Ας μιλήσουμε λίγο για τον (καλύτερο) Ουσεϊνού Μπα…

Ας μιλήσουμε λίγο για τον (καλύτερο) Ουσεϊνού Μπα…

Ο Χασάν ήταν ο πρωταγωνιστής, ο χρυσός σκόρερ. Αλλά εάν ένας είναι ο πραγματικός MVP της πρόκρισης, αυτός δεν είναι άλλος από αυτό το ελάφι από τη Σενεγάλη.

Ο Χασάν σκοράρε στο 88′. Ολοι τρέχουν εκστασιασμένοι από χαρά. Πανηγυρίζουν, φωνάζουν, ωρύονται. Οι σφυγμοί εκατοντάδες. Οι φλέβες βράζουν. Ο Ουσεϊνού Μπα πέφτει στο χορτάρι. Μπρούμητα. Φιλάει τον αγωνιστικό χώρο. Χτυπάει τις γροθιές του στο χορτάρι. Σηκώνεται. Πανηγυρίζει με κραυγές και μια μεγάλη αγκαλιά με τον αλαφιασμένο Σεμέδο και τον Ζοσέ Σα, που έχει σπεύσει πάνω τους. Μια ακόμη μεγάλη στιγμή στην καριέρα ενός παιδιού από την Αφρική, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να παίζει μεταξύ Ligue 2 και Nacional.

Ο Ουσεϊνού Μπα δεν ήταν απλά καλός στα παιχνίδια με την Αϊντχόφεν. Ηταν συγκλονιστικός. Σπάνια ένας αμυντικός παίρνει τα εύσημα, όταν η ομάδα του έχει δεχθεί τέσσερα γκολ σε δύο 90λεπτα. Αλλά στην περίπτωση του 25χρονου Σενεγαλέζου στόπερ, αυτό διαφέρει. Διότι ο Μπα ήταν ο παίκτης κλειδί στη συνολική προσπάθεια του Ολυμπιακού, να προκριθεί επί της Αϊντχόφεν. Παίζοντας με ψυχή, με πάθος, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ομάδα του, με αυτοθυσία.

Η απόδοσή του αποτυπώνεται σε πολλά πράγματα. Αλλά κυρίως στη φάση του 20ού λεπτού.  Η απομάκρυνση του Σεμέδο με το κεφάλι σωστή κακή. Ο Ροσάριο έβγαλε την κάθετη στον Μάλεν, αυτός βγήκε μόνος απέναντι από τον Σα, πλάσαρε, αλλά ξαφνικά με κάποιον μαγικό τρόπο, η μπάλα κατέληξε κόρνερ, αντί στα δίχτυα του Πορτογάλου, που είχε ήδη γυρίσει το κεφάλι για να τη δει να αναπαύεται στα δίχτυα του! Ο Μπα με ένα τάκλιν από εκείνα που σπάνια βλέπουμε στα γήπεδα, τον είχε σταματήσει.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Μπα έπαιζε για δύο. Ο Σωκράτης δεν ήταν σωματικά έτοιμος. Ο Αφρικανός στόπερ, λοιπόν, έκανε ό,τι μπορούσε για να καλύψει το κενό ετοιμότητας. Ετρεξε όσο κανείς άλλος. Κάλυψε κάθε… γωνία του γηπέδου, για να μαρκάρει και να κόψει τους αντιπάλους του. Και τα κατάφερε εντυπωσιακά. Το ίδιο έκανε και στην Ολλανδία. Ο Σεμέδο δεν ήταν στο καλύτερο βράδυ του. Αλλά ο Μπα ήταν. Και η φάση του διπλού τάκλιν, που σταμάτησε πάλι τον Μάλεν, αλλά και τον… Σεμέδο, στο 65ο λεπτό, είναι από εκείνες τις πολύ ξεχωριστές στιγμές, που καταλαβαίνεις πως ένας παίκτης βρίσκεται σε άλλο επίπεδο πνευματικής συγκέντρωσης και ετοιμότητας από τους υπόλοιπους.

Ο Μπα των 1.92 μ. παραμένει άγαρμπος σε κάποια μαρκαρίσματα. Χρησιμοποιεί συχνά λάθος τα χέρια του. Αλλά για ποδοσφαιριστή που το καλοκαίρι του 2019 υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία της Γαλλίας, με τη φανέλα της Γκαζελέκ Αζαξιό, δεν τα πηγαίνει κι άσχημα. Με τον ίδιο στην άμυνα ο Ολυμπιακός έφτασε πέρυσι μια ανάσα από τους «8» του Europa League. Με τον ίδιο πρωταγωνιστή έφτασε τώρα ξανά στους «16» και έχει μπροστά του τη νέα πρόκληση της Αρσεναλ.

Αντί επιλόγου. Ο,τι και να γίνει, ένα είναι σίγουρο. Ο λιγομίλητος, ψυχρός, με το περίεργο σουλούπι Μπα, θα είναι πάλι εκεί για να δώσει όλο το είναι του, για την ομάδα του. Με τα καλά του και τα κακά του, αλλά και με το τρομερό ταλέντο του. Διότι, μπορεί όλοι να βλέπουν την κατάληξη μιας φάσης, αλλά ποιος θυμάται πώς ξεκίνησε το γκολ πρόκρισης του Ολυμπιακού; Ο Μπα πήρε την μπάλα, την έδωσε πολύ ωραία στον Ρέαμπτσιουκ και από εκεί χτίστηκε το «θαύμα» του Χασάν.

Μια πάσα, ανεκτίμητης αξίας. Ενας παίκτης που δεν διεκδικεί ούτε κόκκο φήμης και εγκωμίων από τους συμπαίκτες του. Πάντα στη σκιά. Πάντα στρατιώτης. Με τα καλά του και τα κακά του. Αλλά στη σούμα των αγώνων με την PSV, ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ