Να τους διώξει όλους ο Μαρινάκης…

Να τους διώξει όλους ο Μαρινάκης…

Μια άποψη για να περάσουμε την ώρα στο καφενείο και με την παρέα μας και το πραγματικό ποδόσφαιρο που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Και έχασε το Κύπελλο. Ένα αποτέλεσμα προφανώς δυσάρεστο και ενοχλητικό. Μια ήττα που πόνεσε. Κάθε τίτλος που χάνεται είναι ανοιχτή πληγή. Αλλά, πάντα, σημασία έχει η επόμενη ημέρα. Και ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του προκλήσεις πολύ μεγάλες και σημαντικές. Σημαντικότερες από ένα χαμένο Κύπελλο. Σημαντικότερες από ένα χαμένο πρωτάθλημα. Διότι ο σημερινός Ολυμπιακός, είναι μια ομάδα που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ό,τι το υπόλοιπο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κάθε οπαδός έχει δικαίωμα στην άποψη. Εχει δικαίωμα στη φωνή. Εχει δικαίωμα στην κριτική. Εχει δικαίωμα ακόμη και στην ύβρη. Ο οπαδός είναι πιστός. Η ομάδα του είναι το τατουάζ της ψυχής του. Είναι μια ανεξίτηλη κατάσταση, που πάντα δημιουργεί ακραία συναισθήματα, είτε χαράς είτε λύπης. Άλλα ο οπαδός δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Δεν γίνεται να «παίρνει» αποφάσεις. Ειδικά σε συγκυριακές κακές στιγμές και ήττες. Όπως αυτή στον τελικό. Μια ήττα που δεν γίνεται να «εξαφανίζει» ό,τι έχει προηγηθεί στη σεζόν. Και κυρίως, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως… προτροπή για «να τα αλλάξει όλα ο Μαρινάκης».΄

Ο Μαρινάκης τα άλλαξε όλα το καλοκαίρι του 2018. Όλα. Κυρίως -ο ίδιος πρώτα από όλους- άλλαξε τη φιλοσοφία και τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός επένδυσε στο ποδόσφαιρο. Και η μεγαλύτερη επενδυτική κίνηση που έκανε σε αυτό, ήταν όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ αποφάσισε να διατηρήσει τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του το καλοκαίρι του 2019, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν χάσει όλους τους εγχώριους τίτλους και να έχουν αποκλειστεί στη φάση των «32» του Europa League, από την Ντιναμό Κιέβου.

Αυτή η απόφαση του ισχυρού άνδρα των πρωταθλητών άλλαξε τελείως το παιχνίδι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε. Εγινε η καλύτερη ομάδα της χώρας. Πέτυχε σπουδαία πράγματα και προκρίσεις στην Ευρώπη. Επαιξε ποδόσφαιρο που προκάλεσε την αναγνώριση των αντιπάλων του. Πέτυχε νίκες ιστορικής σημασίας εντός συνόρων. Και αποτέλεσε το απόλυτο παράδειγμα ποδοσφαιρικού μοντέλου στη χώρα. Και αυτό το μοντέλο, επειδή ακριβώς είναι βασισμένο στο πραγματικό ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να αλλάξει με μία ήττα.

Ο καθένας από εμάς έχει μια άποψη. Συνήθως οι απόψεις μας είναι από εκείνες που λέμε για να περάσουμε την ώρα στο καφενείο, με την παρέα μας. Δεν σημαίνει ότι έχουν εφαρμογή στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Ούτε ότι ένας σύλλογος, ένας εταιρικό θηρίο όπως ο Ολυμπιακός μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση ένα παιχνίδι. Οταν όλα τα άλλα αποτελέσματα που ήθελε, τα έχει πάρει, σχεδόν στο ακέραιο.

Ο Ολυμπιακός που συμπλήρωσε σήμερα 23 μήνες συνεχόμενου ποδοσφαίρου, με 15 ημέρες διακοπές, με τραυματισμούς, ατυχίες, κορωνοϊούς, στήσιμο ακόμη και σε επίπεδο προγράμματος, πήρε το πρωτάθλημα με +26 από τον Δεύτερο, έπαιξε Champions League, πήγε στους «16» του Europa League, εκτοξεύει υπεραξίες ποδοσφαιριστών και αναδεικνύει νέα πρόσωπα, θα πρέπει να τα αφήσει όλα στην άκρη και να ξεκινήσει το χτίσιμο από την αρχή;

Ο Πέδρο Μαρτίνς, που (ξεκάθαρα) δεν διαχειρίστηκε καλά τον τελικό με τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση; Θα πρέπει να γίνουν σκέψεις να φύγει; Να φύγουν και 7-8 παίκτες μαζί του για παραδειγματισμό; Είπαμε, είναι διαφορετικά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Και διαφορετικό στην κουβέντα με την παρέα μας. «Δουλειά» του οπαδού είναι να είναι παρών, στα καλά και στα κακά, να κάνει κριτική, ακόμη και ακραία, αλλά στο τέλος, το θέμα είναι το καλό της ομάδας του. Για αυτό και οι φωνές με θερμό κεφάλι, ποτέ δεν αποτελούν καλό οδηγό.

Ευτυχώς, ο Ολυμπιακός, προεξάρχοντος του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν λειτουργεί έτσι. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη ετοιμάσει την επόμενη σεζόν. Είναι ένας οργανισμός που δεν έχει σύγκριση στην Ελλάδα. Εχει έναν οπαδό για ιδιοκτήτη. Αλλά ακόμη και ο ίδιος ξέρει ότι οι ομάδες δεν διοικούνται, δεν πετυχαίνουν, δεν θριαμβεύουν μόνο με την αγάπη και τα ακραία συναισθήματα. Χρειάζονται και αυτά, αλλά για να παίρνονται αποφάσεις που ωθούν στο βήμα παρακάτω. Και αυτές οι αποφάσεις έχουν παρθεί πολύ πριν τον χθεσινό τελικό. Γιατί αυτός ο Ολυμπιακός, έτσι λειτουργεί.

ΥΓ. Διαχρονικά, μετά από κάθε κακή στιγμή, ο Ολυμπιακός αντιδρά. Και αντιδρά με τρόπο εντυπωσιακό. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Το βράδυ του Σαββάδου, καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό, τι θα γίνει του… χρόνου.

ΥΓ2. Οσο για το τι έγινε στο παιχνίδι, όσα αναφέρει ο Διονύσης Δελλής στο άρθρο του, αποτυπώνουν την πλήρη πραγματικότητα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ