Η στατιστικά εξελιγμένη επίθεση των Milwaukee Bucks Part 2 (pics/vids)

Η στατιστικά εξελιγμένη επίθεση των Milwaukee Bucks Part 2 (pics/vids)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει... βαρεθεί να σκοράρει μέσα από το ζωγραφιστό και ιδιάιτερα να καρφώνει στα φετινά παιχνίδια των Milwaukee Bucks.

Στο πρώτο μέρος του κειμένου εξετάσαμε αναλυτικά τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την εξαιρετική φετινή επιθετική λειτουργία των Milwaukee Bucks. Ξεκαθαρίσαμε το τοπίο γύρω από το Moreyball Percentage και υπογραμμίσαμε την ευλαβική συμμόρφωση του coach Budenholzer, στις επιταγές της στατιστικής ανάλυσης που αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας στην αμερικάνικη λίγκα. Τα συμπεράσματα μας είναι σημαντικά, καθώς μας βοηθάνε να αντιληφθούμε τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά οποιασδήποτε αληθινά αποτελεσματικής επίθεσης. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η επιστημονική προσέγγιση του μπάσκετ έχει οδηγήσει στην παραγωγή ‘’νέας γνώσης’’ σχετικά με το άθλημα, ανατρέποντας ταυτόχρονα μια σειρά από παγιωμένα δόγματα που εδράζονται σε απλούς εμπειρικούς κανόνες.

Στο σημερινό άρθρο θα μελετήσουμε τους τρόπους με τους οποίους το στατιστικό πλαίσιο που περιβάλλει την επίθεση των Bucks, ευεργετεί αλλά και ευεργετείται από τα σπάνια προσόντα του αδιαμφισβήτητα πιο ταλαντούχου παίκτη τους – αναφερόμαστε φυσικά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όπως θα διαπιστώσουμε η σχέση είναι αμφίδρομη και αντιπροσωπεύει την ατμομηχανή που καθοδηγεί την ξέφρενη πορεία του οργανισμού, στο μακρύ ταξίδι της αγωνιστικής καταξίωσης.

Για τον Γιάννη

Πριν ξεκινήσουμε ας θυμηθούμε το βασικό αξίωμα του Moreyball: η διαρκής περιφερειακή απειλή αναγκάζει τους αμυντικούς να τραβηχτούν προς την περίμετρο, αφήνοντας ταυτόχρονα ανυπεράσπιστο το ζωγραφιστό. Τι φαντάζεστε ότι θα συμβεί, αν σε αυτήν την ‘’συνάρτηση’’ προσθέσουμε τον παράγοντα που περιγράφει έναν από τους τρομακτικότερους slashers της λίγκας; Ακριβώς αυτό:

Τα εξ’ επαφής lay up (ή τα καρφώματα) αποτελούν τις 94 εκ των 118 συνολικών προσπαθειών του (περίπου δηλαδή το 80%). Οι αποστάσεις που δημιουργούνται στην επίθεση, είναι οριακά αδύνατον να καλυφθούν από οποιαδήποτε άμυνα – ο Έλληνας super star έχει συνήθως στην διάθεση του έναν ολόκληρο αεροδιάδρομο για να εφορμήσει προς το καλάθι. Διόλου τυχαία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σκοράρει τους περισσότερους πόντους εντός του restricted area, συγκριτικά με το υπόλοιπο ΝΒΑ. Αδιανόητα πράγματα.

Υπό το πρίσμα της στατιστικής, υπάρχουν ένα σωρό ακόμα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Ο πρωταγωνιστής μας έχει καρφώσει την μπάλα φέτος 76 διαφορετικές φορές – εάν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, τότε στο τέλος της χρονιάς θα φτάσει τα 385. Το σχετικό ρεκόρ είναι τα 269 καρφώματα του Dwight Howard και κρατάει, από το μακρινό 2008. Μιλάμε για διακύμανση μεγαλύτερη των 100 καρφωμάτων. Ασύλληπτο. Επιπλέον ο Αντετοκούνμπο προηγείται και στα καρφώματα που δεν προέρχονται μέσω assists. Έχει σημειώσει 42 τέτοια, ενώ δεύτερος στην λίστα τοποθετείται ο Joel Embiid με μόλις 12.

Για να δούμε πως εφαρμόζονται όλα αυτά στην πράξη.

https://streamable.com/omxhw

Η βασική αλλαγή στην επιθετική συμπεριφορά των Ελαφιών αφορά τον περίφημο τομέα του ρυθμού και αποκλειστικός της υπεύθυνος, είναι ο τύπος που κάθεται από το καλοκαίρι στην άκρη του πάγκου τους. Οι μπασκετμπολίστες του Budenholzer επιλέγουν συνειδητά να εκτελούν όσο τα δυνατόν πιο νωρίς στα 24 δευτερόλεπτα, είτε σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου, είτε σε διαδικασία early offense. Ενδεικτικά φέτος παράγουν 104 κατοχές ανά παιχνίδι (4η θέση στην λίγκα), σε αντίθεση με το περσινό μάλλον φτωχό νούμερο των 97 κατοχών( 20η θέση). Ο Γιάννης είναι κυριολεκτικά ασταμάτητος στο transition. Ας πάρουμε τα στιγμιότυπα με την σειρά.

  • Ο πρωταγωνιστής μας εκμεταλλεύεται την καθυστερημένη επιστροφή του Towns, ο οποίος μόλις έχει σκοράρει. Παρατηρείστε ότι οι Bucks δεν σπαταλούν καθόλου χρόνο και επιτίθενται τάχιστα, ακόμα και μετά από αντίπαλο εύστοχο καλάθι.
  • Τα πραγματικά οφέλη του spacing. Κανείς αμυντικός δεν έχει την πολυτέλεια να βοηθήσει τον συμπαίκτη του, καθώς μια ενδεχόμενη περιστροφή μεταφράζεται αυτόματα σε ελεύθερο μακρινό σουτ.
  • Εδώ συμβαίνει ακριβώς αυτό που εξηγήσαμε στο αμέσως προηγούμενο παράδειγμα. Η άμυνα κλείνει προς τα μέσα για να περιορίσει το drive του Γιάννη, με αποτέλεσμα ο Brogdon να σουτάρει ανενόχλητος για τρεις.

https://streamable.com/g105n

Είναι σαφές πως ο Mike Budenholzer δίνει τεράστια έμφαση στην διατήρηση του λεπτομερειακού spacing. Προσέξτε την κίνηση του Middleton –  ο Bledsoe πλησιάζει προς το μέρος του και για αυτό, τραβιέται γρήγορα στην άλλη πλευρά του παρκέ ώστε να εξασφαλιστεί η μεγιστοποίηση των αποστάσεων.

Για την πολύτιμη παρουσία του Brook Lopez

Μια από τις πιο υποτιμημένες μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, εξελίσσεται γοργά σε ατόφιο χρυσάφι για το Milwaukee. Η παρουσία του Αμερικάνου ψηλού. κρίνεται καθοριστική – η ικανότητα του στο τρίποντο, επιτρέπει στην ομάδα του να παίζει μια πραγματική 5 out offense, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να αδειάσει από κορμιά την ρακέτα. Ο Lopez έχει μεταλλαχθεί σε σπεσιαλίστα του μακρινού σουτ, σχεδόν από το πουθενά – είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες 8 σεζόν του στο ΝΒΑ, δεν είχε ευστοχήσει ούτε μια φορά για τρεις. Φέτος σουτάρει 7,1 τρίποντα ανά αγώνα – τα οποία αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών προσπαθειών του – με το εκπληκτικό ποσοστό του 41,6%. Ένας κανονικός σουτέρ, εγκλωβισμένος στο σώμα ενός Center. Στο παρακάτω βίντεο παρατηρείστε πως λειτουργεί ουσιαστικά ως πλάγιος – μοναδική του δουλειά, είναι να παρέχει spacing στους συμπαίκτες του.

https://streamable.com/y0h18

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ