Euroleague: Οι καλύτερες φάσεις της αγωνιστικής (vids)

Euroleague: Οι καλύτερες φάσεις της αγωνιστικής (vids)

Δείτε τα βίντεο, αλλά και την ανάλυση από to10.gr για τις καλύτερες φάσεις της 5ης αγωνιστικής στη Euroleague.

Η κορυφαία Ευρωπαική διοργάνωση μπάσκετ βαδίζει σιγά σιγά σε φουλ ρυθμούς, με τις ομάδες να μονομαχούν σε εβδομαδιαία βάση για την εξασφάλιση του πολυπόθητου πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs. Ενδεχομένως να σκέφτεστε πως ακόμα είναι υπερβολικά νωρίς για οποιαδήποτε κουβέντα σχετικά με την postseason – ίσως να έχτε δίκιο, όμως ο καιρός περνάει γρηγορότερα από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε – ήδη σε λίγες μέρες θα λάβει χώρα η έκτη αγωνιστική. Οι δικαιολογίες περί ανετοιμότητας αναμένεται σιγά σιγά να τελειώσουν – άλλωστε αν η ιστορική εμπειρία του νέου format μας έχει διδάξει κάτι είναι ότι κάθε λάθος, κάθε στραβοπάτημα έχει την δική του ξεχωριστή σημασία, ειδικά όταν έρθει η ώρα του απολογισμού στο τέλος της σεζόν. In the end there can be only one, όπως ανέφερε και η διασκεδαστική τηλεοπτική σειρά με τον Highlander που παρακολουθούσα ανελλιπώς στο σχολείο.

Σκέφτηκα λοιπόν να μελετήσουμε μαζί διάφορα plays από παλαιότερους αγώνες – plays που είτε διακρίνονται για την πολυπλοκότητα τους στο κομμάτι της τακτικής, είτε απλώς φαντάζουν εντυπωσιακά στο μάτι. Σίγουρα έχουμε να διδαχθούμε πολλά εξετάζοντας τους τρόπους που οι διάφοροι προπονητές προσεγγίζουν το άθλημα. Επειδή σήμερα το δοκιμάζουμε για πρώτη φορά, έχουμε την ευχέρεια να ταξιδέψουμε όσο πίσω επιθυμούμε στον χρόνο. Ας ξεκινήσουμε.

  1. Fenerbahce Vs Bayern. Το Pick n Roll της Fener γενικά δούλεψε στην εντέλεια με τους Γερμανούς να αντιμετωπίζουν ένα σωρό προβλήματα στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν τις Τούρκικες επιθέσεις. Η φάση που αξίζει της προσοχής μας είναι κατά σειρά η τρίτη: Ο Σλούκας γίνεται κάτοχος της μπάλας χέρι με χέρι από τον Vesely στο τρίποντο και αμέσως εφορμά προς τα μέσα – αφού πρώτα περάσει από το screen του τελευταίου ( Hand Off into Ball Screen) – εκμεταλλευόμενος την στιγμιαία αδράνεια του αμυντικού της Bayern. Προσέξτε όμως τι συμβαίνει στην αδύνατη πλευρά – ο Duverioglu στήνει ένα hammer screen για τον συμπαίκτη του στην περίμετρο και στην συνέχεια ρολάρει προς το καλάθι. Ο Έλληνας guard διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ τρεις διακριτές επιλογές: να τελειώσει την φάση μόνος τους, να πασάρει στον αμαρκάριστο Guduric στην γωνία του τριπόντου ή να επιβραβεύσει (όπως και κάνει) την κίνηση του ψηλού.

2) Barcelona Vs Maccabi. Η close out άμυνα θεωρείται – όχι άδικα – ως η δυσκολότερη στο σύγχρονο μπάσκετ. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο για έναν αθλητή να διατηρήσει την ισορροπία του σώματος του, ενώ ανεβαίνει ταχύτατα προς την περιφέρεια. Εδώ πάντως ο Claver τα καταφέρνει περίφημα – παρατηρείστε πως ανοίγει τα πόδια του λίγο πριν πλησιάσει τον Kane, μια τεχνική που του επιτρέπει να αλλάξει αστραπιαία κατεύθυνση και να σταματήσει στα ίσια την προσπάθεια του αντιπάλου του. Στο δεύτερο στιγμιότυπο γινόμαστε ξανά μάρτυρες της περιβόητης βοήθειας σε απόσταση μιας πάσας. Ο Pangos διεισδύει στην καρδιά της ρακέτας, όμως σύντομα περικυκλώνεται από τουλάχιστον δύο αμυντικούς της Maccabi. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Zoosman να πλησιάσει προς το μέρος του (βασικά απαγορεύεται), εφόσον ο Claver βρίσκεται σε απόσταση μιας πάσας από τον συμπαίκτη του. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελεύθερο μακρινό σουτ.

3) Παναθηναικός Vs Zalgiris. Ένα εξαιρετικό play του Jasikevicus κόντρα στους Πράσινους. Το κλειδί αποτελούν οι δύο ταυτόχρονες κινήσεις της επίθεσης – spain Pick n roll και Hammer action στην αδύνατη πλευρά – που αυτομάτως μεταφράζονται σε υπερβολικό αριθμό αποφάσεων για την άμυνα.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι του coach Καλογερόπουλου.

Ο Davies σκρινάρει για τον Wolters στο πλάι. Την ίδια στιγμή ο Milaknis στήνει ένα backscreen στον Gist, που κανονικά έχει αναλάβει το μαρκάρισμα του ψηλού που ρολάρει στο ζωγραφιστό. Παράλληλη στρέψτε το βλέμμα σας στην αδύνατη πλευρά – το Hammer screen του White στον Walkup απελευθερώνει τον τελευταίο στην γωνία του τριπόντου. Παρατηρείστε επίσης πως μέσω όλης αυτής της διαδικασίας, ο Davies καταλήγει ολομόναχος ακριβώς κάτω από το καλάθι – ο Gist έχει νωρίτερα εξουδετερωθεί. Μάλιστα ζητάει επίμονα την μπάλα σηκώνοντας τα χέρια του στο αέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ