Το τρομακτικότερο triple double στην ιστορία του ΝΒΑ (vid)

Το τρομακτικότερο triple double στην ιστορία του ΝΒΑ (vid)

Στις 20 Νοεμβρίου του 1993 ο Shaquille O’Neal έκανε το τρομακτικότερο ίσως triple double στην ιστορία του ΝΒΑ με 24 πόντους, 28 rebounds και 15 blocks.

Ο Shaquille Rashaun O’Neal γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1972 στο New Jersey της Νέας Υόρκης. Η τεράστια σωματοδομή και τα σπάνια φυσικά προσόντα που τον διέκριναν από μικρή ηλικία, έστρεψαν πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του στον επαγγελματικό αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο μπάσκετ. Ο Shaquille ήταν κυριολεκτικά ένα θαύμα της φύσης – τα στατιστικά της τριετούς θητείας του στο πανεπιστήμιο του LSU προκαλούν πραγματικό ίλιγγο: 21,6 πόντοι/ 13,5 rebound/ 1,7 assists. Από το μακρινό 1989 – η σεζόν που άρχισε να φοιτά στο κολλέγιο – μέχρι τις μέρες μας, η αφήγηση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Ο πρωταγωνιστής μας αποτελεί τον πιο κυριαρχικό Center που έχει ποτέ αγωνιστεί στο ΝΒΑ.  Κανείς δεν έχει κατορθώσει να πλησιάσει το δικό του status.

Η συνέχεια σας είναι λίγο πολύ γνωστή. Rookie of the year το 1992 στο Orlando, τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (και MVP τελικών) με τους Los Angeles Lakers και ένα ακόμα δαχτυλίδι στο πλευρό του Dwane Wade με τους Heat. Η τεράστια καριέρα του – γεμάτη ατομικά και ομαδικά επιτεύγματα – ανάγκασε τον Bill Simmons να τον κατατάξει ως τον 12ο καλύτερο μπασκετμπολίστα όλως των εποχών, στο περίφημο Book of Basketball.

Μια λιγότερη γνωστή λεπτομέρεια που καταδεικνύει την καθοριστική επιρροή του στην λίγκα, αφορά τον σύγχρονο διαφορετικό τρόπο λειτουργίας στα μετόπισθεν. Ο O’Neal αποτέλεσε την βασική αιτία για την αλλαγή των κανονισμών στην άμυνα – το illegal defense καταργήθηκε οριστικά την εποχή που μεσουρανούσε στα παρκέ του ΝΒΑ και έδωσε την θέση του στον κανόνα των τριών δευτερολέπτων – άμεσο παράγωγο της εν λόγω αλλαγής είναι οι άμυνες ζώνης. Οι ομάδες πλέον μπορούσαν να γεμίζουν με κορμιά το ζωγραφιστό, χωρίς απαραίτητα να καταφεύγουν σε double teams (τα οποία έτσι και αλλιώς δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι στον Shaq). Κατά συνέπεια προέκυπταν ολοένα και λιγότερα ελεύθερα περιφερειακά σουτ (ως απόρροια των double teams). Οι αμυντικοί είχαν πλέον την δυνατότητα να παίζουν ‘’ενδιάμεσα’’ και να αποφασίζουν σε δεύτερο χρόνο σε ποιο σημείο του γηπέδου θα μετακινηθούν για να βοηθήσουν τους συμπαίκτες τους. Λένε πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις του, ήταν το λεγόμενο drop step ή black tornado – όπως την είχε ονομάσει ο ίδιος. Στόχος είναι η προστασία της μπάλας κατά την τελική προσπάθεια, κάτι που εξασφαλίζεται με το απότομο γύρισμα του σώματος προς την baseline, στην πλευρά δηλαδή του εξωτερικού ποδιού. Είναι πραγματικά αστείο το πόσο εύκολα κλειδώνει τον αντίπαλο στην πλάτη του.

Γιατί λοιπόν θυμηθήκαμε ξαφνικά τον Shaquille; Γιατί χθες (βασικά προχθές αλλά λόγω της διαφοράς ώρας με την Αμερική μας παίρνει να κλέψουμε) ήταν η επέτειος του τρομακτικότερου ίσως triple double στην ιστορία της λίγκας:24 πόντοι/28 rebounds/15 blocks. Συνέβη στις 20 Νοεμβρίου του 1993 κόντρα στους Nets. Καλή απόλαυση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ