Ο Γιοβάνοβιτς «τελείωσε» το άλλοθι με τον Αλαφούζο

Ο Γιοβάνοβιτς «τελείωσε» το άλλοθι με τον Αλαφούζο

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να μην «έβγαλε» είδηση στην παρουσίαση του, αλλά φρόντισε να επαναφέρει την ποδοσφαιρική λογική στο εσωτερικό του Παναθηναϊκού.

Σπάνια οι παρουσιάσεις των νέων προπονητών «βγάζουν» ειδήσεις. Τις περισσότερες φορές ακούμε τα τετριμμένα, μερικές χαριτωμένες ατάκες, ενίοτε και λέξεις που δίνουν τίτλους στα άρθρα και στα πρωτοσέλιδα. Κυρίως, αυτός ο οποίος κάθεται στο πάνελ παίζει…. άμυνα, προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του και να μην εκτεθεί στο μέλλον από τα λεγόμενα του.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέφυγε από τον κανόνα. Δεν μάθαμε πολλά, ούτε για τη φιλοσοφία του, ούτε για το σχέδιο του για τον Παναθηναϊκό. Ο Σέρβος μίλησε προσεκτικά, δεν όρισε συγκεκριμένους στόχους για τη νέα σεζόν, δεν προσδιόρισε αριθμό μεταγραφών και αποχωρήσεων, δεν υποσχέθηκε πρωταθλήματα, Κύπελλα, νίκες και διακρίσεις, ούτε μπάλα που θα ενθουσιάσει τον κόσμο.

Αυτό που έκανε ο Γιοβάνοβιτς, προς τιμή του, ήταν να… βγει στον τάκο με τη μία. Ο 59χρονος τεχνικός εξήγησε ότι «για τα αποτελέσματα ευθύνη έχουμε εμείς. Κανείς άλλος. Αν η ευθύνη πάει αλλού, τότε η αξία η δική μας είναι μικρή. Εγώ σαν προπονητής και οι ποδοσφαιριστές, έχουν τις ευθύνες. Αυτές πρέπει να τις διαισθανόμαστε για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Όταν οι ευθύνες πάνε στον ιδιοκτήτη, τότε η αξία της ίδιας της ομάδας είναι χαμηλή. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να δουλεύω με άτομα που θα μοιράζονται τις ευθύνες».

Τα λόγια του Γιοβάνοβιτς δεν επιδέχονται παρερμηνείας. Ένα φαινόμενο που άνθισε στον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια, προπονητές και παίκτες να κρύβονται μονίμως πίσω από τον Αλαφούζο, φέτος τελείωσε από τον Ιούνιο. Τουλάχιστον, ο Σέρβος δεν θα επιτρέψει να συμβεί.

Μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά δεν είναι. Γιατί η συγκεκριμένη τακτική που ακολούθησαν προκάτοχοι του Γιοβάνοβιτς, δημιούργησαν άλλοθι στην ομάδα και έδωσαν στους παίκτες το περιθώριο να αποποιούνται των ευθυνών του, να μην αισθάνονται ένοχοι για τίποτα και συχνά να συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτα. Θα είναι μεγάλο κέρδος για τον Παναθηναϊκό εάν ο Γιοβάνοβιτς αποβάλλει την ευθυνοφοβία από το ρόστερ.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο Αλαφούζος ευθύνεται που ο Παναθηναϊκός απέχει από τους στόχους που αρμόζουν στην ιστορία του. Αλλά όταν οι παίκτες αδυνατούσαν να πράξουν ακόμα και τα προφανή, έχουν και εκείνοι ευθύνη. Και ο Γιοβάνοβιτς ήρθε για να τους δώσει να το καταλάβουν και να τους εξελίξει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ