Euroleague 2019-20: «Αιώνιες» εκκρεμότητες

Euroleague 2019-20: «Αιώνιες» εκκρεμότητες

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ξεκινούν με τα ίδια όνειρα, τελείως αλλαγμένοι, αλλά και με διαφορετική αφετηρία στη φετινή Euroleague.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, δεν θα συναντηθούν σε καμία εγχώρια διοργάνωση. Η απόφαση των Ερυθρόλευκων να αποχωρήσουν από την Basket League, κατεβάζοντας αναπτυξιακή ομάδα στην Α2 και το Κύπελλο Ελλάδος, στερεί από το μπάσκετ τη μεγαλύτερη μάχη του ελληνικού αθλητισμού. Ωστόσο οι δύο μπασκετικοί γίγαντες της Ευρώπης, θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο κορυφαίο επίπεδο. Στην Ευρωλίγκα. Χωρίς Ελληνες διαιτητές, χωρίς Βασιλακόπουλο, χωρίς σκιές και εκατέρωθεν κατηγορίες. Ετσι όπως επέλεξε ο Ολυμπιακός, από τη στιγμή που αποφάσισε να αγωνιστεί μόνο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Οντας η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που επέλεξε τον συγκεκριμένο δρόμο.

Αυτή την εβδομάδα οι δύο «αιώνιοι» μπαίνουν στη μάχη της Euroleague. Με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα και τον Ολυμπιακό να ταξιδεύει στη Γαλλία για ένα must win παιχνίδι κόντρα στη Βιλερμπάν. Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο εκπρόσωποί μας, που άλλαξαν ριζικά τα ρόστερ τους; To10.gr αναλύει…

ΤΟ «5» ΚΑΙ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ο Παναθηναϊκός εντυπωσίασε το καλοκαίρι στις μεταγραφές. Απέκτησε σκορ, ποιότητα, αθλητικότητα. Ο Τζίμερ Φριντέτ και ο Ταϊρίς Ράις, δυο δεινοί, γεννημένοι εκτελεστές, ήρθαν στην Ελλάδα για να προσφέρουν το… εύκολο καλάθι στο τριφύλλι. Να ανοίξουν το γήπεδο και να εκτελούν κατά συρροή από παντού. Καθώς και οι δύο, εκτός από σκόρερ, είναι και δημιουργεί των πόντων τους. Στοιχείο κομβικό για το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Αργύρης Πεδουλάκης. Ο NBAer Ουέσλι Τζόνσον αποτελεί τον x-factor του Τριφυλλιού σε άμυνα και επίθεση, καθώς με την αθλητικότητα, τις αμυντικές του ικανότητες, αλλά και τη σταθερότητα στο σκοράρισμα, είναι ο παίκτης στον οποίο θα στηριχθεί ο Παναθηναϊκός για να ανέβει επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός θα τρέξει. Θα τρέξει πολύ, γιατί μπορεί. Σκοπεύει να είναι μία από τις πιο γρήγορες και αθλητικές ομάδες της Ευρώπης. Και με τους παίκτες που διαθέτει (Καλάθης, Μπράουν, Παπαπέτρου, Τόμας, Μπεντίλ, Γουάιλι), έχει όλα τα φόντα για να τα καταφέρει. Τα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Πεδουλάκης είναι δύο.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη θέση «5». Εκεί υπάρχουν οι Γουάιλι, Παπαγιάννης και Βουγιούκας. Τρείς παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος. Ο Αμερικανός είναι σούπερ αθλητικός, αλλά ακόμη άγουρο τακτικά, ο Παπαγιάννης ένα πρότζεκτ που ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να «βγει» και ο Βουγιούκας είναι το… κλειδί. Διότι εάν μπορεί να βγάλει 10 λεπτά ποιοτικά, τότε οι λύσεις θα είναι πολύτιμες. Από εκεί και πέρα, μετά τον τραυματισμό του Αθηναίου, ο Καλάθης έμεινε σχεδόν μόνος του. Με τον Ράις δεύτερο πόιντ γκαρντ. Και με τον Νίκο Παππά να είναι ο ρυθμιστής της εικόνας του Παναθηναϊκού. Καθώς θα πάρει πολύ χρόνο στον «1» και πρέπει να ανταποκριθεί. Ειδάλλως, θα υπάρχει πρόβλημα και ο Καλάθης θα υπερφορτωθεί.

ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΠΟΝΑΕΙ ΣΤΟΝ «1»

Ο Ολυμπιακός άλλαξε πολλά πρόσωπα το καλοκαίρι, αλλά ουσιαστικά δεν αλλάζει τη συνταγή που τον καθιέρωσε ως ένα από τα μεγαλύτερα μεγέθη της Ευρώπης. Ο Βασίλης Σπανούλης, αν και στα 37 του, θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, με τους Πρίντεζη, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ να είναι οι τέσσερις σταθερές του ρόστερ. Και οι παίκτες που θα πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω, τουλάχιστον έως ότου προκύψει αντίδραση από τους νέους.

Είναι σαφές ότι ο φετινός Ολυμπιακός προσπαθεί να τρέξει, να σπιντάρει, να πατήσει στο τέρμα το γκάζι, αλλά έχει χτυπητά ζητήματα στην έως τώρα παρουσία του. Με εξαίρεση τον Κέβιν Πάντερ και τον Μπράντον Πολ, οι υπόλοιποι ξένοι δείχνουν ακόμη να ψάχνονται. Από τον Κουζμίνσκας και τους Ρούμπιτ, Τσέρι, Χαπ, έως τον Ουέιντ Μπάλντουιν, που είναι και το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα έως τώρα. Ο 23χρονος Αμερικανός δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον ρόλο για τον οποίο τον έφερε στην Ελλάδα ο Μπλατ. Δείχνει να δυσκολεύεται να πάρει πρωτοβουλίες και να ηγηθεί και δεν είναι μυστικό ότι η απόδοσή του προβληματίζει. Με τους Ερυθρόλευκους, ωστόσο, να τον περιμένουν.

Από την άλλη, ένα σοβαρό θέμα που προκύπτει για τον Ολυμπιακό, είναι το… μέγεθός του ως ομάδα. Ολοι οι Γκαρντ των Ερυθρόλευκων είναι από 1.93 και κάτω, χωρίς έως τώρα να έχουν εντυπωσιάσει με την αθλητικότητά τους. Ενώ είναι σαφές ότι οι Χαπ και Ρούμπιτ δεν έχουν δείξει ακόμη ότι μπορούν έστω να αποτελέσουν σοβαρό αντίβαρο σε πιθανή απουσία ή… ξεκούραση του Μιλουτίνοφ στο «5». Ωστόσο, όλα αυτά είναι συμπεράσματα από τα φιλικά. Που δείχνουν πολλά, αλλά πολλές φορές δεν βγάζουν ασφαλή συμπεράσματα. Με την εικόνα του Ολυμπιακού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ωστόσο, να προβληματίζει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ