Ανάλυση: Έτσι επικράτησε η Εφές της Μπαρτσελόνα

Ανάλυση: Έτσι επικράτησε η Εφές της Μπαρτσελόνα

Η τακτική των Καταλανών και ο παράγοντας του τριπόντου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το τέταρτο εισιτήριο για το Final Four.

Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκαν πλέον και επίσημα τα φετινά playoffs της Ευρωλίγκας, με την Εφές να εξασφαλίζει το τελευταίο χρονικά εισιτήριο για το F4 της Βιτόρια. Οι Τούρκοι έγιναν έτσι η τέταρτη ομάδα που θα πλαισιώσει του πανίσχυρους Big3, επιβεβαιώνοντας έτσι στη πράξη μια «παράδοση» που έχει αρχίσει να παγιώνεται στο εσωτερικό της διοργάνωσης.

Ουσιαστικά περισσεύει μόλις μια θέση για τους υπόλοιπους 5-6 αληθινά ανταγωνιστικούς συλλόγους της λίγκας, καθώς κατά τα ψέματα η κυριαρχία της τριάδας Φενέρ/Ρεάλ/ΤΣΣΚΑ αμφισβητείται πια πολύ δύσκολα.

Σε κάθε περίπτωση αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον οργανισμό της Εφές, ο οποίος έχει δαπανήσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να υλοποιήσει το σπουδαίο όνειρο της ευρωπαϊκής διάκρισης. Εντέλει το κατάφερε τη τρέχουσα σεζόν, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σε γενικές γραμμές πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στο τέλος αποδόθηκε δικαιοσύνη – οι τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν στο F4 αποτελούν αναμφίβολα τις πιο ταλαντούχες, αλλά και εκείνες που επέδειξαν τη μεγαλύτερη σταθερότητα κατά της διάρκεια της χρονιάς.

Αφήνοντας λίγο τη φαντασία μας να οργιάσει, νομίζω πως το πέμπτο ματς κόντρα στους Καταλανούς διέθετε ορισμένα κοινά στοιχεία με την αντίστοιχη μονομαχία του Creed με τον γιο του Ντράγκο, στο δεύτερο επεισόδιο της ομώνυμης σειράς ταινιών (την ξαναείδα πρόσφατα, είναι ωραία ταινία). Ο κάθε αντίπαλος προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα δικά του όπλα.

Η Μπαρτσελόνα γνώριζε ότι πλεονεκτεί από την άποψη του μεγέθους, για αυτό οδήγησε το παιχνίδι στις επαφές με σκοπό να σπρώξει τους Τούρκους κοντά στο καλάθι και να επιβληθεί στις μάχες της ρακέτας. Με άλλα λόγια χτύπησε ανελέητα στο ζωγραφιστό – σούταρε με 50% στα δίποντα (22/44), ενώ κυριάρχησε και στον τομέα του rebound. Ώρες ώρες το pick n roll των φιλοξενούμενων έμοιαζε κυριολεκτικά ασταμάτητο.

https://streamable.com/xoezq

Στα μετόπισθεν οι Καταλανοί άσκησαν τρομακτική πίεση στον αντίπαλο χειριστή, υποχρεώνοντας τον σε απόλυτα ελεγχόμενες κινήσεις από την άμυνα, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα την επικοινωνία του με την αδύνατη πλευρά.

Οι γηπεδούχοι διέγνωσαν εγκαίρως το πρόβλημα και αποφάσισαν να στηριχθούν περισσότερο από όσο συνηθίζουν στη περιφερειακή τους εκτέλεση, εγκαταλείποντας οριακά το ζωγραφιστό (μόλις 15 δίποντα). Άλλωστε οι ναρκοθετημένες ρακέτες, επιβάλλουν άλλου είδους αντιμετώπιση.

Με ηγέτη λοιπόν τον εκπληκτικό Μίσιτς και τους δολοφονικούς Λάρκιν/Μοερμαν, επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ρεσιτάλ τριπόντων, με την ελπίδα να αναγκάσουν την Μπαρτσελόνα να βγει από το καβούκι της. Οι Τούρκοι ούτως η άλλως αντιπροσωπεύουν την πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης πίσω από το τόξο.

https://streamable.com/f3itz

Φυσικά χθες είχαν ξεκάθαρα τη τύχη με το μέρος τους – το 43,6% στα μακρινά σουτ με 39 εκτελεσμένες προσπάθειες (15 περισσότερα τρίποντα από τον μέσο όρο τους στη χρονιά), είναι ένα ποσοστό που προφανώς δεν μπορεί να διατηρηθεί σε σειρά αγώνων. Εμφανίστηκε βέβαια τότε που μετρούσε.

Παρόλα αυτά έχω την αίσθηση πως αν στη θέση της Εφές βρισκόντουσαν για παράδειγμα οι Houston Rockets, διάφοροι Έλληνες δημοσιογράφοι θα γκρίνιαζαν ότι «αυτό δεν είναι μπάσκετ». Υποθέτω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ράσα κάνουν τον παπά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ευρώπη θα ακολουθήσει αναπόφευκτα την πορεία που έχει χαραχθεί εδώ και πολύ καιρό στο ΝΒΑ – δηλαδή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των τριπόντων.

Τέλος πάντως, η Εφές είναι στο F4 και ο σπουδαίος Αταμάν θα έχει την ευκαιρία να προσθέσει την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου στο βιογραφικό του. Όλα βαίνουν καλώς

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ