Οι 10+1 κορυφαίες μεταγραφές στη φετινή Ευρωλίγκα (poll)

Οι 10+1 κορυφαίες μεταγραφές στη φετινή Ευρωλίγκα (poll)

Οι κινήσεις των ομάδων στο φετινό μεταγραφικό παζάρι της Ευρωλίγκας ανεβάζουν ολοένα και περισσότερο το επίπεδο της διοργάνωσης, κάνοντας τους λάτρεις της «πορτοκαλί θεάς» ανυπόμονους για το ξεκίνημα της νέας σεζόν.

Οι φετινές μεταγραφές του καλοκαιριού στην Ευρωλίγκα έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη, με τις ομάδες να δουλεύουν εντατικά για το σχεδιασμό των ρόστερ τους.

Κορυφαίοι παίκτες, όπως, οι Γκούντουριτς, Μέλι, Πουαριέ πέρασαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά το επίπεδο των ομάδων διατηρήθηκε ψηλά, προμηνύοντας μία άκρως ανταγωνιστική σεζόν.

Ο χορός των εκατομμυρίων, εκτοξεύει τα μπάτζετ αρκετών ομάδων, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Ακολουθούν οι 10+1 ηχηρότερες μεταγραφές παικτών στη φετινή Ευρωλίγκα.

Νίκολα Μίροτιτς (Μπαρτσελόνα)

Αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο «μπαμ» του καλοκαιριού. Ο Μίροτιτς εγκατέλειψε το 2014 την Ρεάλ Μαδρίτης και την Ευρώπη, προκειμένου να αγωνιστεί στο NBA. Σικάγο Μπουλς, Νιου Όρλεαν Πέλικανς και από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, παίκτης των φιναλίστ της Ανατολικής περιφέρειας και συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούμπο, στους Μιλγουόκι Μπακς. Η Μπαρτσελόνα, όμως, το φετινό καλοκαίρι, τον έπεισε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο 27 εκατομμυρίων (9 εκατ. μεικτά για κάθε χρόνο συμβολαίου), αλλάζοντας τις ισορροπίες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της μεταγραφής, ο Μαυροβούνιος σέντερ, μέτρησε φέτος με την ομάδα του Giannis, 15,2 πόντους, 7,4 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ, σε 23 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, ενώ εισέπραξε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για τη σεζόν 2018/2019.

Άλεξ Αμπρίνες (Μπαρτσελόνα)

Η Μπαρτσελόνα, λίγες μέρες μετά την απόκτηση του Μίροτιτς, ανακοίνωσε την απόκτηση του Άλεξ Αμπρίνες. Ο Ισπανός γκαρντ-φόργουορντ, υπέγραψε συμβόλαιο για τα επόμενα 2+1 χρόνια με τους «μπλαουγκράνα», επιστρέφοντας στην ομάδα που έκανε την εκτόξευσή του από το 2012 έως και το 2016. Εκείνη τη χρονιά, μετακόμισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, όπου έμεινε μέχρι και τη φετινή χρονιά. Αγωνίστηκε σε συνολικά 185 παιχνίδια με την ομάδα της δυτικής περιφέρειας, μετρώντας 5,3 πόντους και 1,5 ριμπάουντ σε 16 λεπτά κατά μέσο όρο. Οι αριθμοί του μπορεί να μην ενθουσιάζουν, αλλά στο περιβάλλον της Μπαρτσελόνα, είναι ικανός να κάνει τη διαφορά.

Μπράντον Ντέιβις (Μπαρτσελόνα)

Ο Μπράντον Ντέιβις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ενθουσίασε το μπασκετικό κοινό στη Ζαλγκίριο Αρένα, συμβάλλοντας στην οριακή πρόκριση της Ζαλγκίρις στην οκτάδα. Αγωνίζεται από το 2017 στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους, όντας από τους κορυφαίους στην πορεία των Λιθουανών στο φάιναλ φορ του 2018. Τη χρονιά που τελείωσε, ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας της Euroleague, καθώς και ο μόνος παίκτης που ξεπέρασε τις 33 μονάδες στον δείκτη αξιολόγησης έξι φορές. Οι εμφανίσεις του εξαργυρώθηκαν με τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα, όπου μαζί με τον Μίροτιτς, θα συνθέσουν ένα «τρομακτικό» δίδυμο ψηλών.

Κόρι Χίγκινς (Μπαρτσελόνα)

Τα μεγάλα αστέρια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν οι Ντε Κολό, Σέρχι Ροντρίγκεθ και Κλάιμπερν. Υπήρχε, όμως και ένας παίκτης που μπορεί να μην είχε το όνομα, αλλά διέθετε όλα τα υπόλοιπα. Έλεγχος του ρυθμού, τρομερή άμυνα και «οικονομικός» σουτέρ. Μέλος της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη από το 2015, έφτασε από ρολίστας, να αποτελεί το «κλειδί» της ομάδας. Η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα, ήταν το τέλος ενός κύκλου. Στην «αρκούδα», ο Χίγκινς, αναδείχθηκε δις πρωταθλητής Ευρώπης (2016, 2019) και τα νούμερά του θα λείψουν αναμφίβολα από τους Ρώσους. Τη φετινή χρονιά ο Αμερικανός γκαρντ είχε: 14.9 πόντους με 49.3% στο δίποντο, 49% στο τρίποντο και 89.7% στις βολές, μαζί με 2.2 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και μόλις 1.3 λάθη ανά 25:25 λεπτά συμμετοχής.

Ντέρικ Γουίλιαμς (Φενέρμπαχτσε)

Το Νο2 στο draft του 2011, ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2018, για να φορέσει τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Τα 7 συνεχόμενα χρόνια του στο NBA, καθώς και οι 428 συμμετοχές, υπόσχονταν πολλά. Κανείς όμως δεν περίμενε, να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ της περσινής Euroleague. Σε 29 αγώνες «έγραψε» 13,4 πόντους και 5 μπλοκ ανά παιχνίδι και όλα αυτά με συμβόλαιο μόλις 600.000 χιλιάδων ευρώ. Ο 28χρονος Αμερικανός θα είναι ο αντικαταστάτης του Νικολό Μέλι στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Στόχος του να ξεχαστεί γρήγορα ο προκάτοχός του εξ Ιταλίας.

Νάντο Ντε Κολό (Φενέρμπαχτσε)

Μία μετακίνηση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είναι από μόνη της ικανή να προξενήσει το ενδιαφέρον. Όταν μάλιστα, μιλάμε για τον Νάντο Ντε Κολό, τα λόγια περιττεύουν. Ο Γάλλος γκαρντ, μπορεί να έκλεισε πριν λίγες μέρες τα 32 του χρόνια, αλλά αποτελεί ακόμα έναν από τους κορυφαίους περιφερειακούς των ευρωπαϊκών γηπέδων. Αγωνίστηκε για 5 χρόνια στην ΤΣΣΚΑ και συνέδραμε τόσο στη φετινή κατάκτηση της Euroleague, όσο και σε αυτή του 2016. Μετά από πέντε χρόνια, αποχαιρέτησε την «ομάδα του στρατού» και ετοιμάζεται να «μπει στα παπούτσια» του αποχωρήσαντα, Γκούντουριτς.

Κώστας Κουφός (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν κατάφερε να αποκτήσει τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά αυτό δεν την πτόησε να φέρει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, τον Κώστα Κουφό. Ο Έλληνας σέντερ, μετά από 11 χρόνια παρουσίας στο μαγικό κόσμο του NBA, αποδέχτηκε την πρόταση της ρωσικής ομάδας, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο. Η ΤΣΣΚΑ τον δελέασε με την προσφορά των 3 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και ο πρώην παίκτης των Τζαζ, Τίμπεργουλβς, Νάγκετς, Γκρίζλις και Κινγκς, ετοιμάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Χάινς, δημιουργώντας ένα αμυντικό «τείχος».

Σέρχιο Ροντρίγκεθ (Αρμάνι Μιλάνο)

Ο «Τσάτσο» έβαλε το δικό του «λιθαράκι» στον φετινό θρίαμβο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κάνοντας ένα σπουδαίο φάιναλ φορ. Από το 2010 έως και το 2016, αγωνίστηκε στη Ρεάλ μαδρίτης, η οποία του έδωσε το διαβατήριο για το NBA. Η επιστροφή του, τον έφερε στα χέρια του Ιτούδη, με τον 33χρονο να είναι πολύτιμο εργαλείο της ΤΣΣΚΑ. Σε ένα γενικότερο «φρεσκάρισμα» στην περιφέρεια της «αρκούδας», ο Σέρχι έμεινε ελεύθερος και οι προτάσεις που δέχτηκε ήταν αρκετές. Ο Έτορε Μεσίνα και η Αρμάνι Μιλάνο, απέσπασαν την υπογραφή του Ισπανού γκαρντ, ο οποίος υπέγραψε και  θέλει να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες, ανεβάζοντας επίπεδο την ιταλική ομάδα.

Οθέλο Χάντερ (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Ο Χάντερ είναι ακόμα ένας παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο οποίος αποχώρησε μετά την κατάκτηση της φετινής Eurolegue. Αποτελεί σταθερά έναν από τους πιο σταθερούς σέντερ στην Ευρώπη και η Μακάμπι δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, θα συνεργαστεί εκ νέου με τον μέντορά του στον Ολυμπιακό, Γιάννη Σφαιρόπουλο, προσδίδοντας «σκληράδα» στη φροντ λάιν των Ισραηλινών. Την περσινή σεζόν, μοιράστηκε το χρόνο συμμετοχής με τον Χάινς στη ρωσική ομάδα και σίγουρα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ύστερα από την αποχώρηση του Τάιους από το Τελ Αβίβ.

Τζίμερ Φριντέτ (Παναθηναϊκός)

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε τον παίκτη που θα «ανοίξει» τις αντίπαλες άμυνες και τον βρήκε στο πρόσωπο του Φριντέτ. Ο Αμερικανός γκαρντ έρχεται την «ταμπέλα» του σεσημασμένου σκόρερ, με μακρόχρονη θητεία στο NBA. Ο 30χρονος περιφερειακός, ανάγκασε τον Κέβιν Ντουράντ, να τον αποκαλέσει κάποτε «τον καλύτερο σκόρερ στον πλανήτη». Με θητεία σε Κινγκς, Μπουλς, Πέλικανς, Νικς και Σανς, ο Φριντέτ φαίνεται να είναι το τέλειο συμπλήρωμα στο παζλ της περιφέρειας του «τριφυλλιού» και τα υπόλοιπα αναμένεται να φανούν στο παρκέ. Τα 3,2 εκατομμύρια για δύο χρόνια και το δεύτερο ακριβότερο συμβόλαιο πίσω από τον Νικ Καλάθη, δείχνουν τις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί…

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (Ολυμπιακός)

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να πυροδοτήσει τη «βόμβα» Κουζμίνσκας, με τους Ερυθρόλευκους να προσθέτουν στο ρόστερ τους έναν πρώην NBAer. Ο Λιθουανός φόργουορντ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Αρμάνι Μιλάνο, έχει συμφωνήσει σε όλα με τους Πειραιώτες και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήθελε πολύ τον 29χρονο άσο στον Ολυμπιακό, για να συμπληρώσει τον Γιώργο Πρίντεζη στο «4», αλλά και για να προσφέρει πολύτιμες λύσεις στο «3» μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου. Ο Λιθουανός είναι πολύ αθλητικός, έχει μακρύ κορμί και πολύ καλό σουτ. Πέρσι με την ιταλική ομάδα είχε στην Ευρωλίγκα 8.5 πόντους μ.ο. με 51,4% στα δίποντα και 47% στα τρίποντα συν 3.3 ριμπάουντ, ενώ στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με τους Νιου Γιορκ Νικς (69 παιχνίδια).

Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ