Η αστερόσκονη του Λάζλο Μπόλονι…

Η αστερόσκονη του Λάζλο Μπόλονι…

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ρικάρντο Κουαρέσμα. Ο Ούγκο Βιάνα. Και ένα σωρό ακόμα ποδοσφαιριστές που άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο άφησαν το στίγμα τους στο ποδόσφαιρο. Ο Λάζλο Μπόλονι ξεχώριζε πάντα ποιο παιδί είναι ικανό να αφήσει εποχή στο χορτάρι.

«Τον είδα μόνο μία φορά, σε ένα φιλικό της Κ16 και της Κ18 της Σπόρτινγκ. Αποφάσισα αμέσως να τον βάλω κάτω… απ’ τα φτερά μου. Υπήρχαν κάποιες απουσίες λόγω αγώνων των Εθνικών και έπρεπε να ανεβάσω παίκτες. Κάλεσα αυτό το 16χρονο αγόρι. Δεν περίμενα πως θα τον κρατήσω για καιρό. Με το που έκανε την πρώτη του προπόνηση, αποφάσισα να μην τον αφήσω να φύγει».

Καταλάβατε; Αν όχι, εξηγούμαστε: τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Λάζλο Μπόλονι, τον προπονητή που βρίσκεται προ των πυλών του Παναθηναϊκού για την αντικατάσταση του Ντάνι Πογιάτος. Ποιον αφορούν; Εδώ είναι τα σημαντικά: τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Τώρα καταλάβατε: ο Λάζλο Μπόλονι είναι ο άνθρωπος που πρώτος είδε τον Κριστιάνο και εισηγήθηκε να ανέβει στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, της οποίας ήταν προπονητής. Και με την οποία κατέκτησε το ντάμπλ το 2002 και το Super Cup την ίδια χρονιά, στη δουλειά με τη μεγαλύτερη «αστερόσκονη» έως τώρα στην πλούσια καριέρα του. Ο Κριστιάνο δεν μπορεί παρά να του το αναγνωρίζει. Σε τόσο μεγάλο βαθμό που τον είχε επίσημο προσκεκλημένο του σε τελετή βράβευσης για τη χρυσή μπάλα.

«Δε θέλω αναγνώριση. Ήδη έχω επιβραβευτεί. Το όνομά μου αναφέρεται δίπλα στο δικό του και με κάλεσε στην τελετή για τη χρυσή μπάλα! Εκεί με ευχαρίστησε η μητέρα του και η οικογένειά του», είχε πει στην ίδια συνέντευξη ο Ρουμάνος για τον Πορτογάλο. Ο Μπόλονι είναι ο άνθρωπος που είχε μετατρέψει τον Κριστιάνο από σέντερ φορ σε εξτρέμ. Εκείνος που του έφτιαξε το πρώτο πρόγραμμα ενδυνάμωσης στη ζωή του. Εκείνος που στις 14 Αυγούστου 2002 τον σύστησε στο ευρωπαϊκό κοινό βάζοντας τον στο 58ο λεπτό ενός αγώνα με την Ίντερ αντί του Τονίτο.

Η ανταμοιβή του είναι η παρακάτω φωτογραφία.

Ο Κουαρέσμα και οι (πολλοί) άλλοι

Και δεν είναι μονάχα ο Κριστιάνο. Το άλλο σπουδαίο «παράσημο» του Λάζλο Μπόλονι; Ακούει στο όνομα Ρικάρντο Κουαρέσμα. Κι αυτόν τον ανακάλυψε στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Τον είδε μία φορά στην ομάδα των «μικρών» και τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Του κόλλησε το παρατσούκλι «Mustang», που σημαίνει άγριος ίππος, για τον τρόπο με τον οποίο έτρεχε και αγωνιζόταν.

Ο Μπόλονι αποτελεί την αιτία που ο Κουαρέσμα αποφάσισε σε όλη του την καριέρα να παίζει με τρόπο… αλήτικο. Ελεύθερο. Χωρίς στεγανά. Ο Ρουμάνος προσπάθησε να τον «στεγανοποιήσει», μα σύντομα κατάλαβε πως ο Πορτογάλος δεν πρόκειται να φτάσει σε τοπ επίπεδο αν τον τοποθετήσεις μέσα στα κουτάκια της τακτικής σου. Και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, να τον στείλει στη γραμμή και να του πει πως μπορεί να κάνει ό,τι εκείνος καταλαβαίνει με την μπάλα στα πόδια. Χαρίζοντας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ντριπλέρ της εποχής του. Έναν ζογκλέρ των γηπέδων.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πουλήθηκε στο τέλος της σεζόν 2002-03 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 23 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ρικάρντο Κουαρέσμα έφυγε από τη Λισσαβόνα για να φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Και να ήταν μόνο αυτοί… Φτιάχνεις ολόκληρη ενδεκάδα με σπουδαίους ποδοσφαιριστές που αναδείχτηκαν από έναν προπονητή ο οποίος έχει ποδοσφαιρικό μάτι που σπανίζει.

Μετρήστε ονόματα: Ούγκο Βιάνα (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), Πετρ Τσεχ (Ρεν), Αντέρς Ίζακσον (Ρεν), Κιμ Κάλστρομ (Ρεν), Γκουρκούφ (Ρεν), Ντεφούρ, Καμάργκο, Μποκανί (Σταντάρ Λιέγης). Άφησε το στίγμα του και στα μέρη μας, στο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ.

Δική του «δουλειά» η μεταγραφή του Βιεϊρίνια στη Βόλφσμπουργκ αντί 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δική του «ανακάλυψη» ο Κώστας Σταφυλίδης, ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν «βγει» από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ.

«Πρέπει να υπάρξει προσοχή στους παίκτες που φεύγουν από τα χέρια του Μπόλονι για άλλες ομάδες. Η ιστορία δείχνει ότι με όσους συνεργάστηκε και τους πίστεψε, έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο», έγραψε πριν από μερικά χρόνια η ρουμανική ιστοσελίδα «mysport.gsp.ro».

Κι όταν μιλάμε για τον άνθρωπο που πρώτος σύστησε στο ευρωπαϊκό στερέωμα κοτζάμ Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ