Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Οι 2+1 (αμυντικοί) άξονες για την επικράτηση του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται το βράδυ την αξιόλογη Bayern στο ΟΑΚΑ, σε μια αναμέτρηση που λαμβάνει τον χαρακτήρα τελικού για τον ελληνικό σύλλογο. Χωρίς πολλές περιστροφές, οι Πράσινοι δεν έχουν άλλα περιθώρια για εντός έδρας απώλειες, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τα αποτελέσματα τους μακριά από την Αθήνα. Το παιχνίδι κόντρα στους Γερμανούς αντιπροσωπεύει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε το Τριφύλλι να ξεκινήσει το χτίσιμο του δικού του νικηφόρου σερί, το οποίο θα του επιτρέψει να πλασαριστεί όσο το δυνατόν ψηλότερα στην βαθμολογία και να εξασφαλίσει χωρίς περιπέτειες την συμμετοχή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Όπως καταλαβαίνετε, σε περίπτωση ήττας τα πράγματα θα σκουρύνουν αρκετά. Άλλωστε ακολουθούν τρία συνεχόμενα επικίνδυνα ταξίδια σε Βαρκελώνη/Λιθουανία/Ισραήλ. Η κατάσταση μοιάζει οριακή.

Το πρώτο στοιχείο που οφείλουμε να επισημάνουμε, αφορά την πνευματική προετοιμασία του αγώνα από την πλευρά του Rick Pitino. Οι γηπεδούχοι πρέπει να θωρακίσουν συναισθηματικά το μυαλό τους από την αφόρητη πίεση που τους ασκεί το εξωτερικό περιβάλλον. Να παρουσιαστούν απελευθερωμένοι από το άγχος και την νευρικότητα που τους διακρίνει. Να μην πανικοβληθούν στην πρώτη στραβή. Αντίθετα οφείλουν να παραμείνουν προσηλωμένοι και να τηρήσουν απαρέγκλιτα μέχρι το τελευταίο λεπτό το αγωνιστικό τους πλάνο. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο – ο Παναθηναϊκός παλεύει για την επιβίωση του.

Η αναμέτρηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη – η Bayern βρίσκεται σε τροχιά οκτάδας, αποτελώντας δίχως αμφιβολία την ευχάριστη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. Οι επιθετικές της επιδόσεις είναι πραγματικά αξιοζήλευτες (σε παρένθεση απεικονίζεται η κατάταξη συγκριτικά με την υπόλοιπη λίγκα).

  • Τοποθετείται στην τέταρτη θέση στον δείκτη του efg% = 55,9% (σταθμισμένη ευστοχία) και στην έκτη σε εκείνον του TS% = 51%.
  • Σουτάρει με 54,2% στα δίποντα (6η), ενώ εκτελεί περίπου 20 τρίποντα ανά αγώνα με ποσοστό 39,4% (6η).
  •  Σε γενικές γραμμές έχει την τάση να επιτίθεται περισσότερο κοντά στο καλάθι, καθώς παράγει μόνο το 30,1% των πόντων της με την βοήθεια του μακρινού σουτ (5η από το τέλος).
  • Πρεσβεύει το περίφημο low mistake basketball, υποπίπτοντας σε λάθος μόλις στο 14,1% των κατοχών της (5η ).

Αν εξαιρέσουμε τα λάθη, όλα τα παραπάνω νούμερα είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Παναθηναϊκού. Πολύ λογικά λοιπόν οι Γερμανοί διαθέτουν την 6η αποτελεσματικότερη επίθεση της Ευρωλίγκας, σκοράροντας 102,1 πόντους ανά 100 κατοχές. Με άλλα λόγια η πράσινη άμυνα έχει μπροστά της μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, η οποία μπορεί να αναλυθεί σε δύο (+ έναν) επιμέρους άξονες:

  • Ο Stefan Jovic. Ο Σέρβος guard αντιπροσωπεύει τον εγκέφαλο του οργανισμού. Αποτελεί έναν παραδοσιακό pass – first point guard. Μοιράζει σχεδόν 5 assists ανά παιχνίδι, αναλαμβάνοντας να τακτοποιήσει τους συμπαίκτες του στα κατάλληλα σημεία του γηπέδου και να τους εμπλέξει στη ροή της επίθεσης. Ο Pitino λογικά θα δοκιμάσει δυναμικές παγίδες απέναντι στον Jovic, με σκοπό να βγάλει την μπάλα νωρίς από τα χέρια του, να απενεργοποιήσει τις φοβερές pick n roll συνεργασίες που τον χαρακτηρίζουν και να ανακόψει την επικοινωνία του με την αδύνατη πλευρά. Η απουσία του Θανάση αναμένεται να πληγώσει βαθιά το Τριφύλλι σε αυτό το κομμάτι.
  • Ο Derick Williams. Σύμφωνα με την στατιστική, φαντάζει ως ο πιο επιδραστικός μπασκετμπολίστας των φιλοξενούμενων. Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα.

 

Με τον Αμερικανό forward στο παρκέ, η Bayern σκοράρει 127 πόντους ανά 100 κατοχές. Αντίθετα όταν κάθεται στον πάγκο ο αριθμός πέφτει αισθητά στους 101,7 πόντους ανά 100 κατοχές (δεύτερη καλύτερη επίδοση στην λίγκα παρεμπιπτόντως). Κατά συνέπεια, ο περιορισμός του πιθανότατα θα απλοποιήσει την υπόθεση νίκη για την ελληνική ομάδα.

Επιπλέον απαιτείται τεράστια προσοχή στο μαρκάρισμα του εξαιρετικού Devin Booker. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ικανότητα του στο παιχνίδι με πλάτη, ώστε να πληγώσουν τα πράσινα μετόπισθεν. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η μονή κάλυψη ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Οι γηπεδούχοι πρέπει να στήσουν σωστές παγίδες στο Post, με στόχο να τον εγκλωβίσουν και να μην του επιτρέψουν να συνδεθεί με το καλάθι. Ο απώτερος σκοπός είναι να τον αναγκάσουν να αισθανθεί άβολα, μετατρέποντας τον σε δημιουργό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ