Αντετοκούνμπο όπως λέμε Ολάζουον, Νας και Νοβίτσκι

Αντετοκούνμπο όπως λέμε Ολάζουον, Νας και Νοβίτσκι

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τα ξημερώματα της Τρίτης ο MVP της κανονικής διάρκειας του NBA για την σεζόν 2018-2019, μπαίνοντας έτσι σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ 4 παικτών.

«Πριν από 2 χρόνια είχα ένα στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Ευχαριστώ τον πατέρα μου, αν και προφανώς δεν μπορεί να είναι εδώ μαζί μου. Πάντοτε, όταν περνάω στο παρκέ, θυμάμαι τον πατέρα μου, που μου έλεγε να παίζω και πιο σκληρά, ακόμη κι όταν πονούσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου.

Θέλω να ευχαριστήσω την φοβερή μητέρα μου. Είναι η ηρωίδα μου από παιδί. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου και δεν μπορείς να το πιστέψεις, αν δεν έχεις ένα γονιό. Ευχαριστώ τους ατζέντηδες, που με πίστευαν και μου έδιναν κίνητρο, που δε με ενοχλούν πολύ.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για μένα, στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Όπως μου έχει πει ο πατέρας μου, πάντα να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος», δήλωσε λίγα δευτερόλεπτα αφότου ο Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε το όνομά του.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο MVP της κανονικής διάρκειας για την σεζόν 2018-2019, αφήνοντας πίσω του τους Τζέιμς Χάρντεν και Πολ Τζορτζ.

Ο Γιάννης έκανε πραγματικότητα κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε αδύνατο και ουτοπικό: Ένας Έλληνας ο πολυτιμότερος παίκτης στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Παράλληλα, έγινε ο 1ος στην Ιστορία του NBA, που κερδίζει στην καριέρα του το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη σε μια χρονιά και αυτό του MVP.

Από όποια οπτική και αν το δεις, αυτό που πέτυχε ο «Greek Freak» είναι κάτι το φοβερό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα βραβείο που εδώ και 7 δεκαετίες είναι… αμερικανική υπόθεση.

Και αυτό γιατί από την σεζόν 1955-1956 (τότε θεσπίστηκε το βραβείο), μόλις τρεις μη Αμερικανοί παίκτες έχουν καταφέρει να αναδειχθούν MVP της κανονικής περιόδου, ενώ εξ αυτών μόνο ένας ήταν ήταν Ευρωπαίος.

Ποιοι ήταν αυτοί;

 Χακίμ Ολάζουον (Νιγηρία)

Το όνομα του αποτελεί σημείο αναφοράς στις πιο ένδοξες στιγμές στην Ιστορία των Χιούστον Ρόκετς. Και πώς να μην είναι άλλωστε, καθώς ήταν αυτός που οδήγησε την ομάδα του Τέξας σε back to back πρωταθλήματα την διετία 1993-1995.

Την σεζόν 1993-1994, ο «The Dream» έγινε ο πρώτος που έσπασε την «αμερικανική κυριαρχία» και αναδείχθηκε MVP της κανονικής διάρκειας, στην οποία μέτρησε 27,3 πόντους, 11,9 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ, 1,8 κλεψίματα και 3,7 μπλοκ, αγωνιζόμενος σε 80 παιχνίδια.

Στιβ Νας (Καναδάς)

Ο μοναδικός μη Αμερικανός παίκτης της λίστας, που κέρδισε το βραβείο πάνω από μία φορά. Ο εκ των κορυφαίων πόιντ γκαρντ στην Ιστορία του NBA, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης για τις περιόδους 2004-2005 και 2005-2006, κινούμενος και τις δύο χρονιές σε ρυθμούς νταμπλ-νταμπλ.

Την πρώτη (2004-2005) μέτρησε 15,5 πόντους, 11,5 ασίστ, 3,3 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο σε 75 παιχνίδια, ενώ την δεύτερη κατέγραψε την κορυφαία επίδοση της καριέρας του στο σκοράρισμα, μετρώντας 18,8 πόντους, 10,5 ασίστ και 4,2 ριμπάουντ σε 79 παιχνίδια.

Ντιρκ Νοβίτσκι (Γερμανία)

Κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής διάρκειας, αμέσως μετά τον Στιβ Νας, δηλαδή τη σεζόν 2006-2007 και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που το κατακτά.

Ο Νοβίτσκι μετρώντας 24,6 πόντους, 8,9 ριμπάουντ και 3,4 ασίστ κατά μέσο όρο, οδήγησε τους Μάβερικς για πρώτη και μοναδική φορά στην Ιστορία τους στην 1η θέση της δυτικής περιφέρειας με ρεκόρ 67-15, το καλύτερο που έχουν πετύχει ποτέ.

Και μπορεί η χρονιά που πραγματοποίησε να μην είναι από τις καλύτερες της καριέρας του όσον αφορά την στατιστική, ωστόσο ήταν ικανή να του δώσει το βραβείο του MVP, αφήνοντας πίσω του τους Στιβ Νας και Κόμπι Μπράιντ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ