O Σλούκας και η… ήττα του Ζοτς που άλλαξε το μπάσκετ

O Σλούκας και η… ήττα του Ζοτς που άλλαξε το μπάσκετ

Τόσο ο Βασίλης Σπανούλης όσο και ο Κώστας Σλούκας αποφάσισαν να ανοίξουν τα φτερά τους μακριά από τον Σέρβο τεχνικό. Και η ιστορία έδειξε πως ο πρώτος πήρε την πιο σωστή απόφαση.

Η μοίρα συχνά παίζει περίεργα παιχνίδια. Οι αθλητές γίνονται… άντρες μέσα από συγκεκριμένες ομάδες που τους πιστεύουν, από προπονητές που έχουν τον τρόπο τους να τους αξιοποιούν όπως πρέπει και ουσιαστικά να τους προετοιμάζουν για το επόμενο βήμα της καριέρας τους.

Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι αρνητικό για την δουλειά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Κάθε άλλο. Ο Σέρβος τεχνικός είναι πολυνίκης στην Ευρωλίγκα και ως ένα σημείο… ειδικός στο να δημιουργεί καριέρες. Ο τρόπος που διαχειρίζεται καταστάσεις είναι κάπως ιδιαίτερος, όμως αδιαμφισβήτητα οι αθλητές που συνεργάζονται μαζί του, εάν έχουν ισχυρό χαρακτήρα και όρεξη για να βελτιωθούν, τότε διαθέτουν και τις πιθανότητες για να μεγαλουργήσουν. Το ζητούμενο όμως είναι ένα για τον Ζοτς με την ιστορία να αποδεικνύει, πως οι παίκτες του προτιμούν να… γιγαντωθούν μακριά του. Παρότι υπό την καθοδήγησή του, τόσο ο Βασίλης Σπανούλης όταν συνεργάστηκαν στον Παναθηναϊκό, όσο τώρα ο Κώστας Σλούκας στην Φενέρ, αποφάσισαν πως το ιδανικό για την καριέρα τους είναι να ανοίξουν τα φτερά τους και σε… ερυθρόλευκο φόντο να ετοιμαστούν για το επόμενο και ουσιαστικότερο βήμα της πορείας τους στο μπάσκετ.  Και ο αρχηγός του Ολυμπιακού απέδειξε με τον πιο τρανό τρόπο ότι έπραξε σωστά. Ο Σλούκας; Θα το δείξει σίγουρα η πορεία…

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

Το 2005 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφερε στον Παναθηναϊκό ένα ταλαντούχο παιδί από το Μαρούσι, που έδειχνε ικανό, με την νοοτροπία του, να υπερκεράσει κάθε εμπόδιο για να πραγματοποιήσει μία λαμπρή καριέρα. Ο Βασίλης Σπανούλης, υπό την καθοδήγηση του Σέρβου τεχνικού αγωνίστηκε στην ομάδα του Τριφυλλιού, κατέκτησε τίτλους, πήρε το εισιτήριο για να παίξει έστω και λίγο στο ΝΒΑ και με την επιστροφή του στο ΟΑΚΑ να σηκώσει την πρώτη Ευρωλίγκα του. Μαζί του έγινε καλύτερος, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί το ταλέντο για να μπορέσει κανείς να αποδώσει στο παρκέ.

Χρειάζεται ώρες δουλειάς, να τσαλακωθεί από την συγκεκριμένη διαδικασία και να πολεμήσει για την θέση του κανείς στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βασίλης Σπανούλης όμως εκτός από μεγάλος αθλητής, διαθέτει και τεράστια προσωπικότητα. Το καλοκαίρι του 2010 προχώρησε σε μία κίνηση που συζητήθηκε στην Ευρώπη, προκάλεσε κρότο και η συνέχεια τον δικαίωσε απόλυτα.

Από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, με την πορεία του να είναι άκρως επιτυχημένη καθώς σε όλο αυτό το διάστημα έζησε στιγμές που θα του μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του. Τρία πρωταθλήματα, δύο κούπες Ευρωλίγκας, ένα διηπειρωτικό, προσωπικές επιτυχίες και πάνω από όλα την κορυφή του σε στατιστικές κατηγορίες όπως εκείνη του πρώτου σκόρερ, του πρώτου στις ασίστ και εκείνη στο ράνκινγκ.

Η φυγή από την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς ήταν η σωστή επιλογή για τον Βασίλη Σπανούλη ήταν ευεργετική για τον ίδιο. Επιβαρυντική σίγουρα για τον Ζέλικο….

ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ, ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ

Από την άλλη ο Σέρβος προπονητής μπορεί να περηφανεύεται για ένα πράγμα. Αυτό που του έκανε ο Ολυμπιακός με την… αρπαγή του Σπανούλη το 2010, του το… ξεπλήρωσε πέντε χρόνια αργότερα, αν και head coach της Φενέρμπαχτσε και όχι του Παναθηναϊκού. Αντίθετη διαδρομή λοιπόν έκανε ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει το λιμάνι του Πειραιά για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έλεγε βέβαια κάτι αυτή η κίνηση από τον 25χρονο τότε γκαρντ. Η δουλειά ερχόταν πρώτη για να μπορέσει να έρθει η καθιέρωση. Ο Ομπράντοβιτς εξάλλου είναι λάτρης της προπόνησης και εάν ο «Σλου» έμενε εκεί στάσιμος, τότε δεν θα είχε καμία απολύτως ελπίδα να διαπρέψει.

Από το 2015 και έπειτα, ο Σλούκας διαρκώς ερχόταν στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό. Το ενδιαφέρον για επιστροφή του στην ομάδα με την οποία ανδρώθηκε ήταν πάντα ελκυστικό για τον Θεσσαλονικιό γκαρντ, όμως η δέσμευσή του προς τον Ομπράντοβιτς ήταν τέτοια που δεν του άφηνε περιθώρια να το σκεφτεί. Οποια και αν ήταν η προσέγγιση των Πειραιωτών, ο Σλούκας ήθελε να παλέψει στο πλάι του μέντορά του για το καλό της Φενέρμπαχτσε. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα ο Θεσσαλονικιός γκαρντ να είναι διακαής πόθος των Ερυθρόλευκων, αλλά στο συγκεκριμένο… μπράντεφερ να βγαίνει νικητής ο Ζέλικο.

Μέχρι φέτος. Πέντε σεζόν μετά την απόφασή του να αγωνιστεί στην Φενέρ, μοιάζει πιο σίγουρο από ποτέ να φύγει από την Κωνσταντινούπολη. Τα οικονομικά προβλήματα των Τούρκων, οι καταστάσεις στην γειτονική χώρα και η μεταχείριση των αθλητών από την ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα, συν του ότι αναζητά έναν νέο σταθμό στην καριέρα του, είναι μερικοί από τους λόγους του… διαζυγίου.

Ο Σλούκας λοιπόν είναι ένα βήμα πριν την επόμενη ομάδα της καριέρας του. Ο Ολυμπιακός φαντάζει ως ο πιθανότερος προορισμός του. Τι θα γίνει ακόμα δεν είναι γνωστό. Σίγουρα όμως, μείνει ή δεν μείνει ο Ζέλικο στην Τουρκία, ο Έλληνας γκαρντ θα είναι μακριά από τον Ζοτς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ