Η… θέση και το απίθανο scouting report του Μίχαλ Καρμπόβνικ

Η… θέση και το απίθανο scouting report του Μίχαλ Καρμπόβνικ

Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Μίχαλ Καρμπόβνικ γιατί είδε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά που είδε και η Μπράιτον και έδωσε 5.5 εκατομμύρια.

«Είναι χαρούμενος γιατί αποκτήσαμε έναν ποδοσφαιριστή με τρομερό ταλέντο, με ταχύτητα, με προοπτική και με δυνατότητα να κάνει σχεδόν τα πάντα στο γήπεδο. Είναι ακόμη νέος, χρειάζεται να δουλέψει πολύ, αλλά αυτά που έχουμε δει και όσα έχει συλλέξει το σκάουτινγκ για την περίπτωσή του, μας έκαναν να προχωρήσουμε στην αγορά του, που δεν ήταν καθόλου εύκολη ή φθηνή». Τα λόγια ανήκουν στον προπονητή της Μπράιτον, Γκέιαμ Πότερ. Και αφορούν στο νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Μίχαλ Καρμπόβνικ.

Πολλοί δεν μπορεί να μην γνώριζαν καν το όνομα του 20χρονου Πολωνού πριν αποκαλύψει την πρόταση του Ολυμπιακού to10.gr. Ωστόσο, για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, πρόκειται για ένα πολύ γνωστό και ξεχωριστό όνομα. Και λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι από τις πρώτες παρουσίες του με την Εθνική Πολωνίας, ως αμυντικός μέσος, ο Καρμπόβνικ, προκάλεσε αίσθηση. Ο ατζέντης του πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε τις ομάδες που τον διεκδίκησαν πριν τον αποκτήσει η Μπράιτον το καλοκαίρι του 2020, αλλά και τις προχωρημένες επαφές που υπήρχαν με την Μπαρτσελόνα!

Η απόφαση της Μπράιτον να δαπανήσει 5.5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον 19χρονο, τότε, Πολωνό μπακ και χαφ, δεν ήταν διόλου απλή. Διότι ακόμη και οι «πλούσιοι» της Πρέμιερ Λιγκ, δεν θα μπορούσαν να «πετάξουν» ένα τόσο μεγάλο ποσό, για έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν ήταν σίγουροι. Για τον Καρμπόβνικ, λοιπόν, οι «Γλάροι» ήταν και είναι σίγουροι. Απλώς στον ένα χρόνο που έμεινε στην Αγγλία, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί. Χρειάζεται χρόνο, χώρο, παιχνίδια. Δεν τα βρήκε. Και για αυτό ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και τον έκανε δικό του. Μια ευκαιρία που μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία, που θα είναι η μονιμοποίησή του στον Πειραιά, εάν δείξει αυτά που περιμένουν οι Ερυθρόλευκοι.

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν και… προβληματίζονται για την «καλή» θέση του Καρμπόβνικ, αλλά και για τη θέση που θα τον χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός. Η απάντηση είναι απλή: Ο Πολωνός ξεκίνησε την καριέρα τους ως αμυντικός μέσος και box to box, έγινε αρχηγός των μικρών ομάδων της Πολωνίας σε αυτή τη θέση και πλέον είναι ενεργό μέλος της πρώτης ομάδας, έχοντας συμμετοχές ως μπακ, αριστερά και δεξιά. Καθώς πριν δύο χρόνια η Λέγκια τον έβαλε στα άκρα της άμυνας και ο Πολωνός έγινε ένας από τους MVP του πρωταθλήματος, πήρε δύο τίτλους με την πολωνική ομάδα και μια μεγάλη μεταγραφή στην Αγγλία. Αποκτήθηκε, λοιπόν, για να παίζει δεξιά και αριστερά, αλλά και στα χαφ. Τόσο απλά.

Πάμε παρακάτω, όμως, διότι μια απλή αναζήτηση να κάνει κάποιος για τον Καρμπόβνικ θα βρει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την περίπτωσή του. Κυρίως, για τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους παρομοιάζουν το στιλ ποδοσφαίρου του οι σκάουτς των ομάδων που τον παρακολουθούσαν όλο το διάστημα της παρουσίας του στη Λέγκα. Οι σκάουτς της Μπράιτον, λοιπόν, ανέφεραν στο report που συνέταξαν για τον Καρμπόβμικ ότι ο νεαρός Πολωνός έχει παρόμοια ποδοσφαιρική «βάση» με τους Ρόμπερτ Κίμιχ και Φίλιπ Λαμ. Παίκτες που έπαιζαν σε όλες τις θέσεις. Δεξιά, αριστερά, στα χαφ. Και τα έκαναν όλα καλά. Χωρίς ψεγάδια. Προφανώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ποιοτικά, αλλά η σύγκριση εξηγεί πολλά για το τι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός.

Επειδή, όμως, έχει σημασία πάντα να βλέπουμε πώς αποφασίζουν οι ομάδες να αποκτούν έναν ποδοσφαιριστή, έχει σημασία να καταγράψουμε ένα κομμάτι από σκάουτινγκ που έκανε η Μπράιτον, πριν προχωρήσει στην απόκτηση του Καρμπόβνικ, πριν έναν χρόνο. Διότι από αυτό εξηγούνται πολλά, αν όχι τα περισσότερα ερωτήματα, αναφορικά με το τι είδους ποδοσφαιριστής είναι ο 20χρονος που προκαλεί το ενδιαφέρον των οπαδών του Ολυμπιακού και έρχεται για να φορέσει τη φανέλα της ομάδας τους.

ΤΟ SCOUTING REPORT ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛ ΚΑΡΜΠΟΒΝΙΚ

* Ολοκληρωμένος, εργατικός παίκτης ομάδας.

* Πολύ γρήγορος και εκρηκτικός, σημείο αναφοράς η ταχύτητα και με την μπάλα στα πόδια.

* Επιβάλλεται στον αγωνιστικό χώρο με το ακούραστο τρέξιμο, τη συνεχή δουλειά στο γήπεδο και την αποφασιστικότητά του.

* Μπορεί να αγωνιστεί και στη μεσαία γραμμή, είτε σε τριάδα είτε σε διάδα.

* Του αρέσει να παίζει με κοντινές και γρήγορες πάσες.

* Δεξιοπόδαρος, χρησιμοποιεί εξίσου καλά το αριστερό του πόδι και σεντράρει με αισθητή επιτυχία.

* Του αρέσει να κάνει τάκλιν.

* Εξαιρετικά δύσκολο να του αποσπάσεις την μπάλα παρά το όχι μεγάλο κορμί του και χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους του, αλλά και τον πολύ καλό έλεγχο της μπάλας.

* Διαθέτει πολύ υψηλή αντοχή, ενέργεια και την ικανότητα να κινείται ασταμάτητα, σε όλο το γήπεδο και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

* Ως μπακ του αρέσει να ανεβαίνει ψηλά και να διεισδύει στην αντίπαλη περιοχή.

* Ως μέσος πηγαίνει «βαθιά» και ξεκινάει το χτίσιμο των επιθέσεων της ομάδας του.

* Ζητάει την μπάλα και ψάχνει θέσεις για να δώσει μία επιπλέον επιλογή πάσας στους συμπαίκτες του.

* Η αντοχή, η αποφασιστικότητα, η ευκινησία και ο ρυθμός που έχει στο παιχνίδι του επιτρέπουν να καλύψει πολλά χιλιόμετρα στο γήπεδο.

* Διαθέτει πραγματικά ενδιαφέρουσα τεχνική, όραμα στο παιχνίδι του, πολύ καλός στη λήψη αποφάσεων με την μπάλα και ικανότητα να πασάρει σε όλες τις αποστάσεις.

* Πολύ καλή αντίληψη και σωστές αποφάσεις σε κρίσιμα σημεία των αγώνων.

* Ικανός για δυναμικές κούρσες, μπαίνει με ορμή στην αντίπαλη περιοχή και ξέρει να εκμεταλλεύεται την ικανότητά του στο σουτ.

https://www.youtube.com/watch?v=umYOW9ZhPKc&t=2s

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ