Ολυμπιακός VS CSKA: Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα

Ολυμπιακός VS CSKA: Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί αναμφίβολα να βαδίζει στον σωστό αγωνιστικά δρόμο, όπως επιβεβαιώθηκε και από την προχθεσινή εμφάνιση του στην Μόσχα. Ας δούμε τι προκύπτει τακτικά για τους ερυθρόλευκους από το δυνατότερο crash test μέχρι σήμερα.

Οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια την κραταιά Cska, αποδεικνύοντας ότι τα διπλά σε Ρωσία και Βιτόρια δεν αποτελούσαν απλώς πυροτεχνήματα – παρά την κακή παρένθεση της Αρμάνι. Ο σύλλογος μοιάζει φέτος να έχει τις δυνατότητες για να μπορεί να κερδίζει δυνητικά παντού – σε οποιαδήποτε έδρα, κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Άλλωστε αναφερόμαστε σε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ευρώπης την τρέχουσα δεκαετία – υπό φυσιολογικές συνθήκες τα υποτιθέμενα μεγαθήρια της Ευρωλίγκας θα έπρεπε να έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν. Στο λιμάνι φαίνεται να χτίζεται κάτι πραγματικά καλό.

Το παιχνίδι σίγουρα δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας – όμως αυτό θεωρώ ότι απασχολεί ελάχιστα τον David Blatt και τους συνεργάτες του. Το αποτέλεσμα είναι απείρως πιο σημαντικό και ενδεχομένως να αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα – παρόλα αυτά σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δόγμα του μπάσκετ,  ‘’αν είναι γραφτό να κερδίσεις μια φορά την Cska, τότε κράτησε την νίκη για τους αγώνες που κρίνουν τίτλους (playoffs, F4)’’. Η ευκαιρία μπορεί για την ώρα να χάθηκε – δεν πειράζει, καθώς το μέλλον φαντάζει λαμπρό.

Δυο λόγια για την άμυνα

https://streamable.com/2brx8

Για να περάσουμε σιγά σιγά στην αναμέτρηση, το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να ξεχωρίσουμε είναι η εκπληκτική απόδοση του Ολυμπιακού στην άμυνα (το τελευταίο καλάθι του Kulangin είναι απλώς τυχερό). Οι Πειραιώτες επιτέθηκαν ανελέητα όλο το βράδυ στα passing lanes της αντιπάλου τους, απενεργοποιώντας εντελώς την κυκλοφορία της μπάλας – κατόρθωμα τρομακτικής δυσκολίας αν συνυπολογίσουμε πως οι Ρώσοι, αποτελούν πιθανότατα το κορυφαίο σύνολο της διοργάνωσης στον συγκεκριμένο τομέα. Η στατιστική απεικόνιση είναι νομίζω ενδεικτική – Η Cska περιορίστηκε σε μόλις 11 assists, ενώ υπέπεσε σε 10 ολόκληρα λάθη. Επιπλέον οι παίκτες του Blatt πέρασαν κυριολεκτικά χειροπέδες στον De Colo – ο οποίος έμεινε στο απόλυτο μηδέν – και ταυτόχρονα κράτησαν την ομάδα του Ιτούδη κάτω από τους 70 πόντους στην έδρα της, φαινόμενο που είχε να επαναληφθεί 2184 ημέρες (περίπου δηλαδή 6 χρόνια). Μεγάλη υπόθεση.

Low post split

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το πιο ενθαρρυντικό σημάδι, αποτελεί το γεγονός πως οι Ερυθρόλευκοι προσθέτουν κάθε εβδομάδα στοιχεία στο παιχνίδι τους – δείγμα της σπάνιας ικανότητας του ανθρώπου που κάθεται στην άκρη του πάγκου. Τα προπονητική στίγματα του Ισραηλινού coach είναι πλέον εμφανή παντού στο κορμί τους. Δείτε λίγο κάτι:

https://streamable.com/oq10b

Το Low Post Split αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό play των Golden State Warriors στην εποχή του Steve Kerr. Ο guard που βρίσκεται στην περιφέρεια (Σπανούλης/ Curry) εκτελεί ένα UCLA cut προς το καλάθι, δεχόμενος την μπάλα από τον συμπαίκτη του που είναι τοποθετημένος στο Post. Στο Λιμάνι βέβαια απαιτείται λίγη ακόμη δουλίτσα – Ο Πρίντεζης μειώνει με την κίνηση του τον διαθέσιμο χώρο δράσης του Σπανούλη (υπάρχει υποψία φάουλ). Υπομονή.

Η διαρκής εξέλιξη του Pick n Roll

https://streamable.com/mkt70

Θα ήθελα να σταθούμε περισσότερο στο τρίτο κατά σειρά στιγμιότυπο – άλλωστε γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ο Ολυμπιακός εκτελεί άρτια το εν λόγω play. Προσέξτε πως ακριβώς εκφυλλίσετε η φάση. Αρχικά ο Σπανούλης δέχεται ένα διπλό (stagger ) από Πρίντεζη/Milutinov – στην συνέχεια ο Σέρβος υποδέχεται την μπάλα μετά το περίφημο short roll και πασάρει στον ανενόχλητο Πρίντεζη στην περίμετρο. Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η αντίπαλη άμυνα είναι πάρα πολλές – λόγω των συνεχόμενων κινήσεων και δράσεων (screens) – και μάλιστα σε υπερβολικά μικρό χρόνο. Πραγματικά εντυπωσιακή επίθεση.

Ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί η μπάλα καθιστά την επίθεση των Πειραιωτών εξαιρετικά απρόβλεπτη και φέρει ανεξίτηλα την σφραγίδα του David Blatt. Δείτε άλλη μια τέτοια περίπτωση που καταλήγει σε ελεύθερο τρίποντο του Toupane, έπειτα από το όμορφο screen του Milutinov.

https://streamable.com/nxd8w

Ο Βασίλης Σπανούλης

Άλλη μια τρομερή παράσταση από τον αρχηγό – ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο – ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δοκίμασε στο τέλος να κερδίσει τον αγώνα ολομόναχος.. Στο βίντεο (από το κανάλι Baskethead) παρατηρείστε ότι ο Ιτούδης ζητά time out ενώ η μπάλα βρίσκεται ακόμα στον αέρα – είναι τόσο σίγουρος πως ο Σπανούλης θα ευστοχήσει. Φοβερό.

https://streamable.com/h9j1l

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ