Μανόλο, «άκουσε» κι αυτά…

Μανόλο, «άκουσε» κι αυτά…

Ο Μανόλο Χιμένεθ φόρτωσε την ήττα από την Λάρισα στην αστοχία παικτών του. Αποτέλεσμα, που ασφαλώς πόνεσε και τον Ανδαλουσιάνο, όπως όλους τους «κιτρινόμαυρους». Γράφει ο Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης. 

Ο Μανόλο Χιμένεθ χρέωσε την πρώτη ήττα της ΑΕΚ, στη Λάρισα, ύστερα από 26 αγώνες όλο νίκες και ισοπαλίες (από τις 26 Οκτωβρίου), σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις, στην αστοχία των παικτών του. Στο ίδιο πακέτο έβαλε και τις ισοπαλίες στο Κίεβο και στο Περιστέρι.

ΚΙ ΕΔΩ είναι, που σηκώνει πολλή κουβέντα. Πράγματι, οι Λαμπρόπουλος (2΄), Χριστοδουλόπουλος (44΄, 72΄, 75΄) και Μασούντ (75′, 85΄) είχαν ευκαιρίες για άλλο ένα γκολ, με το οποίο η «κιτρινόμαυρη» ομάδα μάλλον θα είχε κάνει ένα βήμα μπροστά, για την πρόκριση στον Τελικό του Κυπέλλου. ΄Όμως, με την ήττα, με 2-1 από την ΑΕΛ, πήγε ένα βήμα πίσω και θα πάει κι άλλο, αν η «βυσσινί» τακτική «την κοιμίσει», ότι κατά τη ρεβάνς του Απριλίου «η ΑΕΚ είναι το φαβορί»… Τακτική, που εκδηλώθηκε πριν καλά-καλά λήξουν οι πανηγυρισμοί του Κροάτη Σάντι Κρίζμαν, σκόρερ του νικητήριου γκολ, στο 93 ο λεπτό.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ Ναζλίδης και ο σκόρερ Κρίζμαν ήταν οι πρώτοι, που έσπευσαν να καθορίσουν ακόμη και το ποσοστό των πιθανοτήτων, σε 60-40% υπέρ της ΑΕΚ, για την ανατροπή του 2-1. Φυσικά δεν ήταν ποτέ δυνατό να επιδοθούν σε τέτοια προβλεπτολογία, αν δεν είχαν «το πράσινο φως», από τον ελεγκτή –καθοδηγητή των πάντων, τον Αλέξη Κούγια…

Ο ΕΥΦΥΗΣ και πολυμήχανος «ιππέας του καθαρόαιμου άτι του Κάμπου» όπως σκαρφίστηκε, ενόψει του πρώτου αγώνα, το αίτημα για εκτεταμένο έλεγχο ντοπαρίσματος, έτσι και τώρα, για την ρεβάνς του Απριλίου, στο ΟΑΚΑ, θα παράξει ιδέες και «τρικ», τα οποία θα αποπροσανατολίσουν τον πιο άσπονδο από τους αντιπάλους του (παρότι έχει διατελέσει, έστω για πολύ λίγο, ακόμη και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ) . Την ίδια στιγμή, κατά την οποία δικοί του παίκτες το πρώτο, που είχαν να πουν, ήταν το «Η ομάδα μας το αουτσάϊντερ», ο Αλέξης Κούγιας έβγαζε, ως ΠΑΕ, ανακοίνωση για την διαιτησία, αφού πιθανότατα θα είχε φτάσει, ως τα αυτιά του, η πληροφορία, ότι ο παρατηρητής , κάτοικος Τούμπας, Γιώργος Μπίκας, θα παρέπεμπε τους συμπολίτες του, διαιτητή Πραξιτέλη Ζαχαριάδη και τον βοηθό Κυριάκο Μερκενίδη. Πληροφόρηση ισομεγέθης… με «καλή ψαριά στα νερά του Πηνειού»!

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ της «Ένωσης» φόρτωσε, λοιπόν, την ήττα, στην αστοχία παικτών του. Αποτέλεσμα, που ασφαλώς πόνεσε πολύ και τον Ανδαλουσιάνο, όπως όλους τους «κιτρινόμαυρους», γιατί 1) δέχτηκαν το γκολ στην τελευταία «βυσσινί» επίθεση , στις καθυστερήσεις, 2) διακόπηκε ένα τιμητικό μακρόσυρτο αήττητο σερί, 3) και από την ομάδα της οποίας το αφεντικό θεώρησε σκόπιμο να ρίξει σκιές για… «τους πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς» (ενώ η αλήθεια δεν είναι αυτή π.χ. για το είδος τραυματισμού των Μάνταλου, Γιόχανσον- του τελευταίου με την Εθνική Σουηδίας, εναντίον της Ιταλίας).

Η ΑΣΤΟΧΙΑ, προκειμένου για το ματς στο «Αrena», είχε να κάνει με την απίστευτη ανικανότητα του Μασούντ να σπρώχνει τη μπάλα στα αντίπαλα δίκτυα, όταν βρίσκεται μπροστά στην εστία. ΄Οπως στο Κίεβο. ΄Οπως στη Λάρισα- όπου μετά την πρόσκρουση στο δοκάρι, δεν έβαλε το κεφάλι, στη μπάλα, αλλά… την κοιλιά του- θαρρείς για «να ξεγεννούσε» αυτή το γκολ! Η αστοχία αυτής της Πέμπτης είχε να κάνει, προκειμένου για το 2΄, ότι δεν βρέθηκε κυρίως ο Μπακασέτας στην φάση για το γκολ, αλλά ο αμυντικός Λαμπρόπουλος, που… δεν εξασφάλισε κάβα, για το 56΄, όταν ο Ζαχαριάδης τον χρέωσε με πέναλτι, που ο ίδιος, ο παίκτης, ουδέποτε παραδέχτηκε, ότι ανέτρεψε τον Ναζλίδη.

ΤΕΛΟΣ, μεγάλη η ευθύνη και του Λάζαρου, που πήγε να πάρει μόνος του τη νίκη, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό κείμενο μας, γιατί «είχε ντοπαριστεί» από… «τις σκοτεινοσκιάσεις» του Πετρουπολιώτη παράγοντα . Η απόλυτα δικαιολογημένη ευαισθησία του Χριστοδουλόπουλου τον οδήγησε τελικά σε λάθος στενωπό. Ήτοι στον υπερβολικό ατομισμό και καταχώνιασε την ομαδικότητα στον βούρκο, από λασποχορτάρι, του απαράδεκτου αγωνιστικού χώρου (ο Αλέξης είναι άτυχος, ως «μπος», γιατί και στους Ζωσιμάδες σε ίδιο ή και χειρότερο τερέν αναγκαζόταν να υποδέχεται τους αντιπάλους του ΠΑΣ…).

ΔΕΚΤΟ, ότι ο «κιτρινόμαυρος» τεχνικός μίλησε για την αστοχία, όσο και για το τερέν-βουρκότοπο. Αλλά θα είχε ευρύτερη απήχηση, αν δεν παρέλειπε να καταδίκαζε (κοιτάζοντας την δική του ομάδα και όχι την αντίπαλο, η οποία, άλλωστε, διέθετε καταπληκτικό επαγγελματία συνήγορο στην αίθουσα της Συνέντευξης…) τη συμπεριφορά των Μασούντ, Μοράν και Βράνιες!

ΑΠΟ τους οποίους τρεις, συγκεκριμένους, ξένους παίκτες της ΑΕΚ, ο Ιρανός, στο 89΄, επιδόθηκε σε αντίδραση, κατά την΄παρατεταμένη πρόκληση, από τον 29χρονο Κροάτη κεντρικό αμυντικό, Νίκολα Ζίζιτς, που δεν συνάδει με την ιστορία της ΑΕΚ. Γεννητικά όργανα αντιπάλου δεν έχει διανοηθεί «να τα πιάσει» ούτε …οπαδός της ΑΕΚ, σε δίτερμα, σε αλάνα της γειτονιάς, εναντίον «ετερόχρωμων» φιλάθλων. Ο Μασούντ δεν είχε στοιχειωδώς έξυπνη αντίδραση, με την οποία εύκολα μπορούσε να είχε φορτώσει με κάρτα τον Ζίζιτς.

Ο ΒΑΣΚΟΣ Ερίκ Μοράν, στο 50΄, έριξε καρατιά στο Ναζλίδη, εκεί θα μπορούσε να είχε σταματήσει η φάση και όχι να συνεχιζόταν, με κατάληξη το γκολ του Μασούντ. Απόλυτα δικαιολογημένα «ξεσηκώθηκαν» οι γηπεδούχου και με την πίεση, που άσκησαν στον Ζαχαριάδη, καρπώθηκαν το άμεσο σφύριγμα του, στον καταλογισμό πέναλτι, μόλις λίγα λεπτά μετά το 0-1. Πάντως, καρατιά δέχτηκε και ο Μπακάκης, στο 89΄, ο Θεσσαλονικέας διαιτητής την αγνόησε και η κατάληξη ήταν η εκτός ορίων συμπεριφορά των Ζίζιτς- Μασούντ.

ΟΣΟ για τον Ογκνιέν Βράνιες στο 28΄, αντέγραψε τον τρόπου, που πήγαινε πάνω σε μπάλα, αλλά παρεξηγούταν , κατά κανόνα, ο «Νίτζα»- Γιάννης Καλλιτζάκης (στόπερ Πανελευσινιακού, ΠΑΟ,ΑΕΚ) . Ο 27χρονος διεθνής Βόσνιος … «είναι επισημασμένος» για τραχύς αμυντικός, έτσι η επικίνδυνη προσπάθεια του (28΄), επίσης κατά του Θωμά Ναζλίδη «άναψε φωτιά». Κι έδωσε το δικαίωμα στον «βυσσινί» αρχηγό (με γνωστή τάση «να μεταφέρει» μέσα στον αγωνιστικό χώρο τον «θυμώδη» χαρακτήρα του Αλέξη) για κατάδηλη διάθεση προς «κοκορομαχία».

ΠΡΩΤΟΣ υπαίτιος ο Βράνιες , που κι αυτός προς τη μπάλα πήγε (όπως ο Λαμπρόπουλος στο 56΄). Αλλά χωρίς να έχει προειδοποιηθεί, ακόμη και από τον Βασίλη Δημητριάδη ή το Νίκο Λυμπερόπουλο ή ένα ΄Ελληνα συμπαίκτη του, για το πόσο απόλυτα προσεκτικός έπρεπε να ήταν, ακόμη και όταν πλησίαζε σε απόσταση αναπνοής τον Ναζλίδη. Ήτοι προς τον «βυσσινί» άσο, σπουδαγμένο σε ρόλο… «φυτίλι», για να ανάβει την ατμόσφαιρα στις λαρισινές «εξέδρες». Ο 30χρονος Θωμάς είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο …΄ο,τι ο Αλέξης Κούγιας, όταν φορούσε την φανέλα του Άρη Πετρούπολης – δηλαδή… παίκτης και μελλοντικός παράγοντας συνάμα!

ΔΕΝ είχε, λοιπόν, μόνο την αστοχία , η ΑΕΚ στην πρώτη ήττα της, μετά από τετράμηνο. Ήταν αδιάβαστη και σε λεπτομέρειες, που αποδείχθηκε, πως είχαν διογκωμένη σημασία, στην εξέλιξη του αγώνα και στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Θα μπορούσε, ο Χιμένεθ, να έκανε αναφορά και γιατί η αγωνιστική πλάτη του Ροντρίγκο Γκάλο… είναι πίστα χορού, για βραζιλιάνικη σάμπα, ακόμη και από Κροάτες αντιπάλους, όπως ο Σάντι Κρίζμαν. Επίσης, για… «τις τρύπες όζοντος», σε όλη τη αμυντική περιοχή , όταν εκτελούνται αντίπαλα κόρνερ και φάουλ.

ΑΛΛΑ και ο ίδιος ο Μανόλο να απολογηθεί, για τα κριτήρια, με τα οποία θέλει να επιβάλει για «παίκτη της ΑΕΚ» ένα … «φτερό στον άνεμο», φερμένο από κάποια Λεγανές. Ακόμη και στην Κ20 θα υπάρχουν καλύτεροι από αυτόν, που παράλληλα με την αγωνιστική πενιχρότητα του, με την ανεξέλεγκτη τραχύτητα του, στα δύο τελευταία παιχνίδια, δίνει αφορμές, για «να καρφώνεται» η ΑΕΚ, πως της χαρίζονται οι διαιτητές. Πολλαπλή η ζημιά, που προκαλεί αυτή η προσωπική επιλογή του «Μανώλη», μεταφορικά «υπόλογου» γιατί μένουν αναξιοποίητοι Έλληνες παίκτες, προπάντων ο Άνταμ Τζανετόπουλος.

Υ.Γ.: Αυτονόητο, πως η ΑΕΚ μάλλον ποτέ δεν θα έχει ξανά τόσες ελλείψεις βασικών παικτών, όσο στο «Arena». Με το απίστευτο η ταυτόχρονη απουσία και των τριών κυνηγών –σκόρερς, των Λιβάγια- Αραούχο- Γιακουμάκη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ