Ο 19χρονος Ντόντσιτς σβήνει το μύθο του 19χρονου Λεμπρόν

Ο 19χρονος Ντόντσιτς σβήνει το μύθο του 19χρονου Λεμπρόν

Ο Λούκα Ντόντσιτς κάνει πράγματα και θαύματα στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ. Μπορεί όμως η ρούκι σεζόν του Σλοβένου να συγκριθεί με εκείνη του Λεμπρόν Τζέιμς; Τι δείχνουν οι στατιστικές συγκρίσεις των δυο παικτών; Είναι ο 19χρονος Ντόντσιτς καλύτερος του 19χρονου «Βασιλιά»;

Ποιος θα φανταζόταν ότι ο Λούκα Ντόντσιτς, στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ θα είχε τους αυτούς αριθμούς; Ποιος θα φανταζόταν ότι ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης θα ήταν το πρώτο βιολί σε μια ομάδα ΝΒΑ από την πρώτη μέρα;

Σίγουρα θα υπήρχαν κάποιοι Ευρωπαίοι που το πίστευαν ή είχαν τον κρυφό πόθο να δουν τον ταλαντούχο Σλοβένο να πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Στις ΗΠΑ ωστόσο μόνο οι… ειδικοί του αθλήματος είχαν αντιληφθεί τι είναι και τι μπορεί να γίνει ο Ντόντσιτς.

Στο ευρύ κοινό των Αμερικανών, ο αρχικός ενθουσιασμός για το πρότζεκτ «Λούκα Ντόντσιτς», ήταν μάλλον η γοητεία ενός αχαρτογράφητου ακόμη τοπίου. Σύντομα το δίλημμα μεταξύ Έιτον και Μπέιγκλι για το νούμερο 1 του ντραφτ κυριάρχησε και πάλι, με τον Σλοβένο να μένει στη σκιά τους.

Μετά το πρώτο μισό της σεζόν όμως, ο 19χρονος Σλοβένος ανάγκασε τους πάντες να τον θεωρούν ως τον ρούκι της χρονιάς, πριν ακόμη αυτή ολοκληρωθεί. Με 20.2 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, η ρούκι σεζόν του Ντόντσιτς μπορεί όχι απλώς να συγκριθεί με αυτή του Λεμπρόν Τζέιμς, αλλά ίσως και να αποδειχτεί καλύτερη.

Η σύγκριση αυτή από μόνη της λέει πολλά πράγματα για την χρονιά και το ταλέντο του πρώην Μαδριλένου. Δεν μπορείς να συγκριθείς έτσι απλά με τον «Βασιλιά».
Πάμε να δούμε όμως μερικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στη σύγκριση μεταξύ των δυο παικτών, μιλώντας πάντα για την πρώτη τους σεζόν.

Στις 19 Δεκέμβρη του 2018, ο Ντόντσιτς είχε ήδη φτάσει τους 514 πόντους, έχοντας παράλληλα 188 ριμπάουντ και 134 ασίστ. Μάλιστα, ο Σλοβένος είναι ο δεύτερος ρούκι από το 1983 και μετά που έχει τουλάχιστον 500 πόντους, 150 ριμπάουντ και 100 ασίστ μέχρι τον 28ο αγώνα του πρωταθλήματος. Ο πρώτος είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς…

 

Αν ο Ντόντσιτς διατηρήσει τους αριθμούς που έχει τώρα (20.2 π, 6.7 ρ, 5ασ), τότε όχι μόνο θα έχει συγκρίνεται με τον Λεμπρόν που είχε 20.9 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ, αλλά θα τον έχει ξεπεράσει. Μάλιστα θα μπει στη λίστα με τους θρύλους της Λίγκας, Μάικλ Τζόρνταν και Όσκαρ Ρόμπερτσον, κάτι το οποίο ο «Βασιλιάς» δεν κατάφερε.

Ένα «σημείο» υπέρ του Τζέιμς είναι ότι είναι ο νεαρότερος παίκτης που έχει σκοράρει 40+ πόντους σε ένα ματς, επίτευγμα το οποίο κατάφερε σε ηλικία 19 ετών και 88 ημερών.

Βάσει των αριθμών Ντόντσιτς και Λεμπρόν είχαν παρόμοιες σεζόν στα 19 τους χρόνια. Αυτό που δεν μπορούν να φανερώσουν στατιστικές κατηγορίες όπως οι πόντοι, τα ριμπάουντ και οι ασίστ, ίσως μπορεί να το κάνει ο δείκτης της αποδοτικότητας στο σκοράρισμα ή αν θέλετε scoring efficiency. Εκεί ο Σλοβένος έχει το πάνω χέρι καθώς επικρατεί στο ποσοστό ευστοχίας των σουτ εντός παιδιάς.

Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το πόσο έχει αλλάξει το άθλημα από το 2003 που ξεκίνησε την καριέρα του ο Λεμπρόν. Το μπάσκετ σήμερα έχει γίνει περισσότερο «στατιστικοκεντρικό». Οι μελέτες των μαθηματικών και των αριθμών έχουν βελτιώσει τις επιθετικές επιδόσεις όλων των ομάδων του ΝΒΑ. Αν και αποδεδειγμένα σήμερα οι ομάδες έχουν βρει αποδοτικότερους τρόπους να σκοράρουν, δεν μπορούμε έτσι απλά να υποθέσουμε ότι ο Τζέιμς θα είχε τους αριθμούς του Ντόντσιτς, αν έκανε φέτος το ντεμπούτο του. Η πραγματικότητα είναι ότι ασχέτως των εποχών, ο Σλοβένος είναι καλύτερος σουτέρ από τον σούπερ σταρ των Λέικερς. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Δείτε τη σύγκριση των παικτών σε σχέση με τους μέσους όρους της Λίγκας τις αντίστοιχες χρονιές, σε στατιστικές που δείχνουν την αποδοτικότητα στο σκοράρισμα.

Ένα άλλο στατιστικό που αξίζει προσοχής είναι και το ποσοστό επιθέσεων που περνούν από τα χέρια των δυο παικτών. Με το 28.1% ο Ντόντσιτς είναι «καθοδόν» να βρεθεί στην τρίτη θέση όλων των εποχών για τους ρούκι. Ο Λεμπρόν βρίσκεται πολύ μακριά από αυτούς τους αριθμούς για να συγκριθεί. Εκτός αυτού στη φουρνιά του Λεμπρόν υπήρξαν 4 ρούκι που ήταν αποδοτικότεροι στο σκοράρισμα. Ο λόγος για τους Καρμέλο Άντονι, Ντουέιν Γουέιντ, Κρις Μπος και Ντέιβιντ Γουέστ.

Για το τέλος αφήσαμε το πώς δημιουργήθηκε όλος ο ενθουσιασμός και η «τρέλα» του κόσμου για τους δύο παίκτες. Τα παιχνίδια του «Βασιλιά» στο λύκειο, όχι στο κολλέγιο μιας και μεταπήδησε κατευθείαν στο ΝΒΑ, μεταδίδονταν σε όλη τη χώρα. Ο Τζέιμς έγινε εξώφυλλο στο Sports Illustrated, πριν καν πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη λίγκα. Όλοι περίμεναν με… κομμένη την ανάσα να δουν τον «νέο Τζόρνταν» να αγωνίζεται.

Ο Ντόντσιτς από την άλλη, αγωνιζόταν με τη φανέλα της Ρεάλ σε επίπεδο Ευρωλίγκας (πολύ ανώτερο των Λυκείων στις ΗΠΑ) κι έκανε… πλάκα σε αθλητές πολύ πιο έμπειρους από εκείνον.
Συνεπώς, ο Λεμπρόν μπήκε στο ΝΒΑ με το όνομά του να είναι γνωστό σε όλους, ενώ ο Ντόντσιτς με τις εμφανίσεις του «ανάγκασε» τους Αμερικάνους να τον μάθουν, κερδίζοντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό τους.

Είναι όμως ο 19χρονος Ντόντσιτς, καλύτερος από τον 19χρονο Τζέιμς; Ο,τι και να λένε τα στατιστικά η σύγκριση ανάμεσα στους κορυφαίους είναι σχεδόν αδύνατο να καταδείξει τον καλύτερο μιας και ψάχνουμε… ψύλλους στα άχυρα για να πιαστούμε από κάτι.

Αν όμως υπήρχε ένα βραβείο με τον τίτλο «Κορυφαίος ρούκι μετά τον Λεμπρόν», τότε αυτό θα πήγαινε σε έναν εκ των Κρις Πολ, Μπεν Σίμονς ή Μπλέικ Γκρίφιν. Ωστόσο, ο Ντόντσιτς είναι ικανός να αγωνιστεί στο δεύτερο μισό της σεζόν σε επίπεδο τέτοιο ώστε να ξεπεράσει και τους τρεις τους. Τόσο καλός είναι ο Λούκας Ντόντσιτς!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ