Toyota Corolla Cross H2 Concept: Υδρόφιλη… πρεμιέρα

Toyota Corolla Cross H2 Concept: Υδρόφιλη… πρεμιέρα

Το ενδιαφέρον της ιαπωνικής φίρμας για το υδρογόνο παραμένει αμείωτο και προσθέτει στους αντίστοιχους πειραματισμούς της μια πρωτότυπη αντίστοιχης τεχνολογίας έκδοση του Corolla Cross η οποία όμως εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Προσφάτως η Toyota αποκάλυψε την πρόθεσή της να εξελίξει μια υδρογονοκίνητη εκδοχή του Hilux με κυψέλες καυσίμου διερευνώντας τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας κάτω από το σκαρί του ικανότατου pickup της.

Ωστόσο, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου την οποία αξιοποιεί το αντίστοιχης τεχνολογίας και από καιρό διαθέσιμο στις αγορές που μπορούν να το υποστηρίξουν με υποδομή ανεφοδιασμού, Mirai, δεν αποτελεί μονόδρομο για την Toyota σε σχέση με την αξιοποίηση του αποδοτικού ως καυσίμου, υδρογόνου.

Έτσι, αυτήν την φορά, με όχημα το Corolla Cross και κατ΄αντιστοιχία, η Toyota αποφάσισε να παρουσιάσει μια υδρογονοκίνητη εναλλακτική, όπου το υδρογόνο χρησιμοποιείται ως καύσιμο για ένα συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης

Κατ΄αντιστοιχία με την περσινή αντίστοιχη έκδοση του Yaris, το Corolla Cross H2 φιλοξενεί στην αθέατη πλευρά του μια νέα εκδοχή του τρικύλινδρου κινητήρα των 1,6 λίτρων που εφοδιάζει την GR Corolla και όχι μόνο η οποία είναι κατασκευασμένη για να καταναλώνει υδρογόνο, αντί βενζίνης ή diesel. 

Για όσους θεωρήσουν την συγκεκριμένη υλοποίηση ως μια κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς προοπτικές πρακτικής εφαρμογής, αξίζει να σημειωθεί ότι η Toyota συμμετέχει ήδη στο πρωτάθλημα αντοχής Super Taikyu με μια αντίστοιχης τεχνολογίας GR Corolla εν΄ώ στο πρόσφατο παρελθόν, έχει τρέξει γύρους επίδειξης στο WRC με το παραπάνω πρωτότυπο υδρογονοκίνητο GR Yaris που είχε παρουσιάσει πέρυσι στον Kenshiki Forum.

Σε ό,τι αφορά την νέα υλοποίηση η οποία είναι σχεδιασμένη με το σκεπτικό της χρήσης σε καθημερινή βάση και όχι τις απαιτήσεις των ράλι και των αγώνων, ο κινητήρας του Corolla Cross H2 διαθέτει αυξημένες δυνατότητες συγκρίσιμες με ένα τυπικό βενζινοκινητήρα. Ειδικότερα η ισχύς έχει αυξηθεί κατά 24% ενώ η αυτονομία κατά 30% σε σχέση με τα παραπάνω αγωνιστικά πρωτότυπα ή μάλλον για την ακρίβεια, χάρη σε αυτά. Βελτιωμένος είναι και ο χρόνος ανεφοδιασμού ο οποίος μειώνεται σε μόλις ενάμιση λεπτό, χρόνος που μπορεί για τα αγωνιστικά δεδομένα να ακούγεται ως μία αιωνιότητα αλλά, είναι εξαιρετικά φυσιολογικός, έως και γρήγορος για ένα καθημερινό αυτοκίνητο.

Προφανώς οι αναβαθμίσεις δεν αφορούν αποκλειστικά τον κινητήρα αλλά και την δεξαμενή καυσίμου και εν προκειμένω υδρογόνου που προέρχονται από το Mirai.

Προς το παρόν η Toyota δεν δίνει στοιχεία για την αποδοτικότητα του Corolla Cross H2 καθώς το μοντέλο βρίσκεται σε καθεστώς δοκιμών εξέλιξης σε πραγματικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει προκύψει από προηγούμενες αντίστοιχες υλοποιήσεις όπως το Yaris GR H2, και με δεδομένο ότι το υδρογόνο προσφέρει τελειότερη καύση αλλά και εκλύει αμελητέους ρύπους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, οι συγκεκριμένες κατασκευές είναι σαφώς αποδοτικότερες σε σχέση με τα τυπικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ