Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μήπως το βραβείο του φετινού MVP έχει τελικά κριθεί;

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μήπως το βραβείο του φετινού MVP έχει τελικά κριθεί;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διέλυσε και τους φιλόδοξους Sixers και πλέον οδεύει ακάθεκτος προς τον τίτλο του MVP στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ.

Η φετινή μονομαχία για το βραβείο του MVP, νομίζω πως αποτελεί μια από τις πιο αμφίρροπες και οριακές κούρσες των τελευταίων ετών. Γιάννης Αντετοκούνμπο και James Harden εξακολουθούν να πραγματοποιούν αδιανόητες εμφανίσεις, διχάζοντας στην κυριολεξία τη κοινή γνώμη σχετικά με το ποιος «αξίζει» περισσότερο να κατακτήσει, τον τίτλο του πολυτιμότερου μπασκετμπολίστα της σεζόν.

Κάθε φορά που ο ένας καταρρίπτει κάποιο μυθικό ρεκόρ και μας κάνει να πιστεύουμε πως το βραβείο έχει επιτέλους «κλειδώσει», έρχεται ο επόμενος και μας αναγκάζει, να αμφισβητήσουμε εκ νέου τα συμπεράσματα μας. Νομίζω πως στο σημείο που έχουμε φτάσει και ανεξάρτητα από τη τελική ετυμηγορία, κανείς από τους δύο δεν έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί πως αδικήθηκε.

Επιπλέον έχει μεγάλη σημασία, ο τρόπος που ο καθένας τους προσπαθεί να χτίσει την δική του αφήγηση. Ο Harden προσπαθεί διακαώς να αποδείξει ότι η κριτική που δέχεται είναι υπερβολική (ισχύει κατά τη γνώμη μου), δηλώνοντας συνεχώς πως επιθυμεί να όσο τίποτα άλλο να ανακηρυχθεί για δεύτερη διαδοχική σεζόν ως MVP.

Από την άλλη ο Γιάννης επιλέγει να διατηρεί ένα πιο ταπεινό προφίλ, προτάσσοντας την επιτυχία της ομάδας πάνω από τις ατομικές του διακρίσεις. Το κακό βέβαια είναι πως τα κριτήρια των ειδικών που συμμετέχουν στη ψηφοφορία, δεν παραμένουν σταθερά κατά την πάροδο των ετών. Ορισμένες χρονιές έχουν επιβραβεύσει τον παίκτη με τα πιο φανταχτερά νούμερα – οπότε σε αυτή την περίπτωση κερδίζει ο Harden. Σε μερικές άλλες, αποφάσισαν να ιεραρχήσουν περισσότερο την καταλυτική επιρροή του συγκεκριμένου αθλητή στους συμπαίκτες του (Curry 2015) – εδώ υπερέχει ξεκάθαρα ο Greek Freak.

Δεν υπάρχει φυσικά κάποιος ορισμός που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Κατά την άποψη μου ο Αντετοκούνμπο προηγείται σταθερά εδώ και πολλούς μήνες, όμως όπως αναφέραμε και νωρίτερα ποτέ δεν μπορείς να είσαι εντελώς σίγουρος.

Η μεγάλη πλάκα βέβαια είναι ότι ο Έλληνας forward, έχει αρχίσει να μεταλλάσετε σε κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στα παρκέ του ΝΒΑ. Η σωματοδομή του μπορεί να φαίνεται σχετικά αδύνατη – σε σχέση πάντα με τους μπασκετμπολίστες που κυκλοφορούν στην αμερικάνικη λίγκα – παρόλα αυτά έχω την εντύπωση πως είναι πολύ πιο δυνατός μυϊκά από όσο δείχνει.

Οι αντίπαλοι προπονητές αναθέτουν εδώ και καιρό το μαρκάρισμα του στους Center τους, με την ελπίδα να καταφέρουν να περιορίσουν τις εφορμήσεις του προς το καλάθι. Το σχέδιο δεν δουλεύει – ο τύπος έχει ξεκινήσει να παίρνει παραμάζωμα οποιοδήποτε αμυντικό βρεθεί στο διάβα του. Οι παρακάτω φάσεις είναι χαρακτηριστικές.

Ο Αντετοκούνμπο μοιάζει ώρες ώρες να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανέναν.

Στο παραπάνω στιγμιότυπο, τρεις διαφορετικοί αμυντικοί των Celtics τον «περικυκλώνουν», όμως εκείνος κατορθώνει και πάλι να σκοράρει. Δηλαδή τι άλλο να σκαρφιστεί μια άμυνα;

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα διέλυσε σχεδόν ολομόναχος και τους φιλόδοξους Sixers, επικρατώντας κατά κράτος στη μονομαχία του με τον πολυλογά Joel Embiid. Σκόραρε 45 πόντους, κατέβασε 13 rebounds και μοίρασε 6 assists, χωρίς να υποπέσει σε ούτε ένα λάθος – πράγμα που είχε να συμβεί από το μακρινό 1987 και τον σπουδαίο Michael Jordan.

 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο φετινός MVP.  

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ