Παναθηναϊκός: «Δεν ταιριάζετε, σου λέω…»

Παναθηναϊκός: «Δεν ταιριάζετε, σου λέω…»

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε το πρώτο φιλικό με τη σαουδαραβική Αλ Ταβόν, αλλά ένα πράγμα έγινε φανερό εξαρχής και αφορά το σύστημα 4-4-2.

Πρωτίστως, τα φιλικά της καλοκαιρινής προετοιμασίας βοηθούν τον προπονητή να διαπιστώσει εάν η δουλειά του προοδεύει. Αλλά, βοηθούν και εμάς, τους εξωτερικούς παρατηρητές, να δούμε εάν η ομάδα αποκτά ταυτότητα. Σαφώς, δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις λεπτομέρειες που εντοπίζει το μάτι του προπονητή. Όμως, κάποια πράγματα είναι ορατά για όλους.

Το πρώτο φιλικό του Παναθηναϊκού απέναντι στη σαουδαραβική Αλ Ταβόν (1-1) άφησε κάποια συμπεράσματα. Όπως ότι το σύστημα 4-4-2 δεν μπορεί να υποστηριχτεί από το τωρινό ρόστερ του Τριφυλλιού. Δεν υπάρχουν οι χαφ οι οποίοι έχουν τα τρεξίματα, την ενέργεια, την αμυντική και επιθετική ισορροπία, ώστε να λειτουργήσει αυτός ο σχηματισμός σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Ο τελευταίος κεντρικός μέσος ο οποίος είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 4-4-2 ήταν ο Ζέκα. Έκτοτε, δεν υφίσταται άλλος. Ήταν φανερό στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού ότι η υπεραριθμία των αντιπάλων στον «άξονα» δεν καλυπτόταν, ανεξαρτήτως του γκολ που επιτεύχθηκε από τον Χατζηθεοδωρίδη, μετά την πάσα του Μακέντα με τακουνάκι.

Επιπλέον, ο Μακέντα και ο Καρλίτος είναι δύο επιθετικοί με παρόμοια χαρακτηριστικά, που δεν συμπληρώνονται ως δίδυμο. Θεωρητικά, ο Καρλίτος είχε την αποστολή να κλείνει σαν πέμπτος χαφ όταν ο Παναθηναϊκός λάμβανε θέσεις άμυνας. Πόσες φορές το έκανε ο Ισπανός; Ελάχιστες, μόνο στα πρώτα 20 λεπτά. Μετά έμενε ψηλά στο γήπεδο, κοντά στον Μακέντα και οι δυο τους δεν κατάφεραν να συνδυαστούν ούτε μία φορά στα 45 λεπτά της συνύπαρξης τους.

Σαφώς, αυτά και πολλά άλλα στοιχεία τα τσέκαρε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αλλά η αδυναμία να δουλέψει το 4-4-2 ήταν εμφανής. Αντίθετα, το 4-2-3-1 μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά που έχει το ρόστερ. Για αυτό και απέδωσε καλύτερα ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο.

Σε όλα, πρέπει να σημειώσουμε τις ελλείψεις στο κέντρο της άμυνας. Μόνο ο Φραν Βέλεθ υπολογίζεται από τον Γιοβάνοβιτς για τις επίσημες υποχρεώσεις. Οι εξελίξιμοι αλλά άπειροι Ρόμπι και Σιδεράς θα στελεχώσουν τον Παναθηναϊκό Β’, ενώ ο Σερπέζης πασχίζει να αξιοποιήσει την ευκαιρία του Γιοβάνοβιτς σε έναν νέο ρόλο και όχι ως κεντρικός χαφ, που έπαιζε μέχρι πέρυσι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ