Μα, κάνει ο Τσιμίκας για την Λίβερπουλ;

Μα, κάνει ο Τσιμίκας για την Λίβερπουλ;

Ο Τσιμίκας είναι παίκτης που βασίζει τα ανεβοκατεβάσματά του στη δυνατότητα του να τρέχει ακατάπαυστα. Ταυτόχρονα βελτιώθηκε θεαματικά στις φάσεις «ένας εναντίον ενός» ώστε να ξεπερνά τον αντίπαλο του και να μπαίνει στην περιοχή. Αυτή την ξεχωριστή δυνατότητα δεν την συναντάμε σε άλλον ακραίο μπακ στην Ελλάδα και είναι δυσεύρετη ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν μου κάνει εντύπωση που η Λίβερπουλ ανάμεσα σε άλλους νεαρούς αριστερούς μπακ, παρακολουθεί και τον Κώστα Τσιμίκα. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Κάποτε τα λεφτά ξοδεύονταν για ένα καλό σέντερ φορ ή ένα εξτρέμ.

Τα τελευταία χρόνια ισχύει το «δείξε μου τι ακραία μπακ έχεις, να σου πω τι ομάδα είσαι». Ο Γιούργκεν Κλοπ στήριξε την αγωνιστική κυριαρχία της Λίβερπουλ στον Αλεξάντερ Άρνολντ και τον Ρόμπερτσον. Από εκεί βγήκαν οι περισσότερες επιθέσεις και οι περισσότερες ασίστ. Χώρια τα γκολ που πέτυχαν οι δυο τους.

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή την στιγμή ο Τσιμίκας είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Σκωτσέζο αριστερό μπακ της Λίβερπουλ. Θεωρώ όμως πως ο Τσιμίκας έχει κι άλλα περιθώρια αγωνιστικής εξέλιξης. Ότι μπορεί να βελτιώσει κομμάτια στο παιχνίδι του όπως για παράδειγμα το σκοράρισμα. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει είδος εν ανεπάρκεια οι κλασσικοί εξτρέμ.

Αυτοί που έπαιζαν πάνω στην γραμμή και δημιουργούσαν για τους συμπαίκτες τους. Τώρα οι περισσότεροι συγκλίνουν παίζοντας ως επιπλέον παίκτες μέσα στην περιοχή. Τις περισσότερες δε φορές παίζουν με ανάποδο πόδι ώστε συγκλίνοντας να έχουν τη δυνατότητα να σουτάρουν απειλώντας εκτός περιοχής. Το γκολ έχει γίνει δύσκολη υπόθεση και οι προπονητές ψάχνουν extra τρόπους για να διασπάσουν τις αντίπαλες άμυνες.

Με τα χρόνια και την εξελιγμένη προπόνηση οι ακραίοι μπακ βελτίωσαν την φυσική τους κατάσταση και έχουν πια τη δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνουν στο γήπεδο ανταποκρινόμενοι και στα αμυντικά και στα επιθετικά τους καθήκοντα. Ο Τσιμίκας είναι παίκτης που βασίζει τα ανεβοκατεβάσματά του στη δυνατότητα του να τρέχει ακατάπαυστα.

Ταυτόχρονα βελτιώθηκε θεαματικά στις φάσεις «ένας εναντίον ενός» ώστε να ξεπερνά τον αντίπαλο του και να μπαίνει στην περιοχή. Αυτή την ξεχωριστή δυνατότητα δεν την συναντάμε σε άλλον ακραίο μπακ στην Ελλάδα και είναι δυσεύρετη ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ετσι εξηγείται κατά τη γνώμη μου το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ που ψάχνει πάντα για παίκτες που να ταιριάζουν και να εξυπηρετούν το αγωνιστικό προφίλ της.

Φέτος με τον Βαλμπουενά μπροστά του τις περισσότερες φορές ο Τσιμίκας είχε ευκολότερο έργο. Ο Γάλλος με την κίνησή του τραβούσε πάνω του τον προσωπικό του αντίπαλο και περίμενε τον Τσιμίκα να σπριντάρει και να μπει στην περιοχή για να πάρει την κοντινή πάσα και να σεντράρει. Αυτό έγινε πάμπολλες φορές και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους αντιπάλους του Ολυμπιακού. Πολλές ομάδες παρακολουθούν τον διεθνή μπακ των ερυθρολεύκων. Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση δεν συμφωνεί να τον παραχωρήσει με ποσό που δεν αγγίζει τα είκοσι εκατομμύρια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ