The Process Assembled

The Process Assembled

Μια ανάλυση της πεντάδας των Philadelphia 76ers...

Οι Philadelphia 76ers μπορεί να μην κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιον super star στην φετινή offseason – οι Spurs έστειλαν τον Leonard στο Toronto, ενώ ο James προτίμησε την νυχτερινή ζωή του Los Angeles – όμως παραμένουν μια από τις πιο ταλαντούχες και ανερχόμενες ομάδες της λίγκας. Η τεράστια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Sam Hinkie – στις μέρες μας άπαντες παραδέχονται πλέον δημόσια ότι το Process ήταν επιτυχημένο – συνέβαλε τα μέγιστα στην αλματώδη πρόοδο του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα, βοηθώντας τον να γυρίσει οριστικά πλέον σελίδα. Με δυο λόγια: οι Sixers έχουν ομαδάρα και θεωρούνται δικαιολογημένα ως ένα από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί (μαζί με Celtics, Raptors) για την εξασφάλιση του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs. Πολύ σύντομα η πόλη της αδελφικής αγάπης θα ζήσει ξανά τον πυρετό του πρωταθλητισμού. Μεγάλη υπόθεση.

Η πεντάδα – όνειρο των Sixers

Ας ξεκινήσουμε με τα προφανή. Ολόκληρος ο περσινός σκληρός πυρήνας της ομάδας παρέμεινε επί τη ουσίας άθικτος, την στιγμή που ο πάγκος – ο οποίος χωρίς αμφιβολία αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της – αναδιοργανώθηκε ριζικά. Οι άνθρωποι της Philadelphia ποντάρουν πάρα πολλά στην συνεχή βελτίωση της τριάδας Embiid, Simmons, Saric αλλά και στην αναμενόμενη επάνοδο του Markelle Fultz σε επίπεδα περισσότερο συναφή με το ταλέντο του. Από στατιστική σκοπιά οι Sixers διέθεταν πέρσι την πιο κυρίαρχη πεντάδα στο ΝΒΑ – αυτό φυσικά δεν σημαίνει την καλύτερη, όχι όταν υπάρχουν οργανισμοί όπως οι Warriors ή οι Rockets. Για του λόγου το αληθές:

Starting Lineup

  • Joel Embiid, Center
  • Dario Saric, Power Forward
  • Robert Covington, Small Forward
  • JJ Redick, Shooting Guard
  • Ben Simmons, Point Guard

Την σεζόν 2017-2018 η συγκεκριμένη πεντάδα αγωνίστηκε μαζί για 600 λεπτά, σκοράροντας κατά μέσο όρο 21,4 παραπάνω πόντους ανά 100 κατοχές σε σχέση με τους  αντιπάλους. Επιπλέον διέθετε το κορυφαίο net rating (δηλαδή την διαφορά άμυνας – επίθεσης με ελάχιστο όριο τα 200 λεπτά), ενώ δεχόταν μόλις 95,7 πόντους ανά 100 κατοχές (Def Rtg = 95,7)μια επίδοση που την φέρνει στην πρώτη θέση της σχετικής κατηγορίας στην λίγκα. Όλα αυτά βέβαια έχουν ως κεντρικό άξονα το φόβητρο που ονομάζεται Joel Embiid. Δίπλα σε αυτόν ο Ben Simmons, εκμεταλλευόμενος την σπάνια ικανότητα του να βλέπει το γήπεδο – κατέγραψε 74,1 πάσες ανά αγώνα, τις περισσότερες συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλον – δημιουργούσε διαρκώς αμέτρητες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, ενώ ταυτόχρονα σκόραρε 12,7 πόντους στην ρακέτα σε κάθε παιχνίδι (4ος στο ΝΒΑ).

Οι επελάσεις των Embiid/Simmons αποτελούσαν τον καταλύτη μιας ευεργετικής αλυσιδωτής αντίδρασης: οι άμυνες έκλειναν φυσιολογικά προς τα μέσα ώστε να τους περιορίσουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προϋποθέσεις για ελεύθερα τρίποντα. Είναι χαρακτηριστικό πως με αυτούς στο παρκέ, η τριάδα Redick/Covington/Saric σούταρε συνδυαστικά με το εξαιρετικό 41,6% πίσω από το τόξο.

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο οι Sixers πραγματικά διέπρεψαν ήταν τα κοψίματα προς το καλάθι (cuts). Για την ακρίβεια η μόνη Ανατολική ομάδα που κατόρθωσε να τους ξεπεράσει σε αποδοτικότητα στις εν λόγω καταστάσεις, ακούει στο όνομα Cleveland Cavaliers. Ο rookie Simmons ξεχωρίζει για άλλη μια φορά, καθώς σκόραρε κατά μέσο όρο 1,48 πόντους ανά κατοχή όταν έκοβε προς την ρακέτα – ένα νούμερο τέρας (3ος στο ΝΒΑ).

Ο πάγκος    

Φέτος προστέθηκαν στον πάγκο της Philadelphia μια σειρά από αξιόλογοι αθλητές, που αναμένεται να δώσουν σημαντικές βοήθειες κατά την διάρκεια της σεζόν. Ο έμπειρος Amir Johnson αποτελεί μια ικανοποιητική εναλλακτική επιλογή στους ψηλούς, ενώ ο αξιόπιστος Wilson Chandler θα μπορούσε άνετα να αγωνίζεται ως βασικός τουλάχιστον στις μισές ομάδες της λίγκας. Στην περιφέρεια ο υποτιμημένος αλλά πάντοτε χρήσιμος TJ McConnel – πρώτος σε efg% (δηλαδή σταθμισμένη ευστοχία) πέρσι στα playoffs – δηλώνει μονίμως παρών όποτε παρουσιαστεί ανάγκη, λειτουργώντας ως μια αστείρευτη πηγή ενέργειας και ενθουσιασμού.

Το project Markelle Fultz

Η επικείμενη επιστροφή του Fultz προσδίδει θεωρητικά στους Sixers, ορισμένα στοιχεία που σήμερα λείπουν. Στο πρόσωπο του ο coach Brett Brown βλέπει έναν guard με ατομική προσπάθεια – μια δυσεύρετη δεξιότητα στο σύγχρονο μπάσκετ – που μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του και να μαρκάρει σε κάθε σημείο του παρκέ. Θα χρειαστεί σίγουρα χρόνο, όμως ευτυχώς στην Philadelphia δεν βιάζονται. Ο χρόνος είναι σύμμαχος τους. Η χρονιά θα είναι μεγάλη. Υπομονή λοιπόν μέχρι να ξεκινήσουν οι αγώνες και μην ξεχνάτε: #TrustTheProcess

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ