Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Παπαπαγιάννη και ο «μαέστρος» Νικ Καλάθης

Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Παπαπαγιάννη και ο «μαέστρος» Νικ Καλάθης

Τα «κλειδιά» της νίκης επί της Μπασκόνια και η ολική «μεταμόρφωση» του Παναθηναϊκού τον τελευταίο μήνα.

Ο φετινός Παναθηναικός έχει βαλθεί στην κυριολεξία να τρελάνει όχι μόνο τους φιλάθλους του, αλλά και όλους εκείνους που παρακολουθούν συστηματικά το άθλημα, ανεξαρτήτως χρωμάτων. Μιλάμε για μια χρονιά κανονικό ασανσέρ, με τα ευχάριστα συναισθήματα να διαδέχονται τα δυσάρεστα σε ρυθμούς πολυβόλου.

Μέσα σε ένα περίπου μήνα, ο σύλλογος έχει βρεθεί από την κόλαση του αποκλεισμού στον παράδεισο της οκτάδας, διεκδικώντας μάλιστα επί ίσοις όροις την συμμετοχή του στα playoffs της Ευρωλίγκας. Αδιανόητα πράγματα και σπουδαία αντεπίθεση από έναν οργανισμό, που πριν από λίγο καιρό δεν υπολόγιζε ουσιαστικά κανένας. Είδατε πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή; Πλέον η αυτοπεποίθηση έχει επιστρέψει για τα καλά στις τάξεις του συλλόγου, με το Τριφύλλι να τρέχει ένα επιμέρους σερί πέντε παρακαλώ συνεχόμενων νικών. Το ασανσέρ βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στην άναδο – μένει μόνο να διαπιστώσουμε, σε ποιοιν όροφο θα σταματήσει.

Η ολοκληρωτική μεταμόρφωση των Πρασίνων, έχει κατά την ταπεινή μου άποψη πρώτα από όλα την σφραγίδα των παικτών. Εξάλλου εκείνοι επηρεάζουν στο μεγαλύτερο βαθμό, τα δρώμενα εντός του γηπέδου. Από τη δική τους απόδοση κρίνονται σχεδόν τα πάντα. Είναι πλέον σαφές ότι ορισμένοι από αυτούς, αδικούσαν τους εαυτούς αλλά και το ταλέντο τους στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν. Φυσικά η αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας, διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο.

Για τον Rick Pitino κουβεντιάσαμε αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες. Ο ΑμερικανοΙταλός coach προσάρμοσε την αγωνιστική του κατεύθυνση στις δυνατότητες των παικτών του, διαφοροποίησε κάμποσα τακτικά στοιχεία και έριξε το βάρος στο δύσκολο κομμάτι της ψυχολογίας. Ένα δείγμα της καθημερινής δουλειάς του, αποτελεί το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης κόντρα στην Μπασκονία.

Στο συγκεκριμένο διάστημα ο Παναθηναικός τα έκανε όλα σχεδόν τέλεια. Κατανάλωσε τρομερά ποσά ενέργειας στην άμυνα, απενεργοποιώντας τις επιθετικές συνεργασίες των Ισπανών. Έτρεξε χωρίς δισταγμό στον αιφνιδιασμό, εκμεταλλευόμενος την αθλήτικότητα που χαρακτηρίζει το ρόστερ του, τιμωρώντας τις καθυστερημένες επιστροφές των φιλοξενούμενων. Παράλληλα κυκλοφόρησε την υπομονετικα την μπάλα στο μισό γήπεδο, αναζητώντας με επιμονή το χαμηλό Post.

Οι μπασκετμπολίστες του Pitino έδειξαν από πολύ νωρίς τις άγριες διαθέσεις τους και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Νικ Καλάθη, πήραν γρήγορα κεφάλι στο σκορ.

Αυτές οι hook πάσες του Έλληνα guard είναι ώρες ώρες απολαυστικές. Επίσης πως σας φάνηκε το step back τρίποντο με ντρίμπλα πίσω από την πλάτη, που κόντεψε να ξαπλώσει τον Huertas στο παρκέ; Ο Καλάθης διάγει χωρίς αμφιβολία, το παραγωγικότερο διάστημα του στη φετινή σεζόν.

Εδώ έχουμε κάτι καινούριο – τον Παπαγιάννη στην κορυφή, σε ρόλο δημιουργού. Ο Καλάθης στήνει ένα όμορφο screen στο πλάι, με τον Παπαπέτρου να κόβει κάθετα στην πλάτη της άμυνας. Νομίζω ότι ο Pitino θα φροντίσει να εξερευνήσει στο έπακρο, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παρουσία του νεαρού Center στις πεντάδες του. Εκτιμώ ότι η αγωνιστική αναγέννηση του Παπαγιάννη, θα βασιστεί επιθετικά σε τρεις διακριτούς άξονες: τα δυναμικά του screen και την ικανότητα του στην πάσα, ενώ σποραδικά θα του ζητηθεί να καρφώνει και μερικές λόμπες.   Τηρουμένων των αναλογιών (μην πέσετε να με φάτε πλιζ) ο τρόπος που θα εμπλέκεται στην ανάπτυξη του Παναθηναικού, θα θυμίζει αρκετά την συμπεριφορά του Andew Bogut στους Golden State Warriors.

Προσέξτε για παράδειγμα την παρακάτω φάση. Ο Thomas στήνει ένα drag screen πολύ ψηλά στο γήπεδο, όμως η μισή δουλειά γίνεται από τον Παπαγιάννη ο οποίος κλειδώνει τον αντίπαλο στην πλάτη του, αδειάζοντας έτσι τον διάδρομο προς το καλάθι.

Το δεύτερο ημίχρονο αποτελεί φυσικά μια διαφορετική ιστορία. Η απόδοση των γηπεδούχων παλινδρόμησε σε έναν μέσο όρο, που βρίσκεται πλησιέστερα στο πραγματικό ταλέντο της ομάδας. Η Μπασκονία ροκάνισε την απόσταση και μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προηγηθεί στο σκορ. Σε αυτό το σημείο, οι Πράσινοι ευτήχησαν να βρουν δύο μεγάλα σουτ από το αμερικάνικο δίδυμο Kilpatrick/Thomas και τελικά να κατακρήσουν το ροζ φύλλο αγώνα.

Σημειωτέον ότι μετά το τρίποντο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, αυτό είναι το δεύτερο σπουδαίο σουτ στο οποίο ευστοχεί ο παρεξηγημένος Deshaun Thomas. Η συνεισφορά του στην αντεπίθεση του Παναθηναικού, είναι υπερπολύτιμη.  

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ