Euroleague : Τα σημάδια των αιωνίων που οδηγούν στο πλεονέκτημα έδρας

Euroleague : Τα σημάδια των αιωνίων που οδηγούν στο πλεονέκτημα έδρας

To10.gr αναλύει την πορεία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκα, εξηγεί τα συν και τα πλην, παραθέτει τα δεδομένα και προβλέπει τι θα συμβεί στο δεύτερο γύρο.

Ο πρώτος γύρος της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας ανήκει στο παρελθόν για τις δύο ελληνικές ομάδες οι οποίες τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους για το 2017 με εκτός έδρας ήττες κόντρα σε Ζαλγκίρις και Βαλένθια, παρόλα αυτά ο απολογισμός από την πορεία των αιωνίων στο πρώτο μισό της διοργάνωσης είναι τουλάχιστον θετικός.

Πριν την έναρξη της φετινής Ευρωλίγκας οι δύο ελληνικές ομάδες είχαν θέσει ως πρωταρχικό στόχο την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης και εν συνεχεία την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα, που δίνει το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση. Τώρα, περίπου 2,5 μήνες μετά το πρώτο παιχνίδι της σεζόν κι έπειτα από 15 αγωνιστικές Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ανάμεσα στα φαβορί για το πλεονέκτημα και δεδομένα δύο από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα.

Οι δύο αιώνιοι έχουν ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως τώρα στον μαραθώνιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ακόμα καλύτερη θέση, όσον αφορά το πλεονέκτημα έδρας. Με αφορμή το τέλος του πρώτου μισού to10.gr κάνει έναν απολογισμό από την μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και ψάχνει να βρει τι λειτούργησε καλά, τι όχι και τι πρέπει να γίνει για να δούμε τους δύο κορυφαίους συλλόγους στον επόμενο γύρο της Ευρωλίγκα με πλεονέκτημα έδρας.

Με 15 αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και με 8 παιχνίδια εντός έδρας για τις δύο ελληνικές ομάδες, είναι στο χέρι τους να παραμείνουν στην πρώτη τετράδα, αρκεί να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς με το πρώτο μισό της χρονιάς. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Η βαθμολογία της Ευρωλίγκα: 

Οι δύο ομάδες τελείωσαν τον πρώτο γύρο στις θέσεις που οδηγούν στο πλεονέκτημα, άρα αυτόματα είναι φαβορί για το δεύτερο μισό και ουσιαστικά έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους 8, καθώς θα πρέπει για να μείνει μία εκ των δύο εκτός να αυτοκτονήσει κυριολεκτικά. Ο Ολυμπιακός είναι σε ακόμα καλύτερη θέση βαθμολογικά από τον Παναθηναϊκό, αφού βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11 νίκες και 4 ήττες, ενώ οι πράσινοι ακριβώς από κάτω με μία νίκη λιγότερη (10-5) και ισόβαθμοι με την Ζαλγκίρις. Αξίζει να σημειωθεί πως η 15 αγωνιστική δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά η βαθμολογία για τους δύο αιώνιους δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το πρόγραμμα του δεύτερου γύρου που ευνοεί και τους δύο:

Και οι δύο ομάδες έδωσαν πολλά δύσκολα παιχνίδια στον πρώτο γύρο, αλλά ουσιαστικά αυτό δεν λέει κάτι, καθώς έτσι είναι η νέα δομή της Ευρωλίγκα. Συνολικά ερυθρόλευκοι και πράσινοι έπαιξαν 8 αγώνες εκτός έδρας και 7 εντός, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα έχουν 8 αγώνες σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ στο δεύτερο μισό. Σίγουρα το να παίζει στην έδρα σου σου δίνει ένα αβαντάζ κι αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούν και οι δύο αν θέλουν το πλεονέκτημα. Αν για παράδειγμα υπολογίσουμε πως και οι δύο πετύχουν το 8/8 στην έδρα τους αγκαλιάζουν μια θέση στην πρώτη τετράδα, διότι θα μπουν στον δεύτερο γύρο με ένα προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους.

Βέβαια υπάρχουν και τα δύσκολα κι επικίνδυνα ματς, όπως αυτά του Ολυμπιακού σε Μόσχα με Κίμκι και ΤΣΣΚΑ, ή του Παναθηναϊκού σε Κωνσταντινούπολη με Φενέρ. Πολύ δύσκολη είναι και η αναμέτρηση που έχουν να δώσουν και οι δύο στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ πχ. Μην ξεχνάμε και το μεταξύ του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έρθουν και οι ήττες, η ουσία είναι όμως πως πλέον όλα είναι στο χέρι τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού: 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού:

Τα συν και τα πλην του πρώτου γύρου:

Εφόσον είδαμε πως έχει η κατάσταση μέχρι στιγμής και το τι πρόκειται να ακολουθήσει είναι καιρός να δούμε τι έκαναν οι δύο αιώνιοι πρακτικά στον πρώτο μισό. Από τις σπουδαίες νίκες μέχρι το μεγάλο κάζο που υπέστησαν, από τους παίκτες που ξεχώρισαν κι αυτούς που απογοήτευσαν, από το κοουτσάρισμα των Γιάννη Σφαιρόπουλου και Τσάβι Πασκουάλ, μέχρι τα ποσοστά που έχουν στις τρεις διαβολοβδομάδες που αγωνίστηκαν.

Επίσης θα αναλύσουμε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα για την κάθε ομάδα, το τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζουν με τους τραυματισμούς, αλλά και το τι πρέπει να βελτιώσουν για να παραμείνουν στην διεκδίκηση μιας εκ των τεσσάρων πρώτων θέσεων.

Ολυμπιακός: Οι νίκες μακριά από το ΣΕΦ, το μπλακ άουτ, οι τραυματισμοί και… οι τραυματισμοί 

Αν υπήρχε ένας τίτλος που θα αντιπροσώπευε τις πρώτες 15 αγωνιστικές των ερυθρολεύκων στην Ευρωλίγκα θα ήταν ο παραπάνω. Οι περσινοί φιναλίστ έχουν πονέσει απίστευτα την φετινή χρονιά με τους τραυματισμούς, αφού δεν προλαβαίνει να γυρίσει ο ένας και αμέσως την πατάει ο άλλος. Όλα άρχισαν στραβά από το πρώτο ματς της χρονιάς με την Μπασκόνια, όπου τραυματίστηκε ο Κιμ Τιλί και τέθηκε νοκ άουτ για πέντε μήνες. Στη συνέχεια ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Αγραβάνης, ο Παπαπέτρου, ο Μάντζαρης, ο Μιλουτίνοφ, ο Στρέλνιεκς, ο Ρόμπερτς κλπ.

Οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι πλήρης αφού σε κάθε ματς κάποιος ή συνήθως κάποιοι θα απουσιάζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο παιχνίδι στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις, όπου ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς 5 παίκτες. Τιλί, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Μάντζαρης και Πρίντεζης εκτός. Αν υπάρχει κάτι που έχει πονέσει φέτος τους Πειραιώτες δεν είναι ούτε οι βολές, ούτε τα ριμπάουντ, ούτε η ευστοχία σε σουτ τριών πόντων. Οι τραυματισμοί είναι.

Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός δεν το έχει βάλει κάτω και ίσα ίσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει βγει πιο δυνατός. Έχει χρειαστεί βοήθεια από όλους τους παίκτες του και οι περισσότεροι έχουν κάνει υπέρβαση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πολλά παιχνίδια λόγω των συνθηκών έχει και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Αυτό όμως που είναι άξιο αναφοράς στον πρώτο γύρο αγωνιστικά για τον Ολυμπιακό είναι πως αρνείται να παραδοθεί. Οι ερυθρόλευκοι το έχουν στο dna τους και το έχουν αποδείξει στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό είναι το κλειδί για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου που μετράει 5 νίκες σε 8 εκτός έδρας παιχνίδια. Φυσικά η νίκη μέσα στην έδρα της Φενέρ με 83-90 αποτελεί και την κορυφαία εμφάνιση των Πειραιωτών.

Στα αρνητικά όμως συμπεριλαμβάνονται κάποιες ήττες που ήταν εκτός προγράμματος. Ο Ολυμπιακός την έχει πατήσει σε 3 παιχνίδια και τα δύο ήταν παιχνίδια που τα έλεγχε μέχρι ένα σημείο. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με 70-62 είναι η μία από αυτές, όπου είχε το προβάδισμα και με ένα μπλακ άουτ στην τέταρτη περίοδο έχασε ένα ουσιαστικά δικό του παιχνίδι.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα για το μπλακ άουτ που παθαίνουν οι ερυθρόλευκοι σε κάποια ματς στην τέταρτη περίοδο είναι αυτό στη Βαμβέργη κόντρα στη Μπάμπεργκ. Η ελληνική ομάδα δέχτηκε ένα σερί 13-0 στα τελευταία λεπτά και για μία ακόμα χρονιά ηττήθηκε στη Γερμανία με 67-65, στη μόνη έδρα που παραμένει χωρίς νίκη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να οφείλεται και στα συνεχόμενα παιχνίδια, αλλά και στις απουσίες, καθώς δεδομένα το μικρό ροτέισον επιβαρύνει τους παίκτες. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να βελτιώσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αν θέλει να τερματίσει η ομάδα του ακόμα ψηλότερα.

Τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού ως τώρα:

Παναθηναϊκός: Ο νόμος του ΟΑΚΑ, ο Καλάθης και οι εκτός έδρας ήττες 

Οι πράσινοι δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά τη χρονιά, όμως από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, όπου επικράτησαν με 70-62 έχουν 7 νίκες σε 9 παιχνίδια, παίζοντας ανα παιχνίδια πολύ όμορφο μπάσκετ. Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει τον Παναθηναϊκό από τις υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκα αυτό είναι το ΟΑΚΑ.

Το τριφύλλι δεν έχει χάσει παιχνίδι εντός έδρας, αφού το συγκεκριμένο γήπεδο αποτελεί φόβητρο για κάθε αντίπαλο. Η αύρα και η βοήθεια του κόσμου έχουν βοηθήσει στα μέγιστα τον Παναθηναϊκό να κάνει αυτό το 7/7 στην έδρα του, καθώς ακόμα και στην κακή του μέρα απλά δεν χάνει. Το ΟΑΚΑ είναι καταλυτικός παράγοντας της πορείας των πρασίνων στην φετινή Ευρωλίγκα και σίγουρα θα πρέπει να μείνει αλώβητο και στον δεύτερο γύρο.

Ο δεύτερος καταλυτικός παράγοντας αγωνιστικά όμως είναι ο Νικ Καλάθης. Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και ο ακρογωνιαίος λίθος σε άμυνα και επίθεση. Όλες οι μπάλες στο μπροστά μέρος του παρκέ περνάνε από τα χέρια του, ενώ στην άμυνα είναι πολύτιμος, διότι συνδράμει και στα ριμπάουντ αλλά και στα κλεψίματα όπου είναι ο πρώτος στη συγκεκριμένη λίστα της ομάδας (13.6 πόντους, 7.9 ασίστ, 3.6 ριμπάουντ, 1.6 κλεψίματα). Ο γκαρντ των πρασίνων δεν αγωνίστηκε στα τελευταία δύο ματς και ήταν ολοφάνερη η απουσία του, με πολλά προβλήματα στη δημιουργία για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο Καλάθης ψηφίστηκε MVP για τον μήνα Νοέμβριο από την Ευρωλίγκα.

Στα αρνητικά του τριφυλλιού ανήκουν τα εκτός έδρας παιχνίδια. Η αλήθεια είναι πως σε σχέση με πέρσι είναι καλύτερη σε αυτά τα ματς οι πράσινοι, όμως και πάλι χάνουν σε ενέργεια μακριά από το ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός μετράει μόλις 3 νίκες σε 8 παιχνίδια εκτός έδρας, κάτι που σίγουρα πρέπει να βελτιώσει στο δεύτερο γύρο αν θέλει να παραμείνει σε τροχιά πλεονεκτήματος.

Βέβαια πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 70-62 που ήταν και το έναυσμα της αντεπίθεσης. Μελανά σημεία για τους πρωταθλητές Ελλάδας είναι τα δύο ματς στην Ισπανία με Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, όπου στη Βαρκελώνη διασύρθηκε με 98-71 και στη χώρα των Βάσκων αυτοκτόνησε και ηττήθηκε με 85-84. Βαρύ μπορεί να θεωρηθεί και το αποτέλεσμα στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ, καθώς έχασε με 81-63.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός με τους τραυματισμούς έχει και ο Παναθηναϊκός, αλλά σε μικρότερο βαθμό, καθώς έχει δει τον Καλάθη να τραυματίζεται και να χάνει τα τελευταία ματς του πρώτου γύρου, αλλά και τον Παππά να αρρωσταίνει. Επίσης στην αρχή είχε χάσει τον Λούκας Λεκαβίτσιους για τρεις μήνες, όμως ο Λιθουανός επέστρεψε δριμύτερος.

Τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού ως τώρα:

Το μεγάλο ροτέισον του Ολυμπιακού και το σφιχτό του Παναθηναϊκού

Τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός έχουν αναγκάσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να ανοίξει το ροτέισον των ερυθρολεύκων με 15 παίκτες να έχουν πάρει το βάπτισμα του πυρός στη διοργάνωση. Στο μεγάλο ροτέισον των Πειραιωτών συμμετέχουν 14 παίκτες και αυτός που παίζει λιγότερο είναι ο Τολιόπουλος. Εκτός του νεαρού γκαρντ όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται από 7 ως 26 λεπτά συμμετοχής δείγμα του ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι από τα πιο πλήρη της Ευρωλίγκα. Φυσικά αυτό έχει συμβάλλει στα μέγιστα ώστε οι ερυθρόλευκοι να βρίσκονται στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό επίσης έχουν αγωνιστεί 14 παίκτες, όμως ο Τσάβι Πασκουάλ έχει αποφασίσει να πορευτεί με πιο σφιχτό ροτέισον, καθώς οι Μήτογλου και Καλαϊτζάκης έχουν αγωνιστεί ελάχιστα, ενώ οι παίκτες που στηρίζεται το τριφύλλι ουσιαστικά είναι 10. Πρώτος σε λεπτά συμμετοχής είναι ο Κρις Σίνγκλετον με 30 λεπτά περίπου, ενώ πάνω από 25 αγωνίζονται οι Καλάθης, Γκιστ και Ρίβερς. Για αυτό το λόγο οι συγκεκριμένοι τραβάνε το κουπί μαζί με τους Λοτζέσκι, Παππά και Λεκαβίτσιους.

Τα ομαδικά στατιστικά που ξεχωρίζουν και μας δίνουν μια κατεύθυνση για πως βρίσκεται στην δεύτερη θέση ο Ολυμπιακός είναι τα ριμπάουντ και οι πόντοι που δέχεται στην άμυνα, δείγμα του ότι ελέγχει τα παιχνίδια του. Οι 71 πόντοι που δέχεται ο Ολυμπιακός ανα παιχνίδι είναι ο πιο σημαντικός λόγος της δεύτερης θέσης. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι μια κατεξοχήν αμυντική ομάδα που τρέχει στο τρανζίσιον και σχεδόν σε όλα της τα παιχνίδια το πετυχαίνει. Ελέγχει το ρυθμό με τα 36,2 ριμπάουντ που κατεβάζει ανά ματς και μόνο όταν υστερεί σε αυτόν το τομέα ηττάται.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είναι μια άκρως επιθετική ομάδα, τελείως διαφορετική από τους ερυθρόλευκους. Οι πράσινοι σκοράρουν 77,66 πόντους ανά παιχνίδι κάτι που βρίσκεται στο dna των ομάδων που προπονεί ο Τσάβι Πασκουάλ. Το αξιοσημείωτο στατιστικό για το τριφύλλι όμως είναι το γεγονός πως στα τρίποντα έχει ποσοστό 40,2%. Με αυτό το ποσοστό και τους εξαιρετικούς σουτέρ που διαθέτει είναι λογικό να κοιτάει πρώτα την επίθεση και μετά την άμυνα. Να τονίσουμε εδώ πως όποτε χρειάστηκε να παίξει ο Παναθηναϊκός άμυνα σε κρίσιμα παιχνίδια κυρίως τα κατάφερε περίφημα με σχήματα ειδικών καταστάσεων, όπως όταν βρίσκονται στο παρκέ μαζί οι Καλάθης, Ρίβερς, Αντεοκούνμπο, Γκιστ και Σίνγκλετον.

Οι παίκτες που ξεχώρισαν είναι πολλοί

Αν κοιτάξει κάποιος τα στατιστικά του κάθε παίκτη ξεχωριστά θα καταλάβει πως και ο Ολυμπιακός, αλλά και ο Παναθηναϊκός έχουν πολλούς διακριθέντες στον πρώτο γύρο. Οι ερυθρόλευκοι θέλοντας και μη λόγω των τραυματισμών είχαν διαφορετικούς πρωταγωνιστές ανά παιχνίδι. Συνολικά στο παιχνίδι των φιναλίστ της Ευρωλίγκα έχουν συνεισφέρει σχεδόν όλοι οι παίκτες το μέγιστο, ενώ κάποιοι έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις προσδοκίες.

Τρανό παράδειγμα ο Τζαμέλ ΜακΛίν που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Ο Αμερικανός σέντερ των ερυθρολεύκων αποκτήθηκε ως μπακ απ του Μιλουτίνοφ, όμως οι τραυματισμοί του Σέρβου τον έχουν φέρει στη θέση του βασικού ψηλού και η απόκτησή του έχει δικαιώσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Ο ΜακΛιν επιθετικά είναι εξαιρετικός και δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν πολλοί αντίπαλοι ψηλοί λόγω της σπιρτάδας που διαθέτει, ενώ κι αμυντικά προσφέρει τα μέγιστα. Αγωνίζεται συνολικά 18 λεπτά περίπου και πετυχαίνει 9,4 πόντους με 58% στα δίποντα, ενώ μαζεύει και 4,9 ριμπάουντ. Αξέχαστη παραμένει η εμφάνιση του κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ, που πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε στη νίκη σημειώνοντας 25 πόντους και κατεβάζοντας 12 ριμπάουντ.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα παίκτες των ερυθρολεύκων που ξεχώρισαν ανα παιχνίδι, ενώ κάποιοι από αυτούς έκριναν και ματς. Ο Πρίντεζης για παράδειγμα αποτελεί σταθερή αξία στην ομάδα και σημείο αναφοράς με στην επίθεση με 12,6 πόντους (πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού φέτος) αλλά και 5,5 ριμπάουντ (πρώτος ριμπάουντερ) σε 26 λεπτά συμμετοχής (πρώτος και σε λεπτά συμμετοχής). Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού είναι ο κορυφαίος σε προσφορά φέτος και πιθανόν ο κορυφαίος παίκτης βάση στατιστικών.

Όμως, ο Κώστας Παπανικολάου που δεν έχει χάσει παιχνίδι και προσφέρει αστείρευτη ενέργεια, ο Στρέλνιεκς που έχει διαταράξει τις ισορροπίες στις αντίπαλες άμυνες με την παρουσία του, ο Ρόμπερτς που πήρε τον Ολυμπιακό από το χέρι σε κάποια ματς (όπως αυτό με τη Φενερμπαχτσέ), ο Μιλουτίνοφ που κυριάρχησε όσο έπαιζε, ο Χόλις Τόμπσον με το σκοράρισμα του, ο Ιωάννης Παπαπέτρου και φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης που μόλις επέστρεψε έκρινε και μια αναμέτρηση είναι σίγουρα ανάμεσα στους διακριθέντες, δείγμα του πλουραλισμού των Πειραιωτών. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να επιλέξει τον MVP του φετινού Ολυμπιακού.

Παρόμοια η κατάσταση και στον Παναθηναϊκό όμως που έχει πολλούς πρωταγωνιστές, όμως ξεχωρίζουν οι δύο. Ο Νικ Καλάθης και ο Τζέιμς Γκιστ. Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο κορυφαίος παίκτης του τριφυλλιού όπως προείπαμε, προσφέροντας σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού σε άμυνα και επίθεση. Είναι πρώτος σε πόντους με 13,6 ανά παιχνίδι, σε ασίστ με 7,9 σε κλεψίματα με 1,6 αλλά και σε λάθη με 2,6 και είναι σημείο αναφοράς για τους πράσινους.

Ο Τζέιμς Γκιστ από την άλλη είναι ένας παίκτης που θα ήθελε κάθε προπονητής. Για αυτό αποτελεί και βασικό γρανάζι της μηχανής του Παναθηναϊκού και του Τσάβι Πασκουάλ. Ογκόλιθο στην άμυνα, σημαντικός στην επίθεση, ο Αμερικανός παίζει καλύτερα από ποτέ μετά τον τραυματισμό του με 10,3 πόντους ανά ματς και 4,6 ριμπάουντ σε 25 λεπτά.

Πέρα από τους δύο προαναφερθέντες πολύ σημαντική δουλειά στο παρκέ κάνουν κι άλλοι παίκτες του τριφυλλιού, όπως ο Σίνγκλετον με 9,7 πόντους και 5,9 ριμπάουντ, αλλά και ο Παππάς, ο παίκτης που σκότωσε την Φενέρ στο ΟΑΚΑ με το νικητήριο τρίποντο που σημείωσε. Ο Λοτζέσκι κι ο Λεκαβίτσιους με την απίστευτη ευστοχία από τη γραμμή του τρίποντου με πάνω από 45% και φυσικά ο Κέι Σι Ρίβερς που είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 11 πόντους και 40% στα τρίποντα.

Οι Μάντζαρης και Ντένμον 

Image result for ντενμον μαντζαρης

Οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες είναι και αυτοί που δεν έχουν πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης στη φετινή Ευρωλίγκα, όμως δικαιολογούνται. Ναι μεν δεν πραγματοποιούν τις περσινές χρονιές τους και δεν αποδίδουν όσα περιμένουν οι ομάδες τους, όμως υπάρχει εξήγηση και για τους δύο.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ταλαιπωρείται από μικροπροβλήματα τραυματισμών από την αρχή της χρονιάς και έχει αγωνιστεί σε ουκ ολίγα παιχνίδια με ενέσεις και όπως είναι φυσιολογικό έχει χάσει ρυθμό, ενώ υπέστη και το διάστρεμμα πριν λίγες ημέρες που τον άφησε κι άλλο πίσω. Από την άλλη ο Μάρκους Ντένμον ήρθε ως δεινός εκτελεστής (και είναι) στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στα θέλω του Καταλανού προπονητή των πρασίνων, με αποτέλεσμα να έχει μικρό χρόνο συμμετοχής στην Ευρωλίγκα και να αξιοποιείται περισσότερο στα ματς πρωταθλήματος.

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αναμένουν και από τους δύο παίκτες να ανεβάσουν ρυθμούς και να αποτελέσουν μια ακόμα σπουδαία λύση για τους δύο προπονητές τους. Ειδικά ο Σφαιρόπουλος περιμένει την αγωνιστική άνοδο του Μάντζαρη, ενώ ο Πασκουάλ αναμένει την έκρηξη του Αμερικανού που αποτέλεσε και προσωπική του επιλογή το καλοκαίρι.

Το σχεδόν τέλειο στις διπλές αγωνιστικές

Οι δύο ελληνικές ομάδες βρίσκονται εκεί που βρίσκονται χάρη και στα αποτελέσματά τους στις διπλές αγωνιστικές της Ευρωλίγκα. Οι αιώνιοι μετρούν μαζί 11/12 νίκες στις τρεις εβδομάδες με μοναδική ήττα αυτή του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ με 81-63. Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα με το απόλυτο, ενώ ακολουθούν οι πράσινοι με 5/6 νίκες. Αν υπολογίσει κανείς τα συγκεκριμένα ματς καταλαβαίνει πως οι δύο ομάδες είναι πλήρης και γνωρίζουν πως οι λεγόμενες διαβολοβδομάδες αποτελούν ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξουν, έτσι ώστε να κρατήσουν από κάτω τους τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Τσάβι Πασκουάλ

Οι δύο προπονητές είναι βασικοί λόγοι για την θέση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην πρώτη τετράδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει καταφέρει παρά τους τραυματισμούς να διαχειριστεί ιδανικά το ρόστερ του και τους παίκτες του και είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την έως τώρα πορεία των ερυθρολεύκων. Με πρώτο στόχο την άμυνα και το low post παιχνίδι στην αρχή της Ευρωλίγκα και εν συνεχεία τον πιο γρήγορο ρυθμό, ο Έλληνας τεχνικός διατηρεί τους Πειραιώτες σε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης και στην δεύτερη θέση της κατάταξης. Φυσικά όπως όλοι έχει κάνει τα λάθη του, αλλά γενικά το πρόσημο είναι θετικό για τον προπονητή του Ολυμπιακού, που το μόνο που έχει να κάνει είναι να διατηρήσει το κλίμα στα αποδυτήρια και να καταφέρει να χωρέσει όλους τους παίκτες του στο ροτέισον μόλις γυρίσουν από τραυματισμούς.

Από την άλλη ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ένας προπονητής που αρέσκεται στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του. Αυτό κάνει και στον Παναθηναϊκό και φαίνεται πως λειτουργεί εξαιρετικά, αν αναλογιστεί κανείς την θέση της ομάδας στον πρώτο γύρο. Εκμεταλλεύεται στο έπακρον τη δημιουργία του Καλάθη και τους δεινούς εκτελεστές που διαθέτει και σίγουρα στο πρώτο μισό είναι πολύ θετική η συμβολή του. Ο Καταλανός τεχνικός δεν ξεχνάει την άμυνα ποτέ και για αυτό έχει χτίσει έτσι το ρόστερ του τριφυλλιού, ώστε να ανταποκριθεί σε κάθε κατάσταση, στο κάθε παιχνίδι. Και αυτός έχει κάνει λάθη με κάποια μπλακ άουτ που παθαίνει, όπως φυσικά και ο κόουτς του Ολυμπιακού, όμως η παρουσία του είναι πολύ καλή.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως οι δύο ελληνικές ομάδες πραγματοποίησαν έναν σχεδόν ιδανικό πρώτο γύρο και θα μπορούσαν να είχαν πάει ακόμα ψηλότερα. Ο Ολυμπιακός έχει ένα αβαντάζ λόγω της μιας νίκης παραπάνω από τον Παναθηναϊκό, όμως και οι δύο είναι φαβορί για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος. Το μόνο που χρειάζεται στον δεύτερο γύρο για να καταφέρουν να πάρουν το αβαντάζ είναι πρώτον να παραμείνουν υγιείς και εν συνεχεία να πάρουν όλα τα παιχνίδια στην έδρα τους αν αυτό είναι δυνατόν. Σίγουρα θα υπάρξουν και απώλειες, όμως αν επιδείξουν την ίδια σταθερότητα με τον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκα δεν γίνεται να μην πάρουν το πλεονέκτημα, το οποίο σημαίνει ακόμα ένα βήμα πριν το Final Four στο Βελιγράδι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ