Ολυμπιακός : Η Ευρώπη δεν είναι για…. όλους

Ολυμπιακός : Η Ευρώπη δεν είναι για…. όλους

Ή αλλιώς: Γιατί ο Ολυμπιακός έχει τόσο νωρίς ένα σημαντικό βαθμολογικό προβάδισμα στη Σούπερ Λιγκ από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ

Αυλαία λοιπόν για το ποδοσφαιρικό έτος 2020. Και μέσω… Ριζούπολης, ακόμη καλύτερα τα νέα για τον Ολυμπιακό και την προσπάθεια του για το back to back στον θρόνο της Σούπερ Λιγκ. Διότι οι Ερυθρόλευκοι προφανώς και άνοιξαν το «δώρο» της Δευτέρας. Αυτό το 2-2 ανάμεσα σε ΑΕΚ και Βόλο που άφησε την Ένωση πλέον στο -8 από την κορυφή, μια αγωνιστική πριν εκείνη κατηφορίσει στο Καραϊσκάκη: Εκεί που η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μπορεί με έναν τρόπο να της δώσει τη «χαριστική βολή» μετατρέποντας τις όποιες φιλοδοξίες της για τον τίτλο σε φρούδες ελπίδες.

Ναι, είναι ακόμη νωρίς. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από πέρσι το format του πρωταθλήματος εμπεριέχει και πλει-οφ. Έχουν γίνει μόλις τα 12 από τα 36 ματς της σεζόν άρα είμαστε απλά στο 1/3. Ακόμη και έτσι όμως η παρατήρηση του ελληνικού πρωταθλήματος δεν αφήνει αμφιβολίες. Ομάδα που βρίσκεται σε διψήφια βαθμολογική απόσταση από την κορυφή δεν ανατρέπει τα δεδομένα. Αν ο Ολυμπιακός λοιπόν κάνει τη… δουλειά στις 3 Ιανουαρίου; Τότε το πιθανότερο είναι να ξεμπερδεύει με μια από τις δύο αντιπάλους που ξεκίνησαν τη σεζόν με στόχο να τον ρίξουν από την κορυφή. Και όσο για την άλλη; Ήδη και εκεί υπάρχει ένα καθαρό +5 ως απόσταση με τον ΠΑΟΚ. Προϊόν μιας απόλυτα ουσιαστικής διαδρομής των Ερυθρόλευκων ως τώρα στο πρωτάθλημα. Μιας σχεδόν αλάνθαστης διαδρομής (10 νίκες και 2 ισοπαλίες) στην περίοδο που παραδοσιακά συμβαίνουν τα περισσότερα λάθη. Σε εκείνη που είναι ανοιχτό το παράθυρο της Ευρώπης.

Η περσινή διαφορά

Πέρσι τέτοια εποχή ο Ολυμπιακός ήταν στο -2 από τον ΠΑΟΚ (έπειτα από 16 αγωνιστικές). Η ΑΕΚ είχε μείνει και πάλι πίσω (στο -9 από την κορυφή). Πέρσι όμως ως τον Δεκέμβρη ήταν μόνο οι Ερυθρόλευκοι που είχαν στο καλεντάρι τους Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Πρώτα οι έξι αναμετρήσεις στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Και έπειτα άλλα τόσες για τη φάση των ομίλων. Οι Δικέφαλοι είχαν αποκλειστεί από τον Αύγουστο, άρα επί της ουσίας για «μισό» πρωτάθλημα είχαν να διαχειριστούν μόλις ένα ματς την εβδομάδα, όταν ο Ολυμπιακός έμπαινε σε ναρκοπέδια με 7 αναμετρήσεις σε 21 βράδια. O ΠΑΟΚ έκλεισε το ΄19 με 20 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Από τη 1η Σεπτεμβρίου ως τις 23 Δεκεμβρίου είχε ματς μόνο για το πρωτάθλημα. Σε αυτές τις 15 αναμετρήσεις νίκησε τις 11 και είχε και 4 ισοπαλίες (συνολικά 12-4 στα πρώτα 16). Ο Ολυμπιακός την ίδια εποχή είχε προλάβει να δώσει 28 ματς και μάλιστα κάποια εξ αυτών με αντιπάλους τη –μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης-Μπάγερν Μονάχου και την –τότε- φιναλίστ Τότεναμ. Σε αυτό το διάστημα το δικό του ρεκόρ στο πρωτάθλημα ήταν 11 νίκες και 5 ισοπαλίες. Από την αλλαγή του έτους και πέρα η ομάδα του Μαρτίνς ως τη λήξη της κανονικής διάρκειας είχε 9 νίκες και 1 ισοπαλία. Γιατί; Διότι μεταξύ άλλων πλέον είχε και εκείνη το πρόγραμμα που είχε ο ανταγωνισμός.

Και η φετινή

Φέτος στην Ευρώπη αγωνίστηκαν και οι τρεις ως τα τέλη Δεκέμβρη και ως γνωστόν ο μόνος που συνεχίζει είναι ο νταμπλούχος. Φέτος ως εδώ ο Ολυμπιακός έχει δώσει 21 αναμετρήσεις (με τον περσινό τελικό κυπέλλου που έγινε Σεπτέμβρη), ο ΠΑΟΚ 22 και η ΑΕΚ 21. Άρα επί της ουσίας το καλεντάρι ήταν το ίδιο, παρότι οι Ερυθρόλευκοι αγωνιζόμενοι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (με Σίτι, Πόρτο και Μαρσέιγ) είχαν σαφώς μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας. Ο ΠΑΟΚ πριν ή μετά από ευρωπαϊκό ματς έχει χάσει ως εδώ 9 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Σωστότερα: Και τους 9 που έχει χάσει στο πρωτάθλημα! Οι ισοπαλίες με Ατρόμητο (μετά τη Μπενφίκα), Βόλο (ανάμεσα στα ματς με τη Κράσνονταρ), ΑΕΚ (πριν την Ομόνοια) και η ήττα με τον Άρη (μετά τη Γρανάδα). Η ΑΕΚ ως εδώ έχει χάσει ήδη 12 βαθμούς. Οι οκτώ έχουν άμεση σχέση με την Ευρώπη. Η ήττα από τον Ατρόμητο (μετά τη πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ), η ήττα από τον Παναθηναϊκό (πριν τη Λέστερ), η ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ πριν τη Μπράγκα.

Το γκολ του Χασάν

Ο Ολυμπιακός όμως ενώ και πιο δύσκολο πρόγραμμα είχε, και στην Ευρώπη τα κατάφερε –παίρνοντας το εισιτήριο για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ- και ως εδώ αντιμετώπισε μια σειρά από πιθανές και απίθανες κακοτυχίες, στην Ευρώπη: Η μοναδική του απώλεια στη Σούπερ Λιγκ πριν ή μετά την Ευρώπη ήταν στα Γιάννενα (1-1 μετά την πρόκριση επί της Ομόνοιας). Και εκεί ήταν… υποχρεωτική. Διότι προφανώς καταγράφεται ως ιστορική εκείνη η ακύρωση του πεντακάθαρου γκολ του Αχμέντ Χασάν στο 91΄. Το γκολ που σήμερα θα έβρισκε τους Πειραιώτες με ακόμη μεγαλύτερη βαθμολογική άνεση εν όψει της συνέχειας. Δηλαδή στο +7 από τον ΠΑΟΚ. Και στο +10 από την ΑΕΚ.

Για την ιστορία: Έντεκα ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αήττητες στα εθνικά τους πρωταθλήματα: Ο Ολυμπιακός και οι: Μίλαν, Σαχτάρ, Ερυθρός Αστέρας, Ρέιντζερς, Φερεντσβάρος, Σλάβια Πράγας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Λάρνε Β, Σάμροκ, Σαράγεβο. Τις λιγότερες βαθμολογικές απώλειες από όλους; Ναι, τις έχουν οι Ερυρθρόλευκοι

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ