Ο Παναθηναϊκός, το «έσοδα – έξοδα» και το παράδειγμα της Ζαλγκίρις

Ο Παναθηναϊκός, το «έσοδα – έξοδα» και το παράδειγμα της Ζαλγκίρις

Η Ζαλγκίρις του 2018 δεν είχε Καλάθη και Φριντέτ. Το αγωνιστικό της μπάτζετ μετά βίας ξεπερνούσε τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Είχε μεγαλύτερο συμβόλαιο ύψους μόλις 650.000 ευρώ. Κι όμως, έδειξε πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό.

«Από αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση για 25 εκατ. ευρώ. Μέχρι να βρεθεί αγοραστής η ΚΑΕ πορεύεται με ανθρώπους εμπιστοσύνης, βασισμένη στα έσοδά της σε Ελλάδα και Ευρώπη». Η… βόμβα που έριξε χθες ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα media της χώρας.

Έγινε μεγάλο θέμα και στα αθλητικά media όλης της Ευρώπης. Ο Γιαννακόπουλος επί της ουσίας σταματάει τη χρηματοδότηση του μπασκετικού τμήματος του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον θα πορευτεί με έσοδα – έξοδα. Το έκανε ξεκάθαρο.

Δε μίλησε με συγκεκριμένα ποσά, δεν έκανε αναφορά στο μπάτζετ, ούτε σε μεταγραφές, αποχωρήσεις, ανανεώσεις. Οι Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος, άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, είναι πια οι υπεύθυνοι για να απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα. Και εκείνοι που θα κληθούν να φτιάξουν τον Παναθηναϊκό της επόμενης μέρας. Χωρίς τα πόδια να μπορούν να απλωθούν περισσότερο από εκεί που φτάνει το πάπλωμα.

Είναι δύσκολο το αύριο του Παναθηναϊκού. Ζόρικο. Ανασφαλές. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα, έπειτα από τα όσα είπε ο Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης. Ο Βόβορας ετοιμάζεται για να αναλάβει το βάρος του πρώτου προπονητή και να «τρέξει» έναν σχεδιασμό χωρίς τις πολυτέλειες του παρελθόντος. Ο Παναθηναϊκός καλείται να βγάλει από τη μύγα ξύγκι.

Αφού πρώτα αποφασίσει οριστικά για το αν θα αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα ή στο Basketball Champions League, θα κληθεί να φτιάξει μια ομάδα σχεδόν από την αρχή. Πάντα με τη λογική του «έσοδα – έξοδα». Όσα βγάζουμε, τόσα βάζουμε. Ούτε ευρώ περισσότερο.

Αν ο Παναθηναϊκός παραμείνει στην Ευρωλίγκα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του συλλόγου, θα χρειαστούν πολλές υπερβάσεις για να καταφέρει να διεκδικήσει θέση στην οχτάδα της επόμενης σεζόν. Υπάρχει ένα πρόσφατο παράδειγμα που του δείχνει τον δρόμο. Ποιο είναι αυτό; Η Ζαλγκίρις της σεζόν 2017-18. Το… θαύμα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Τι μπάτζετ είχε η Ζαλγκίρις εκείνης της χρονιάς που κατάφερε να φτάσει στο Final 4 κάνοντας την πολύ μεγάλη έκπληξη και αποκλείοντας με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό; Μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Που σημαίνει πως το αγωνιστικό της τμήμα κόστιζε περίπου 6-6,5 εκατομμύρια ευρώ αφού τα υπόλοιπα ήταν οι ανάγκες για το οργανωτικό κομμάτι, τα ταξίδια, τη διαμονή και τα λοιπά έξοδα.

Η Ζαλγκίρις εκείνης της περιόδου ήταν μια ομάδα πρότυπο όσον αφορά τη λειτουργία της, την αγωνιστικότητά της, τη φιλοσοφία της, το προφίλ της. Ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός, χωρίς να ξοδεύεις ένα καράβι λεφτά. Για το πώς το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό.

Με το μεγαλύτερο συμβόλαιο να είναι στα 650.000 ευρώ ετησίως, οι Λιθουανοί κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους οικονομικούς κολοσσούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να φιγουράρουν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Με παίκτες… λαχεία, που όμως τους βγήκαν γιατί είχε καταφέρει ο Σάρας να τους κάνει μια πραγματικά καλή ομάδα.

Ας δούμε τα συμβόλαια που είχε η Ζαλγκίρις τη σεζόν 2017-18:

Παούλιους Γιανκούνας: 650.000 ευρώ
Εντγκάρας Ουλανόβας: 180.000 ευρώ
Κέβιν Πάνγκος: 270.000 ευρώ
Άαρον Ουάιτ: 280.000 ευρώ
Μπράντον Ντέιβις: 450.000 ευρώ
Βασίλιε Μίτσιτς: 270.000 ευρώ
Αρτούρας Μιλάκνις: 350.000 ευρώ
Αντάνας Καβαλιάουσκας: 350.000 ευρώ
Μπέντο Ούντριχ: 250.000 ευρώ
Αξέλ Τουπάν: 250.00 ευρώ

Στην ερώτηση, λοιπόν, αν γίνεται, η απάντηση είναι: «Δες τη Ζαλγκίρις προ διετίας». Στον αθλητισμό όλα γίνονται. Αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο, καλή οργάνωση και υπομονή. Καμιά φορά δεν είναι μόνο τα λεφτά που φέρνουν την ευτυχία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ