Ολυμπιακός : Ο Γιαν Εμβιλά είναι MVP με… σιγαστήρα (vids)

Ολυμπιακός : Ο Γιαν Εμβιλά είναι MVP με… σιγαστήρα (vids)

Τα κάνει όλα στον φετινό Ολυμπιακό. Εξελίσσεται και σε σκόρερ στα 30 του!

Συνήθης ύποπτος; Θα το ακούσουν στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σχεδόν θα χαμογελάσουν από αμηχανία. Γνωστό χρόνια τώρα πως ο Γιαν Εμβιλά τα έχει όλα στο «πληθωρικό παιχνίδι» του. Όλα εκτός από την ικανότητα να προσφέρει λύσεις-γκολ.

Οι αριθμοί, σχεδόν ισοπεδωτικόι: 9 τέρματα σε 397 συμμετοχές με Ρεν (150), Σεντ Ετιέν (91), Ρούμπιν Καζάν (80), Σάντερλαντ (40), Ίντερ (14) και εθνική Γαλλίας (22). Κάτι σε ένα γκολ κάθε 44 αναμετρήσεις ως ότου φορέσει τα Ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού. Δε, τελευταίο του γκολ πριν ανοίξει εδώ λογαριασμό, το πέτυχε τον Οκτώβρη του ΄17. Μέχρι δηλαδή να πιάσει λιμάνι και να πιάσει νέα τέχνη.

Λες και ζηλέψε τη δόξα των… wingers της ομάδας του. Τέσσερα γκολ ο Αρμίντο Μπρούμα φέτος, τρία ο Μάριος Βρουσάι, δύο ο Ματιέ Βαλμπουενά, κανένα ο Λαζάρ Ραντζέλοβιτς. Ε, ο Εμβιλά από απόψε μετρά πέντε. Και… ρίχνει στον σχετικό ανταγωνισμό και του Ανδρέα Μπουχαλάκη (4) και του Μαντί Καμαρά (3) που θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες αρετές σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Επιθετική μηχανή ο Γάλλος!

Πέντε γκολ και όλα μαζεμένα από τα μέσα Δεκέμβρη και πέρα. Στα «διπλά» με τη Λαμία, τον Απόλλωνα και με τον Βόλο. Στο εντός με τον ΟΦΗ. Στο 4-2 επί της PSV που προφανώς και έχει άλλο βάρος στην «οικονομία» της σεζόν. Πολύτιμος και σε αυτή του τη διάσταση, ο «αθόρυβος mvp» του project Olympiakos 2020-21. Εκείνος που τον βλέπεις να κινείται στη μεσαία γραμμή και νομίζεις ότι κρύβει στη κάλτσα τον… σιγαστήρα.

Είναι σε τέτοιο σημείο η σεζόν που το manual λογικά έχει αφεθεί στην άκρη: 17 ματς οι Ερυθρόλευκοι από τις 3 Γενάρη. Ποδοσφαιρικό reality επιβίωσης, σε μια σεζόν δίχως καν με το προνόμιο μιας κανονικής προετοιμασίας.

Όλα, καιρό τώρα, λες και συμβαίνουν με το… ένστικτο. Ξαφνικά η καλύτερη άμυνα της Ελλάδας, υποφέρει από γκολ σε στημένες φάσεις «κόντρα» στη ροή. Τα καλά αγωνιστικά διαστήματα «αραιώνονται» μέσα στις παρτίδες. Τα ματς κρίνονται στο νήμα. Ενδεικτικό ότι συμβαίνει από τις 10 του Φλεβάρη: 2-1 τον Άρη, 4-2 την PSV με τον Μασούρα στο 83΄, 2-1 απόψε τον Βόλο με Εμβιλά στο 81΄. Την ίδια στιγμή σε αυτό το διάστημα ήρθε η εκτός έδρας ήττα με τον Παναθηναϊκό (2-1), η εντός έδρας ισοπαλία με τον Άρη (1-1) για το πρωτάθλημα, ο… πόλεμος στο Philips Stadion που ολοκληρώθηκε με την κανονικά του Αχμέντ Χασάν στο 89΄.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει χρόνο ούτε να… σκεφτεί. Και μέσα σε όλα τα άλλα μετρά πλέον και απώλειες. Απόψε ο Σεμέδο, την περασμένη εβδομάδα ο Βρουσάι και ο Σωκράτης, με τον Παναθηναϊκό (στη μοναδική εγχώρια ήττα) ο Εμβιλά. Του λείπει ως και ο Αβραάμ που φέτος ο ρόλος του στο ρόστερ είναι συμπληρωματικός.

Τρεις διαφορετικοί στόχοι είναι σε διαπραγμάτευση. Σε μια σεζόν που ξεκίνησε με την κατάκτηση του (περσινού) κυπέλλου. Που έφερε τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τη μετάθεση στο Γιουρόπα Λιγκ. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι ομάδες στην Ευρώπη που μπήκε Μάρτης και συνεχίζουν με τρεις στόχους. Το κάνουν εκείνες που αντέχουν, παίρνοντας κάτι από… όλους. Οι ίδιες που συνεχίζουν σαν «ρομπότ» το βάδισμα τους, δίχως να κοιτάζουν πίσω.

Την Πέμπτη και όλας είναι η ρεβάνς του κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη με το δεύτερο της βαθμολογίας Άρη. Ο Μαρτίνς απόψε δεν το σκέφτηκε δύο φορές. Τους έβαλε όλους. Ούτε rotation, ούτε πειράματα. Δικαιώθηκε, ποικιλοτρόπως: Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε κανονικό μπλόκο. Με μπόλικο «ξύλο» στο χορτάρι, ακόμη και από ποδοσφαιριστές που δεν θα το περίμενες ποτέ. Και με γενικές… συνθήκες ροκ. Μια αναμέτρηση που αν δεν είχε ξένο διαιτητή, αλλά έλληνες ασορτί με τους επόπτες δύσκολα θα έληγε στο «διπλό». Μάχη για αποτέλεσμα. Ήρθε. Και γίνεται η βενζίνη που θα στείλει τον Ολυμπιακό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη.

ΥΓ. Πέντε γκολ σε 33 συμμετοχές έχει ο Γιαν Εμβιλά φέτος. Σε καμία ομάδα της καριέρας του δεν έφτασε αυτή τη συγκομιδή. Και το κοντέρ ακόμη… γυρίζει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ