Ανάλυση: Ετσι ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μακάμπι (vids)

Ανάλυση: Ετσι ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μακάμπι (vids)

Μερικές παρατηρήσεις με αφορμή την νίκη των Ερυθρολεύκων.

Μετά την κακή παρένθεση της Αρμάνι ο Ολυμπιακός επανήλθε στον δρόμο των επιτυχιών, επικρατώντας με 88-80 επί της Maccabi στο ΣΕΦ. Ο οργανισμός έδειξε συνολικά να συνέρχεται αμέσως από το στραπάτσο της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς παρουσιάστηκε σχεδόν απόλυτα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τα τακτικά τρικ των Ισραηλινών, κατορθώνοντας έτσι να διατηρήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Το πόσο γρήγορα μια ομάδα ξεπερνάει – κυρίως ψυχολογικά – μια κακή ήττα ή μια εντυπωσιακή νίκη, παίζει πάντοτε ρόλο στην οικονομία της σεζόν.

Οι παίκτες του David Blatt εμφάνισαν για τέταρτο συνεχόμενο ματς στην Ευρωλίγκα κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που τείνουν πλέον να παγιοποιηθούν στην επιθετική τους φιλοσοφία.

Κυκλοφορία της μπάλας. Ένας τομέας στον οποίο οι Ερυθρόλευκοι έχουν βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με πέρσι. Καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα – με την Maccabi να προσπαθεί να στήσει παγίδες παντού ώστε να ανακόψει την ροή της επίθεσης –  οι Ερυθρόλευκοι χειριστές φρόντιζαν να ξεφορτωθούν στο σωστό χρόνο την μπάλα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αριθμητικής ανισορροπίας μισού γηπέδου υπέρ του Ολυμπιακού. Υπήρξαν στιγμές που το passing game ήταν πραγματικά απολαυστικό.

Επιθετική πολυφωνία. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας σε συνδυασμό με το μοίρασμα των προσπαθειών κατά μήκος όλου του ρόστερ, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή σκορ από πολλούς και διαφορετικούς μπασκετμπολίστες της ομάδας. Ενδεικτικά οι Πειραιώτες διέθεταν το βράδυ της Πέμπτης πέντε αθλητές με διψήφιο αριθμό πόντων. Μπορεί να είμαστε ακόμα στην αρχή, όμως ο σύλλογος φαίνεται να ανεξαρτητοποιείται ολοένα και περισσότερο από τα κέφια του διδύμου Σπανούλη/Πρίντεζη (στις προηγούμενες αναμετρήσεις το γεγονός αυτό είναι πιο καθαρό). Για όσους θυμούνται, το εν λόγω φαινόμενο ουσιαστικά επιβεβαιώνει μια από τις βασικές καλοκαιρινές διακηρύξεις του David Blatt. Ας δούμε μερικά επιμέρους στιγμιότυπα.

Early Offense

Ο Ολυμπιακός επιμένει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, προσπαθώντας συνέχεια να επιτίθεται όσο το δυνατόν νωρίτερα στα 24 δευτερόλεπτα. Εδώ ο Goss πιάνει στον ύπνο ολόκληρη την άμυνα των Ισραηλινών, φτάνοντας μέχρι το εύκολο lay up.

Pick n roll

Γνωρίζετε όλοι σε ποιοι πράγμα αναφερόμαστε. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει πια αναγάγει το συγκεκριμένο play σε ένα είδος επιστήμης. Η συχνότητα με την οποία το εκτελεί σωστά –  με ένα κυριολεκτικά ανεξάντλητο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει skip πάσες στην αδύνατη πλευρά, τάισμα του ψηλού κτλ – αποτελεί ένα δυσεπίλυτο γρίφο για τις αντίπαλες άμυνες. Πολύ λογικά λοιπόν ο σύλλογος επιλέγει να το χρησιμοποιεί συχνά.

Ο Γιώργος Πρίντεζης

Μια ακόμα αγαπημένη δράση είναι τα Post Ups του Πρίντεζη. Κόντρα στην Maccabi ο Αθηναίος forward έμοιαζε ανίκητος στις μάχες κάτω από τις δύο μπασκέτες, επικρατώντας εμφατικά επί των προσωπικών του αντιπάλων. Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία ένας από τους καλύτερους back to the basket ψηλούς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο Axel Toupane

Νομίζω πως η συνεισφορά του Αμερικανού wing  αξίζει έστω και μια μικρή αναφορά. Ο Toupane – που διαθέτει τρομακτικά αθλητικά προσόντα –  αποκτήθηκε την φετινή offseason για να αναλάβει κυρίαρχα τον ρόλο του αμυντικού εξολοθρευτή και ταυτόχρονα να συμβάλει καθοριστικά στα λεγόμενα hustle plays (screens, box outs, διεκδικούμενες μπάλες κτλ). Την Πέμπτη παρόλα αυτά, φόρεσε για λίγο τον μανδύα του εκτελεστή – σκόραρε 15 πόντους σε μόλις 14 λεπτά, ευστοχώντας σε 4/5 τρίποντα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ