Ποκουσέφσκι : Ένα ακατέργαστο «διαμάντι» που ψάχνει θέση στο ΝΒΑ

Ποκουσέφσκι : Ένα ακατέργαστο «διαμάντι» που ψάχνει θέση στο ΝΒΑ

Τα όνειρα είναι για να πραγματοποιούνται και ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έχει πλέον τη δυνατότητα να... ζωντανέψει το δικό του αγωνιζόμενος στο ΝΒΑ. Φυσικά τίποτα δεν θα του χαριστεί και ο νεαρός Σέρβος θα πρέπει να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα καλά για να... κατακτήσει την Αμερική.

Μπορεί να είναι μόλις 18 ετών όμως ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, στο υψηλότερο και δυσκολότερο επίπεδο, με τη φανέλα των Θάντερ.

Η ομάδα της Οκλαχόμα του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και συνάμα την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του, που ξεχώρισαν ανάμεσα σε τόσους άλλους παίκτες στη διαδικασία του ντραφτ επιλέγοντας τον στο Νο. 17.

Ο δρόμος όμως δεν θα είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα» για τον νεαρό Σέρβο, πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, που άφησε την Ελλάδα για να δοκιμάσει την τύχη του στην Αμερική.

Αντιθέτως θα έχει πολλά εμπόδια. Όμως ένα παιδί σαν τον Ποκουσέφσκι έχει και το «οπλοστάσιο» για να τα ξεπεράσει κάνοντας περήφανους όσους πίστεψαν σε εκείνον.

Ο νεαρός αθλητής θα πρέπει να κάνει τρία πράγματα καλά έτσι ώστε να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του στα «αστραφτερά» παρκέ του ΝΒΑ και να μπορέσει να καθιερωθεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ποια είναι όμως αυτά; Πάμε να τα δούμε σιγά-σιγά.

1) Να προσαρμοστεί

Η πρώτη πρόκληση για οποιονδήποτε μη Αμερικανό παίκτη είναι να προσπαθήσει να εγκλιματιστεί στον τρόπο ζωής της χώρας. Επίσης υπάρχει η επιπρόσθετη πρόκληση του να γνωρίσει τη νέα πόλη που θα αγωνίζεται και θα εκπροσωπεί.

Υπάρχει φυσικά το πρόβλημα της συνεννόησης καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παίκτες έχουν τα Αγγλικά ως δεύτερη ή ακόμα και τρίτη γλώσσα. Κάθε εμπόδιο πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να μπορεί ο παίκτης να αποδώσει τα μέγιστα κάθε βράδυ.

Οι Θάντερ μάλιστα κάποτε είχαν παρατηρήσει στον Ισπανό φόργουορντ Άλεξ Αμπρίνες, όταν αγωνιζόταν στην ομάδα, πως του έλειπε η πατρίδα του, με αποτέλεσμα να αφήσει τον σύλλογο στα μέσα της χρονιάς και να μην αγωνιστεί ξανά στο ΝΒΑ. Μιας και φυσικά είναι μεγάλο πράγμα να φύγει κάποιος τη χώρα του για να μετακινηθεί σε άλλη Ήπειρο.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε το γεγονός πως ο Ποκουσέφσκι είναι μόλις 18 ετών. Θα πρέπει εντρυφήσει σε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αν καταφέρει να το κάνει, και μείνει με την ομάδα για το ρούκι συμβόλαιο του, τότε θα δείξει από τι… μέταλλο είναι φτιαγμένος. Κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό.

Η Οκλαχόμα είναι οργανισμός που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τους παίκτες της. Θα κάνουν τα πάντα ώστε να τον κάνουν να νιώσει «σαν στο σπίτι του» όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως υπάρχουν άλλοι επτά Σέρβοι στη λίγκα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον Ποκουσέφσκι στο να προσαρμοστεί πιο γρήγορα.

2) Να σταθεροποιηθεί στο ροτέισον

Ακόμα κι αν πρόκειται για την υψηλότερη επιλογή των Θάντερ στο ντραφτ έπειτα από εκείνη του Κάμερον Πέιν το 2015 (14η θέση), αυτό δεν εγγυάται στον 18χρονο παίκτη πως θα έχει θέσει στο ροτέισον του Μαρκ Ντέγκνεϊλτ. Προφανώς όμως και η ομάδα θα θέλει να δει τον Σέρβο σε δράση δίνοντας του χρόνο στο παρκέ.

Όπως και να έχει η… μπάλα θα είναι στη μεριά του Ποκουσέφσκι ώστε να αρπάξει την ευκαιρία. Παρόλα αυτά δεν θα χρειαστεί να κάνει «τρελά» πράγματα για βρει αγωνιστικά λεπτά. Φυσικά θα πρέπει να σουτάρει αποτελεσματικά και να μάθει τα συστήματα της ομάδας.

Σύμφωνα με τους «ειδικούς» αυτή δεν θα είναι μια σεζόν που η Οκλαχόμα θα στοχεύσει κάπου ψηλά, έτσι αν μπορέσει να δείξει σε ένα καλό επίπεδο σημάδια ανάπτυξης σε συνδυασμό με όρεξη για δουλειά, τότε θα κερδίσει μια καλή θέση στο ρόστερ. Για τους Θάντερ η νίκη δεν θα είναι τόσο σημαντική φέτος. Η ανάπτυξη των παικτών όμως ναι.

Ο νεαρός Σέρβος θα χαρακτηριζόταν ως ένας τίμιος αμυντικός, ωστόσο του λείπει η εκρηκτικότητα που θα του επιτρέψει να προστατέψει το καλάθι. Αν μπορέσει να δουλέψει το σώμα του, με σκοπό να γίνει πιο αθλητικός, θα τον βοηθήσει να παγιώσει τη θέση του στο ροτέισον.

3) Να μάθει

Αν και μπορεί να μοιάζει απλό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε νέο παίκτη στο ΝΒΑ. Ως ρούκι, ο Ποκουσέφσκι θα χρειαστεί να μάθει πράγματα για τη λίγκα. Όμως αυτό πηγαίνει και παρακάτω. Υπάρχουν τόσα να μάθει όσον αφορά το πρωτάθλημα.

Ένα από αυτά είναι πως θα διατηρεί το σώμα του σε καλό επίπεδο. Τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει κάποιον για μία δυνατή σεζόν στο ΝΒΑ από… μία δυνατή σεζόν στο ΝΒΑ. Στα ρεπό συνηθίζεται οι αθλητές να τα περνούν είτε ταξιδεύοντας, είτε για προπόνηση και κάποιες φορές για ξεκούραση.

Φυσικά υπάρχει όλη αυτή η γνώση που μπορούν να πάρουν από τους προπονητές και τους γυμναστές που είναι μερικοί από τους καλύτερους στον κόσμο στη δουλειά τους.

Βέβαια υπάρχει το μπάσκετ αυτό καθεαυτό. Θα πρέπει να μάθει τι ζητά ο κόουτς Ντέγκνεϊλτ τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού θα πρέπει να μάθει τον ρόλο του δίπλα σε όσους παίκτες θα βρίσκονται μαζί του στο παρκέ.

Τέλος, θα μπορεί να πάρει πράγματα από τους πιο έμπειρους παίκτες, ειδικά πάνω σε αυτά τα μικρά μυστικά του αθλήματος που λίγοι γνωρίζουν.

Χωρίς αμφιβολία ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έχει όλα τα φόντα για να κάνει μια πολύ σημαντική καριέρα στο ΝΒΑ. Το ταλέντο του το έδωσε ο Θεός και μάλιστα απλόχερα. Μένει μόνο να το εξελίξει. Πως; Φυσικά δουλεύοντας και μαθαίνοντας, γιατί το να είναι κάποιος ρούκι σε μία νέα λίγκα, σε μια νέα πόλη, σε μια νέα χώρα είναι η μεγαλύτερη εμπειρία για κάθε νεαρό παίκτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ