Το ντοκιμαντέρ για το Γουέμπλεϊ είναι κάτι που ΔΕΝ πρέπει να χάσεις

Το ντοκιμαντέρ για το Γουέμπλεϊ είναι κάτι που ΔΕΝ πρέπει να χάσεις

Απόψε το βράδυ στις 20:00 στην ΕΡΤ 3 θα παρουσιαστεί ένα αληθινό αριστούργημα για ένα αληθινό... έπος. Το ντοκιμαντέρ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα 50 χρόνια από τον τελικό στο Γουέμπλεϊ.

Το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουνίου, στις 20:00, το ντοκιμαντέρ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα 50 χρόνια από τη μέρα που πάτησε η ομάδα στο Wembley για το τελικό με τον Άγιαξ θα προβληθεί από την ΕΡΤ 3. Και θα είναι και στην πλατφμόρμα της ΕΡΤ, στο ERTFLIX, αφού στον Παναθηναϊκό θέλησαν να μείνει για πάντα εκεί και να έχει την ευκαιρία να το βλέπει ο κόσμος όποτε θέλει. Είμαστε από τους… τυχερούς. Με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση της ΠΑΕ να το δούμε μια μέρα νωρίτερα, στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, στο Κορωπί. Το αποτέλεσμα; ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ.

Ένα ντοκιμαντέρ που ξεφεύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας. Για 62 λεπτά σε καθηλώνει. Μαγεύεσαι από τις εικόνες, από τις διηγήσεις, από τα στιγμιότυπα, από τα πλάνα. Από άγνωστες ιστορίες ή από γνωστές, που παρουσιάζονται με τρόπο τέτοιο σαν να μην τις έχεις ακούσει ποτέ.

Ένα αληθινό Παναθηναϊκό αριστούργημα, εμπνευσμένο απ’ τα παιδιά που εργάζονται στην ΠΑΕ, με πρωτεργάτη τον Σταμάτη Γαρρή, που το επιμελήθηκε και έκανε μια δουλειά τόσο όμορφη, όσο και σπάνια. Ένα ντοκιμαντέρ που θα σε κάνει να γελάσεις δυνατά, να συγκινηθείς, να θυμηθείς, να ανατριχιάσεις. Μα πάνω απ’ όλα να καταλάβεις πως εκείνη η ομάδα δεν αποτέλεσε το καμάρι των απανταχού Παναθηναϊκών αλλά ολόκληρης της Ελλάδας εκείνης της εποχής. Μια εποχής δύσκολης, λόγω της χούντας, που ο Πούσκας και οι ποδοσφαιριστές του χάρισαν ένα μεγάλο χαμόγελο σε όλους. Και στιγμές που το μυαλό ξέφευγε.

Οι διηγήσεις των παικτών του 1971 είναι διαφορετικές από κάθε άλλη φορά που τους έχουμε δει. Σαν να λένε την ιστορία από την αρχή. Την ξέρεις, αλλά θέλεις να την μάθεις λέξη προς λέξη απ’ την αρχή. Για όσους μεγαλώσαμε διαβάζοντας και βλέποντας στιγμιότυπα από την πορεία έως το Wembley οι εικόνες από τα παιχνίδια μας φαίνονται πια γνώριμες. Αλλά τις βλέπεις ξανά και δεν θέλεις να τελειώσει.

Πιθανότατα γιατί όλο το ντοκιμαντέρ έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει: δεν υπάρχει ασπρόμαυρο. Έχουν γίνει όλα με χρώμα.

Τι κρατάω περισσότερο απ’ όλα; Τον Φέρεντς Πούσκας. Η έλευση του ήταν ευλογιά για τον Παναθηναϊκό. Όχι τόσο για τις προπονητικές του ικανότητες, άλλωστε ποτέ δεν θεωρήθηκε ένας από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου. Αλλά για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ένας τόσο μεγάλος αστέρας του ποδοσφαίρου, ερχόμενος σε μια χώρα που πιθανότατα… δεν ήξερε ότι έχει ποδόσφαιρο.

Για το πως ενέπνευσε τους ποδοσφαιριστές του. Για το πως τους έκανε να κάνουν βίωμά τους το πασίγνωστο και θρυλικό: «11 αυτοί, 11 κι εμείς». Για το πόσο σπουδαίος, μα ταυτόχρονα απλός υπήρξε στην παρουσία του στην Ελλάδα.

Δεν θα πούμε άλλα. Αυτές τις δουλειές πρέπει να τις βλέπεις και να τις απολαμβάνεις σε όλο τους το μεγαλείο. Καθίστε αναπαυτικά σήμερα το βράδυ και απολαύστε το ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια από το Wembley. Στο τέλος θα θέλετε να το δείτε ξανά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ