Ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο το BMW Cockpit

Ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο το BMW Cockpit

Το BMW Cockpit είναι πλήρως ανανεωμένο και εστιάζει στον οδηγό, προσφέροντας νέες λειτουργίες και πολλές επιλογές εξατομίκευσης.

Την πρεμιέρα τους έκαναν στο Παρίσι οι BMW X5, BMW Σειρά 8, BMW Z4 και BMW Σειρά 3. Όλα τα αυτοκίνητα ήταν εξοπλισμένα με το πλήρως ανανεωμένο και ενημερωμένο BMW Cockpit, που εστιάζει πλήρως στον οδηγό. Για πρώτη φορά από εκεί και πέρα, χειριστής και επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους τον προσωπικό βοηθό Intelligent Personal Assistant, ενώ η νέα λειτουργία Remote Software Upgrade επιτρέπει ασύρματες αναβαθμίσεις, ώστε το όχημα να παραμένει ενημερωμένο. Στο μέλλον οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν πρόσθετες λειτουργίες και υπηρεσίες.

BMW Live Cockpit και BMW Operating System 7.0

Το BMW Live Cockpit (όπως και τα BMW Live Cockpit Plus και BMW Live Cockpit Professional) διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι προσαρμοσμένα για τα μοντέλα της φίρμας. Το BMW Operating System 7.0 αναφέρεται στο πακέτο λογισμικού και τις λειτουργίες της νέας, πλήρως ψηφιακής φιλοσοφίας απεικόνισης και ελέγχου, που βασίζεται στις ενδείξεις του BMW Live Cockpit Professional. Ο αριθμός της έκδοσης υποδηλώνει τις συνεχείς βελτιώσεις μέσω απομακρυσμένων αναβαθμίσεων του λογισμικού.

Ψηφιακή σχεδίαση

Η ψηφιακή σχεδίαση συνδυάζει δισδιάστατα και τρισδιάστατα γραφικά με animation και στόχος είναι η προσοχή του οδηγού και η παροχή σημαντικών πληροφοριών. Το Info Display έχει αντικαταστήσει τα στρογγυλά όργανα με τοξοειδή γραφικά που ανοίγουν προς το κέντρο. Η νέα σχεδίαση έχει απελευθερώσει χώρο στο κέντρο της οθόνης και παρέχει πολλές πληροφορίες στον οδηγό. Οι πληροφορίες για τα συστήματα υποβοήθησης φιλοξενούνται στην αριστερή πλευρά. Στις modes, Comfort και Sport, δεξιά απεικονίζονται οι στροφές του κινητήρα. Στην ECO Pro, προβάλλεται η τρέχουσα κατανάλωση και η μέση ταχύτητα. Αναφορικά με το Head-up display, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, προβάλλονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Όλες οι οθόνες – Info & Control Display και Rear-Seat Entertainment (ψυχαγωγίας πίσω επιβατών) είναι συγχρονισμένες για να έχουν την κατάλληλη απόχρωση όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα αλλάξει από ECO Pro σε Sport, αλλάζει από μπλε σε κόκκινη σε όλες τις εκδόσεις.

Αναλυτικό και πλούσιο μενού

Μπορεί να διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες του οδηγού και μέχρι και 10 σελίδες μπορούν να εξατομικευτούν. Υπάρχει δυνατότητα απεικόνισης σελίδας με δύο, τρία ή τέσσερα εικονίδια, ενώ ο χειριστής μπορεί να επιλέγει ενότητες όπως είναι μεταξύ άλλων οι επικοινωνία, πλοήγηση, κυκλοφορία κ.ά. Από το σχετικό μπουτόν στο τιμόνι, μπορεί να επιλέξει δεξιά της οθόνης να εμφανίζεται η κατανάλωση καυσίμου, οι σπορ επιλογές, καθώς και ένα επιταχινσιόμετρο, που καταγράφει τις δυνάμεις g.

Επίσης, υπάρχουν πολλές επιλογές εξατομίκευσης, με τον οδηγό να μπορεί να διαλέγει από 20 φωτογραφίες για το προσωπικό του μενού. Όταν ξεκλειδώνει το όχημα, εκτός από το ονομαστικό καλωσόρισμα, εμφανίζεται μια 3D γραφική αναπαράσταση του μοντέλου με τον εξοπλισμό και το βασικό χρώμα. Αυτό, εμφανίζεται και στο μενού «My car».

Ταχεία πρόσβαση

Το BMW Operating System 7.0 έχει βελτιώσει τους τρόπους διεπαφής και οι ενδείξεις προσαρμόζονται με τη μέθοδο της επιλεγμένης λειτουργίας. Η εισαγωγή προορισμών αλλάζει σε περιστροφικό πληκτρολόγιο αν ο πελάτης χρησιμοποιεί iDrive Controller. Οι πρόσθετες χειρονομίες είναι πλέον επτά, αφού έχουν προστεθεί δύο, ενώ η όλη λειτουργικότητα του lay-out έχει γίνει πιο εύκολη και γρήγορη. Αξίζει να τονιστεί πως ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του BMW Operating System 7.0, είναι η προβολή πρόσθετων πληροφοριών με τη μορφή χαρτών, όπως πχ. όταν ο οδηγός πλησιάζει στον προορισμό του. Τότε, το Control Display ανοίγει αυτόματα χάρτη στάθμευσης και βοηθά τον οδηγό να βρει θέση.

BMW Intelligent Personal Assistant

Είναι ο προσωπικός βοηθός του οδηγού. Ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές και μπορεί να προσαρμόζεται. Ο οδηγός μπορεί, μάλιστα, να του δώσει και όνομα, ενώ πχ. όταν πει «Hey BMW, κρυώνω», ο BMW Intelligent Personal Assistant ενεργοποιείται και προσαρμόζει τη θερμοκρασία στην καμπίνα. Μπορεί να βελτιώνεται με κάθε εντολή, ερώτηση και ρύθμιση.

Συνεχής ενημέρωση λογισμικού

Το Remote Software Upgrade ενημερώνει το λογισμικό. Έτσι, εξασφαλίζεται η ανανέωση των περιεχόμενων και η λειτουργικότητά του. Από του χρόνου θα προσφέρει και διάφορες λειτουργίες εξατομίκευσης και η διαδικασία αναβάθμισης είναι τόσο εύκολη και παρόμοια, όσο ενός smartphone. Η εφαρμογή BMW Connected ειδοποιεί το χρήστη όταν είναι αναγκαίο να γίνει ενημέρωση και το download μπορεί να γίνει πχ. και από το σπίτι του οδηγού, μέσω του κινητού του. Αφού το smartphone συνδεθεί με το όχημα, τότε αρχίζει η ενημέρωση. Τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν και στη SIM του οχήματος και ύστερα, το αυτοκίνητο θα στείλει μήνυμα στο Control Display, ότι είναι έτοιμο να λάβει τις ενημερώσεις, εφόσον σταθμεύσει. Η διαδικασία εγκατάστασης δεν θα αρχίσει πριν γίνει επιβεβαίωση από τον πελάτη. Όταν γίνει η επιβεβαίωση, το όχημα δεν θα κινηθεί για περίπου 20 λεπτά (υπάρχει σχετική ειδοποίηση για τον οδηγό). Στο μέλλον, οι πελάτες θα μπορούν να εγκαθιστούν ενημερώσεις από το σπίτι.

Πηγή: BMW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ