Ολυμπιακός-Φορτούνης: Η σπαζοκεφαλιά δίχως το «7»

Ολυμπιακός-Φορτούνης: Η σπαζοκεφαλιά δίχως το «7»

Ο Ολυμπιακός επέδειξε ψυχραιμία στο σοκ. Ο Κώστας Φορτούνης όμως -άθελα του- μόλις ακούμπησε έναν... γρίφο στο τραπέζι.

Επέστρεψε στην Ελλάδα. Και από το μήνυμα που ανέβασε στα social media για τον αδερφικό του φίλο Βασίλη Σπανούλη, φάνηκε να βρίσκεται ήδη σε καλύτερη κατάσταση, ψυχολογικά. Είναι βέβαιο. Θα τον βρει τον τρόπο ο Κώστας Φορτούνης να ανταπεξέλθει. Πάντα τον βρίσκει. Φτάνει να θυμηθείς την διαδρομή του από την εποχή που πιτσιρικάς εμφανίστηκε στον Ρέντη για να μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία επ αυτού.

Ήδη θα έχει σκαρώσει στο μυαλό του, την επόμενη μεγάλη πρόκληση. Εκείνη που θα του δώσει δύναμη και υπομονή για να καλύψει ξανά τη διαδρομή από την πόρτα του χειρουργείου ως το «Καραϊσκάκης». Ποιος ξέρει, μπορεί ο 29άχρονος να σκέφτεται ήδη τον «διάδοχο» που έρχεται σε μερικές ημέρες. Να ταξιδεύει με το μυαλό σε εκείνο το απόγευμα που η Ιωάννα θα τον πάρει μαζί της στην κερκίδα για να καμαρώσει τον μπαμπά.

«Για εμάς θα είναι μεταγραφή του Γενάρη» είπε ο Πέδρο Μαρτίνς για τον αρχηγό του. Και η αλήθεια είναι πως ο Πορτογάλος επέδειξε ψυχραιμία μπροστά στο σοκ. Ίσως γιατί και για εκείνον είναι déjà vu αυτό που συμβαίνει από το απόγευμα του Σαββάτου. Εκεί ήταν και το 2019, σε μια συγκυρία μάλιστα που ο Φορτούνης ήταν για εκείνον το «Α και το Ω» στα σχέδια του.

Ή ίσως πάλι, το διαχειρίζεται με τρόπο γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Όπως και να έχει; Η άσκηση «Ολυμπιακός χωρίς Φορτούνη» δεν είναι εύκολη. Ποτέ δεν ήταν. Και ειλικρινά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα χωρέσει στα «παπούτσια» του κατόχου της φανέλας με το «7». Ποιος θα γεμίσει τις στατιστικές με τα γκολ και τις ασίστ του σημαντικότερου ποδοσφαιριστή της εποχής Μαρινάκη στο λιμάνι.

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στους αριθμούς του διεθνούς άσου θα διαπιστώσει πως η «επιρροή» του στους Ερυθρόλευκους δεν έχει μέτρο σύγκρισης: 79 γκολ και 77 ασίστ σε 267 συμμετοχές και 16.662 λεπτά συμμετοχής.  Αυτό σημαίνει ότι ο Κώστας Φορτούνης στα επτά χρόνια του στον Ολυμπιακό προσφέρει γκολ ή ασίστ κάθε 106 λεπτά συμμετοχής! Όχι σε μια καλή σεζόν, ή σε δύο. Στο σύνολο της 7ετίας του! Στο διάστημα που ο Ολυμπιακός κατέκτησε 5 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα.

Πέρσι είχε 9 γκολ και 13 ασίστ σε 2.336 παρουσίας στο χορτάρι. Δηλαδή γκολ ή ασίστ κάθε 106 λεπτά! Ακριβώς στο μέσο όρο του. Όχι σαν πρωταγωνιστής πρώτης γραμμής. Παίζοντας έναν ρόλο «12ου» παίκτη: game changer.  Σαν εκείνο που σκαρφίστηκε πρώτος για χάρη του ο Βίτορ Περέιρα, το 2015 που στα ίδια τετραγωνικά πέρα από τον Φορτούνη, υπήρχε το δέος με όνομα Τσόρι Ντομίνγκες.

Και έτσι πάντως ο Έλληνας άσος βρήκε τον τρόπο να γίνει όχι χρήσιμος, αλλά καθοριστικός. Αδιαμφισβήτητη η συμβολή του στη διαδρομή που ολοκληρώθηκε τον Μάη. Εκείνος που «φοβάται» η Σούπερ Λιγκ. Ο ίδιος που ρώτησε ο Πεπ Γουαρδιόλα γιατί δεν ταξίδεψε στο Μάντσεστερ.

Για να καλυφθεί το κενό του τη σεζόν 2019-20 ο Πέδρο Μαρτίνς ξετύλιξε το «δώρο» του Βαγγέλη Μαρινάκη –σε επιλογές Φρανσουά Μοντέστο- (Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί) και σταδιακά επένδυσε σε αλλαγή διάταξης. Το 4-4-2 της πρώτης χρονιάς που έδωσε πραγματικά πολύ όμορφο ποδόσφαιρο αλλά όχι και τίτλους, έγινε ένα κλασικό 4-3-3. Ο Φορτούνης 2018-19 έβαλε 17 και έφτιαξε 16 σε ένα εξωφρενικό double-double. Ήρθε ο Βαλμπουενά και έδωσε 23 ασίστ (!!!!) σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Ήρθε ο Ελ Αραμπί και έβαλε 27 γκολ θυμίζοντας γιατί οι μεγάλες ομάδες έχουν στην κορυφή τους έναν αδιαμφισβήτητο σέντερ φορ.

Ο Ολυμπιακός δεν ένιωσε την απώλεια του Φορτούνη γιατί τελικά την δουλειά του «7» την έκαναν όχι ένας αλλά δύο top επιπέδου ποδοσφαιριστές.  Συνέβη φυσικά (και) γιατί είχε μια έτοιμη ομάδα. Γιατί παίκτες-κλειδιά έκαναν ένα βήμα εμπρός (ποιος ξεχνά τον Καμαρά από τον Γενάρη του ΄20 ως τον Αύγουστο στο Γουλβερχάμπτον). Γιατί υπήρχαν οι προϋποθέσεις.

Τώρα; Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός δεν έχασε έναν πρωταγωνιστή του βασικού σχεδίου. Ο Μαρτίνς φαίνεται επηρεασμένος αρκετά από τη περσινή Πόρτο (εκείνη που έφτασε στους «8» του Champions League, όχι την άλλη που έχασε το πρωτάθλημα από τη Σπόρτινγκ) και στα πρώτα δείγματα φλερτάρει με μια ιδέα 4-4-2 με δύο κλασικούς φορ. Τη συνεργασία Τικίνιο-Ελ Αραμπί πραγματικά θα πρέπει να την περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία. Ο Φορτούνης θα είχε ρόλο ανάλογο με τον περσινό, τουλάχιστον με βάση τις πρώτες ενδείξεις. Αν δεν επιβεβαιώνονταν οι Τούρκοι που επέμεναν ότι η Γαλατά σύντομα θα έσπαγε τον… κουμπαρά της για χάρη του.

Στο πλάνο ενδεκάδας το θέμα παραμένει στο μονοπάτι ποιος… θα ταΐζει τα θηρία. Ποιος θα παίξει «κάθετα» μαζί τους. Ποιος θα γεμίσει στο «κουτί» τις στημένες μπάλες. Ποιος θα ανοίξει τους χώρους στις κατοχές μπάλας και όχι στο transition.

Στο κενό Φορτούνη; Η ερώτηση-βάση είναι ποιος θα υπηρετήσει το plan b με ικανότητα να έρχεται από τον πάγκο και να αλλάζει ισορροπίες.

Ο Βαλμπουενά πάει για τα 37 του. Σίγουρα θα πάρει ένα κομμάτι της ευθύνης.

Προφανώς το κυρίως «ποντάρισμα» θα γίνει στους wingers.  Αν ο Ολυμπιακός μπορεί όντως να δελεάσει περιπτώσεις σαν τον Κριστιάν Παβόν (και ο Αργεντινός είναι ο ποδοσφαιριστής που ο Σαμπάολι εμπιστεύονταν με κλειστά τα μάτια στο Μουντιάλ 2018) δεν το συζητάμε.  Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι πρωταθλητές πρέπει να βρουν κάτι πραγματικά καλό για τα άκρα. Δεν πρέπει να πέσουν σε… Μπρούμα. Σε ποδοσφαιριστές σαν τον Πορτογάλο που επί της ουσίας άρχισε να προσφέρει μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και τον αποκλεισμό από τους ομίλους του champions league.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ