Η Ελλάδα του 0,001%, ο Αντετοκούνμπο και ο Τσιτσιπάς…

Η Ελλάδα του 0,001%, ο Αντετοκούνμπο και ο Τσιτσιπάς…

Μια λιλιπούτια σε μέγεθος χώρα, κατάφερε να προσφέρει στον παγκόσμιο αθλητισμό, δύο μεγαλειώδεις αστέρες. Δύο φαινόμενα. Που μόλις ξεκίνησαν...

Στην απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Ελλάδος είχε καταμετρηθεί 10.816.286 πολίτες. Ανθρώπους που ζουν εντός των συνόρων της χώρας, δίχως προσδιορισμό εθνικότητας και φυλής. Ο συνολικός πληθυσμός της Γης, σήμερα υπολογίζεται στα 7,8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρακτικά, η Ελλάδα φιλοξενεί το 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτό το απειροελάχιστο ποσοστό ανθρώπων, λοιπόν, αυτή η λιλιπούτια σε μέγεθος χώρα, που τόσους και τόσους σπουδαίους άνδρες και γυναίκες έχει αναδείξει σε όλους τους τομείς, κατάφερε να προσφέρει στον παγκόσμιο αθλητισμό, δύο μεγαλειώδεις αστέρες. Δύο φαινόμενα. Δύο πρόσωπα που αποτελούν σημεία αναφοράς στα αθλήματα που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Οχι μόνο γιατί είναι καλοί και αποδίδουν εντυπωσιακά, αλλά διότι το ταλέντο τους, το φυσικό τους χάρισμα, είναι τέτοιο, που πράγματι, το βρίσκεις σε ποσοστά της τάξης του 0,001%.

Δύο από τις οικογένειες που προφανώς είχαν λάβει μέρος σε εκείνη την απογραφή του 2011 ήταν η οικογένεια Αντετοκούνμπο και η οικογένεια Τσιτσιπά. Ακριβώς δέκα χρόνια μετά, ο Γιάννης, στα 26 του, αποτελεί τον απόλυτο νέο σταρ του ΝΒΑ. Το next best thing του «μαγικού κόσμου» του παγκοσμίου μπάσκετ. Βack to back MVP, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, αλλά και διεκδικητής του τίτλου.

Και ο Στέφανος, στα 22 του, είναι ο συνεχιστής της μυθικής «Big 3» του παγκοσμίου τένις. Ο αντισφαιριστής που ήρθε να πάρει τη θέση των Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς. Ο αθλητής που έχει γραμμένο στο ριζικό του και στο θεόσταλτο ταλέντο του ότι κάποια στιγμή, πολύ σύντομα, θα έχει σκαρφαλώσει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Και θα έχει κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam. Από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, εάν είναι υγιής.

Η συγκυρία είναι εντυπωσιακή και κάνει ακόμη πιο σπάνιο το γεγονός. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι απλή φαινόμενα, προερχόμενα από την Ελλάδα σε τένις και μπάσκετ αντίστοιχα. Είναι φαινόμενα που μεγαλουργούν ταυτόχρονα. Πόσο πιθανό μπορεί να είναι αυτό; Πόσο μικρότερο μπορεί να γίνει αυτό το 0,001%, εάν κάνουμε τις σχετικές μαθηματικές αναγωγές;
Η Ελλάδα, αυτή η ιστορική γωνιά του πλανήτη, πέρα από επιστήμονες, φιλοσόφους, ποιητές, συγγραφείς, βγάζει τελικά και αθλητές που θα μείνουν στην ιστορία.

Αντετοκούνμπο και Τσιτσιπάς είναι η ελίτ στον τομέα τους. Το Νο1 ή το εν δυνάμει Νο1. Είναι αθλητικές οντότητες που δεν έχει αναδείξει ποτέ πριν η χώρα. Είναι «μεγαλύτεροι», πιο διάσημοι και πιο σημαντικοί ακόμη και από ιερά τέρατα, όπως ο Γκάλης, Γιαννάκης, ο Κεντέρης. Είναι παγκόσμιοι σταρ. Τους ξέρουν, τους αναγνωρίζουν, τους έχουν ινδάλματα άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Δύο Ελληνόπουλα που διαπρέπουν, και που η πορεία και τα επιτεύγματά τους, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μνημονεύονται για δεκαετίες. Και η υστεροφημία τους θα ταξιδεύει στον χρόνο.

Αρκεί να φτάσουν στον… προορισμό τους. Κάτι που φαντάζει θέμα χρόνου. Ο Τσιτσιπάς έφτασε μια ανάσα από το να πάρει αυτό που αξίζει: Ένα Grand Slam. Ο θρυλικός Νόβακ Τζόκοβιτς δεν του το επέτρεψε αυτή τη φορά. Δεν πειράζει. Θα το πάρει την επόμενη. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης και οι δικοί του Μιλγουόκι Μπακς, απέκλεισαν τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Εστειλαν εκτός τον Κέβιν Ντουράντ, νικώντας τον στα ίσια. Με φόντο τους τελικούς της ανατολής και το τρόπαιο του πρωταθλητή στο ΝΒΑ.

Στόχοι ζωής, από δύο αθλητές-φαινόμενα. Δύο αθλητές που δοξάζουν Ελλάδα. Την Ελλάδα του 0,001%…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ