Μανούτε Μπολ: Η απίστευτη ιστορία του

Μανούτε Μπολ: Η απίστευτη ιστορία του

Γιατί κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ηλικία του Σουδανού γίγαντα Μανούτε Μπολ;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παικτών στο παγκόσμιο ομαδικό αθλητισμό που απέκρυψαν την αληθινή τους ηλικία, ώστε να καθιερωθούν στους συλλόγους τους. Όλοι μας σίγουρα θα έχουμε ακούσει, κάποιο τέτοιο περιστατικό. Το ΝΒΑ φυσικά να αποτελεί εξαίρεση. Στο σημερινό λοιπόν κείμενο θα θυμηθούμε την ιστορία του Manute Bol, για τον οποίο η σχετική φημολογία αναφέρει πως στη πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία των γενεθλίων του.

Ο Manute Bol γεννήθηκε στο Σουδάν και αγωνίστηκε στην αμερικάνικη λίγκα για επτά περίπου σεζόν, από το 1988 μέχρι 1995. Κοιτούσε τον κόσμο από τα 231 εκατοστά, γεγονός που τον μετέτρεψε αυτόματα σε έναν από τους πιο ψηλούς αθλητές που έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα παρκέ του ΝΒΑ.

Το τεράστιο μέγεθος του, σύντομα του χάρισε το εξαιρετικά εύστοχο παρατσούκλι «όρθιο χιλιόμετρο». Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κόσμος συνέρρεε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει αυτό το ψιλόλιγνο παιδί που καταγόταν από μια ασυνήθιστη χώρα και διέθετε, μια φυσιογνωμία πολύ διαφορετική από τους υπόλοιπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύντομη καριέρα του, έχει καταγράψει περισσότερες τάπες από εύστοχα σουτ.

Ο πρωταγωνιστής μας δυστυχώς απεβίωσε το 2010, όμως η κουβέντα αναφορικά με την ηλικία του δεν λέει να κοπάσει. Ενδεικτικά ο πρώην προπονητής του στο κολέγιο (ακούει στο όνομα Kevin Mackey), έχει δηλώσει δημόσια στο παρελθόν πως ουσιαστικά ευθύνεται για την ημέρα των γενεθλίων του. Όταν ο Bol μετακόμισε στην Αμερική, δεν είχε μαζί του κανένα επίσημο χαρτί που να πιστοποιεί την ηλικία του (πιστοποιητικό γέννησης).

Για να του επιτραπεί λοιπόν να παίξει μπάσκετ αρχικά στο πανεπιστήμιο, ο Mackey συνεργάστηκε με το τοπική υπηρεσία μετανάστευσης αποφασίζοντας να «ορίσει» τα γενέθλια του στις 16 Οκτωβρίου του 1962. Ο coach υποστηρίζει ότι στο ντεμπούτο του, ο Σουδανός γίγαντας ήταν στη πραγματικότητα πάνω από 40 χρονών.

Οι ισχυρισμοί του Mackey επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις παλιότερες αφηγήσεις του Jayson Williams – ενός πρώην συμπαίκτη του πρωταγωνιστή μας στους Philadelphia 76ers. Προσωπικά η ιστορία μου φαίνεται ανέκδοτη, όμως οι Αμερικάνοι επιμένουν ότι είναι σοβαρή. Ο Williams είχε από καιρό παρατηρήσει ορισμένες ουλές, πάνω στο κρανίο του υποτίθεται 35χρονου τότε Bol.

Όταν τον ρώτησε σχετικά, εκείνος αποκρίθηκε: « οι λευκοί έχασαν το πιστοποιητικό γέννησης μου στη ζούγκλα, έτσι από τότε χαράσσω μια ουλή στο κεφάλι μου για κάθε πέντε έτη που περνάνε». Ο Williams μέτρησε με προσοχή τα σημάδια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το 1990, ο Bol πρέπει να ήταν ήδη 55 ετών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ