 10.gr θυμάται τις περιπτώσεις των παικτών που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη, ενώ είχαν επιλεχθεί στις πρώτες θέσεις του draft που πήραν μέρος.

ΑΛΕΝ ΑΪΒΕΡΣΟΝ (Νο 1-ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ)

Ο Άλεν Άϊβερσον είναι αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός και μεγαλύτερος παίκτης που αγωνίστηκε στην Ευρώπη, ενώ ήταν Νο 1 στο Draft. Ξεκίνησε την καριέρα το 1996 με τη φανέλα Φιλαδέλφεια και μετά από 15 χρόνια παρουσίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, στο οποίο αγωνίστηκε εκτός των άλλων και τις φανέλες των Ντένβερ Νάγκετς, Ντιτρόιτ Πίστονς και Μέμφις Γκρίζλις αποφασίζει να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το 2010 υπογράφει με την τουρκική Μπεσίκτας διετές συμβόλαιο, όμως ένας τραυματισμός στο πόδι τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το μπάσκετ τον Ιανουάριο του 2011, μετά από τέσσερις μήνες παρουσίας στο Βόσπορο. Η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να μην ήταν μακροπρόθεσμη αλλά η κορυφαία μεταγραφή που έκανε τούρκικη ομάδα μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΑΡΝΙΑΝΙ (Νο 1-ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ)

Μετά από τρία χρόνια στην ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο, ο Αντρέα Μπαρνιάνι αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Το 2006 δηλώνει συμμετοχή στο Draft και καταφέρνει να επιλεγεί στον νούμερο 1, με τους Τορόντο Ράπτορς να αποκτούν τα δικαιώματά του. Μετά από 7 χρόνια στο Τορόντο και συνολικά 10 στο «μαγικό» κόσμου του ΝΒΑ, ο Ιταλός σέντερ/φόργουορντ υπογράφει στη Μπασκόνια, όμως η θητεία του δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς θα αγωνιστεί μόνο για 15 παιχνίδια, λόγω των αρκετών τραυματισμών που είχε.

ΜΑΙΚΛ ΤΟΜΣΟΝ (Νο 1- ΚΑΖΕΡΤΑ)

Μετά από 13 πετυχημένα χρόνια στο ΝΒΑ, εκεί όπου αγωνίστηκε με τις φανέλες των Πόρτλαντ, Σαν Αντόνιο και Λέικερς, ο Μάικλ Τόμπσον(πατέρας του Κλέι) μετακομίζει στην Ιταλία για λογαριασμό της ιταλικής Καζέρτα. Ο Τόμπσον που ήταν συμπαίκτης των Μάτζικ,Ουόρθι και Τζαμπάρ στου Λέικερς, όπου η ομάδα από το Λος Άντζελες είχαν τέσσερις παίκτες στο ρόστερ της όπου ήταν στο νούμερο 1 των draft κατέκτησε δυο δαχτυλίδια στο ΝΒΑ. Στην Ευρώπη, αν και είχε καλούς αριθμούς δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο στην Ιταλία.

ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΕΝΕΤ (Νο 1- ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)

Ο Άντονι Μπένετ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του, όταν επιλέχθηκε στο Νο 1 του draft to 2013. Μετά από τρεις μέτριες χρονιές στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Καβαλίερς, Τίμπεργουλβς και Νετς, ο τότε 23χρονος σέντερ μετακομίζει στη Τουρκία για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ωστόσο, ούτε κάτω από τη σκέπη του Σέρβου τεχνικού μπόρεσε να παίξει το μπάσκετ που πίστευαν όλοι που θα μπορούσε να παίξει. Στη Τουρκία έπαιξε μόλις μία χρονιά, χωρίς να παίξει σε αρκετά παιχνίδια. Ωστόσο, κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, καθώς η Φενέρμπαχτσε νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης τον Ολυμπιακό

ΜΑΙΚΛ ΟΛΟΟΥΚΑΝΤΙ (Νο1- ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ)

Ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη που βγήκε στις πρώτες θέσεις του draft και αγωνίστηκε στην Ευρώπη είναι αυτή του Μάικλ Ολοουκάντι, ο οποίος αν και ήταν στο Νο 1 του draft το 1998 δεν αγωνίστηκε εξ αρχής στο ΝΒΑ, λόγω λοκ αουτ. Την επαγγελματική του σταδιοδρομία την ξεκίνησε την ίδια χρονιά με τη φανέλα της Βίρτους Μπολόνια, η οποία είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Ο Νιγηριανός σέντερ είχε επιλεχθεί από τους Κλίπερς, ενώ δεν κατάφερε τίποτα αξιοσημείωτο με την ιταλική ομάδα.

ΚΕΝΙ ΑΝΤΕΡΣΟΝ (Νο2-ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ)

Ο Κένι Άντερσον επιλέχθηκε στη δεύτερη θέση του draft το 1991, όταν απέκτησαν τα δικαιώματά του οι Νετς. Ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του Νιου Τζέρσι για μια πενταετία(1991-1996), προτού φύγει από την ομάδα για λογαριασμό των Χόρνετς. Την επόμενη δεκαετία αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες του ΝΒΑ, όπως των Σέλτικς και Κλίπερς. Το 2005-2006 όταν δεν μπόρεσε να βρει συμβόλαιο στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ αγωνίστηκε μια χρονιά στην Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά η παρουσία του στη λιθουανική ομάδα απογοήτευσε.

ΑΝΤΑΜ ΜΟΡΙΣΟΝ (Νο3- ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ,ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ)

Ο Άνταμ Μόρισον ήταν η τρίτη επιλογή του draft του 2006 στην χρονιά που τη πρώτη θέση ήταν ο Αντρέα Μπαρνιάνι. Τα πρώτα του τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ τα πέρασε στους Χόρνετς και Λέικερς, όπου βοήθησε του «λιμνάνθρωπους» να πανηγυρίσουν δυο δαχτυλίδια, τα οποία ήταν και συνεχόμενα το 2009 και το 2010. Ωστόσο, δεν κατάφερε να στεριώσει στο ΝΒΑ και το 2011 υπογράφει στον Ερυθρό Αστέρα, όπου εκεί θα αγωνιστεί εκεί για δυο μήνες, Μάλιστα, την ίδια χρονιά θα αγωνιστεί και στη Τουρκία για λογαριασμό της Μπεσίκτας, με την οποία θα πανηγυρίσει το κύπελλο.

ΝΤΕΡΟΝ ΟΥΙΛΙΑΜΣ (Νο3 ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ)

Η περίπτωση του Ντερόν Ουίλιαμς είναι παρόμοια με αυτή Μάικλ Ολοουκάντι. Ο Ουίλιαμς αγωνίστηκε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπεσίκτας, λόγω του λοκ-αουτ, όπου και υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με απολαβές πέντε εκατομμύρια. Στον ΝΒΑ επέστρεψε, μέσω Νετς μόλις τελείωσε το λοκ-αουτ. Το 2005 ήταν τρίτος στο draft, ενώ για τρεις συνεχόμενες χρονιές πήρε μέρος και στο All Star Game. Έπαιξε συνολικά 935 παιχνίδια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ αγωνίστηκε και στους Καβαλίερς τη χρονιά 2016-2017 δίπλα στον Λεμπρόν Τζέιμς.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΟΥΙΛΚΙΝΣ (Νο3-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Ο πιο γνωστός από τους παίκτες που έπαιξαν στην Ευρώπη, ενώ είχε καταταχθεί στις πρώτες θέσεις του draft είναι ο Ντόμιν Ούιλκινς, λόγω από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου κατέκτησε μεταξύ άλλων και την Ευρωλίγκα το 1996. Το 1982 ήταν τρίτος στο draft. Δεν κατέκτησε πότε κάποιο πρωτάθλημα, ωστόσο έμεινε γνωστός για τα καρφώματα του.Πήρε μέρος σε 9 ALL STAR GAME Στην Ελλάδα λατρεύτηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όσο λίγοι και έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκε στην Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ