Η κυνική πραγματικότητα, οι 114 αγώνες, ο Covid-19, ο Ολυμπιακός 2021-22 και το «Δόγμα Βενγκέρ»

Η κυνική πραγματικότητα, οι 114 αγώνες, ο Covid-19, ο Ολυμπιακός 2021-22 και το «Δόγμα Βενγκέρ»

Είναι η εικόνα του Ολυμπιακού αντιπροσωπευτική των όσων θα δούμε από εδώ και πέρα; Η απάντηση είναι σύνθετη, αλλά στο Ρέντη την έχουν δώσει.

Είναι ανέτοιμος ο Ολυμπιακός; Ή μήπως διάγει ένα αναγκαίο, απαραίτητο και πιθανότατα προγραμματισμένο «σβήσιμο», για να μην «καεί»; Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Επιδέχονται απαντήσεων. Και τις έχουν οι άνθρωποι που εδώ και τρία χρόνια φροντίζουν ώστε οι Ερυθρόλευκοι να είναι η ομάδα με την καλύτερη φυσική κατάσταση στην Ελλάδα. Κάτι που όχι μόνο δεν αμφισβητείται, αλλά επιβεβαιώνεται κιόλας από το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν πάρει τις μεγαλύτερες νίκες τους, είτε στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων τους (ειδικά πέρυσι) είτε έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες ανατροπές ακόμη και στα τελευταία 15λεπτα των αναμετρήσεων.

Πριν καταλήξουμε κάπου, έχει σημασία να βάλουμε στο τραπέζι ορισμένα πολύ σημαντικά δεδομένα, που δείχνουν τι έχει περάσει ο Ολυμπιακός την τελευταία 2ετία. Αλλά και τη λογική των μεταγραφών.

Από το καλοκαίρι του 2019 έως και το καλοκαίρι του 2021 και χωρίς να μετράμε τα φετινά προκριματικά (6 αγώνες), ο Ολυμπιακός έχει δώσει συνολικά 114 αγώνες: 59 τη σεζόν 2019-20 και 55 τη σεζόν 2020-21. Από μόνο του το συγκεκριμένο γεγονός δείχνει πολλά, καθώς ο ΠΑΟΚ έδωσε 99 ματς το ίδιο διάστημα (46 τη σεζόν 2019-20, 53 τη σεζόν 2020-21) και η ΑΕΚ 93 (43 ματς τη σεζόν 2019-20 και 50 τη σεζόν 2020-21). Με τη διαφορά να είναι τεράστια και στα αγωνιστικά λεπτά, αλλά και στην καταπόνηση του συνόλου.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους «16» του Europa League της σεζόν 2019-20, επί της ουσίας διέλυσε το πρόγραμμά του και ναρκοθέτησε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της επόμενης χρονιάς. Ο Ολυμπιακός έπαιξε τον επαναληπτικό με τη Γουλβς στις 6 Αυγούστου 2020 και η ΕΠΟ φρόντισε να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, ορίζοντας τον τελικό για τις 30 του μήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι διακοπές των παικτών του Ολυμπιακού να είναι 7 με 18 Αυγούστου. Ακριβώς 11 ημέρες διακοπών, μετά από χρονιά 59 αγώνων, εν μέσω της πανδημίας.

Ο τελικός με την ΑΕΚ παίχτηκε τελικά στις 12 Σεπτεμβρίου, με τον Ολυμπιακό να παίζει ασταμάτητα έως και τις 22 Μαΐου και τον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, στο ΟΑΚΑ. Συνολικά 55 αγώνες. Αλλά και πάλι η ξεκούραση ήταν προνόμιο για άλλους. Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν προετοιμασία στο Ρέντη στις 16 Ιουνίου 2021, με αποτέλεσμα ακόμη και όσοι δεν είχαν διεθνείς υποχρεώσεις να ξεκουραστούν λιγότερο από έναν μήνα!

Μετά από όλη αυτή τη βάρβαρη διετία των συνεχόμενων αγώνων και του ασφυκτικού προγράμματος, με μονίμως 14-15 παίκτες τουλάχιστον να έχουν και διεθνείς υποχρεώσεις, ο Ολυμπιακός πήρε δύο πρωταθλήματα, ενα κύπελλο, έπαιξε δύο φορές στους ομίλους του Champions League και όλα αυτά, με ποδοσφαιριστές μονίμως στα… κόκκινα.

ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

* Γιώργος Μασούρας: 115 αγώνες την περίοδο 2019-21 (53 το 2019-20, 49 το 2020-21, 13 ματς με την Εθνική)

* Ανδρέας Μπουχαλάκης: 115 αγώνες την περίοδο 2019-21 (52  το 2019-20, 49 το 2020-21, 14 ματς με την Εθνική)

* Μάντι Καμαρά: 115 αγώνες την περίοδο 2019-21 (51 το 2019-20, 46 το 2020-21, 18 ματς με την εθνική Γουινέας)

* Γιουσέφ Ελ Αραμπί: 106 αγώνες την περίοδο 2019-21 (51 το 2019-20, 49 το 2020-21, 6 ματς με την εθνική Μαρόκου)

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και σε αυτούς δεν υπολογίζονται καν τα φετινά παιχνίδια που έχουν δώσει οι ποδοσφαιριστές. Ενώ εάν βάλουμε και ηλικιακά κριτήρια, τα 79 παιχνίδια που έχει δώσει στην περίοδο 2019-21 ο Βαλμπουενά, είναι πολλά για έναν παίκτη 37 στα 37. Ενώ τα 106 του Ελ Αραμπί, είναι… εξωπραγματικά. Εάν, δεν

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ COVID-19

Ένας παράγοντας που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσμετρηθεί επακριβώς, αλλά δεδομένα έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον Ολυμπιακό, είναι οι συνέπειες του COVID-19 στους ποδοσφαιριστές που έχουν νοσήσει από τον ιό. Τα παραδείγματα είναι αποστομωτικά. Πέρυσι ο Χασάν έμεινε σχεδόν δύο μήνες εκτός. Ο Ελ Αραμπί χρειάστηκε πάνω από έναν μήνα για να επανέλθει 100%. Ο Μάντι Καμαρά έχασε μυϊκό ιστό και η απόδοσή του επανήλθε σε… φυσιολογικά επίπεδο, σχεδόν δύο μήνες μετά. Φέτος το καλοκαίρι, ο Γιαν Εμβιλά έχασε τέσσερα κιλά από τον ιό και ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. Όπως και συνολικά ο σύλλογος. Με τα αποτελέσματα να φαίνονται ακόμη και σε ποδοσφαιριστές που πέρασαν ασυμπτωματικά τον ιό.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο… ΒΕΝΓΚΕΡ

Ο COVID είναι μια νέα κατάσταση και για το κομμάτι της εκγύμνασης. Αλλά οι ειδικοί κάνουν προσπάθειες ώστε να ανακαλύψουν σε βάθος πώς και μετά από πόσο διάστημα μπορούν οι παίκτες να επανέλθουν. Με το ιατρικό και το προπονητικό επιτελείο να επικεντρώνονται στο τρίπτυχο που πρώτος… διαφήμισε και καθιέρωσε ο Αρσέν Βενγκέρ: Επιβάρυνση – Ανάπαυση – Διατροφή. Το «Ιερό Τρίπτυχο» του πρώην προπονητή της Αρσεναλ και νυν ειδικού συμβούλου της FIFA. Με τον Αλσατό να εξηγεί επιστημονικά γιατί η καταπόνηση που δέχονται οι ποδοσφαιριστές, δεν μπορεί να νικηθεί, εάν δεν υπάρξουν επαρκείς ημέρες ξεκούρασης, αλλά και σωστή διατροφή.

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει άλματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή των ποδοσφαιριστών του. Η παρουσία του Ερνάνι Γκόμες στο επιτελείο και η συνεργασία, με γυμναστές και γιατρούς, για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά, έχει βελτιώσει ποδοσφαιριστές σε τεράστιο βαθμό. Ωστόσο, το κομμάτι της ποιοτικής και ξεκούρασης, είναι εκείνο που επί της ουσίας δεν μπορεί να καλυφθεί, λόγω του ασφυκτικού προγράμματος, που γίνεται ακόμη χειρότερο για τον Ολυμπιακό, καθώς οι περισσότεροι παίκτες του είναι διεθνείς και δεν ξεκουράζονται ούτε όταν υπάρχει κενό για τις Εθνικές.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Όπως προαναφέραμε, ακριβώς λόγω αυτών πολύ συγκεκριμένων δεδομένων, αλλά και για λόγους ηλικιακής και ποιοτικής ανανέωσης του ρόστερ, ο Ολυμπιακός επέλεξε αυτό το καλοκαίρι να επενδύσει σε ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας, σίγουρα κάτω των 30 ετών και ιδανικά, κάτω των 26 ετών. Και το έκανε πράξη, με μόλις έναν παίκτη να είναι άνω των 30 και τον Τικίνιο ακριβώς στο Οριο: Βατσλίκ (32), Αγκιμπού Καμαρά (20), Κούντε (25), Ονιεκούρου (24), Αλγκασίμ Μπα (18), Τικίνιο (30), Λόπες (25), Καρμπόβνικ (20), Κινκουέ (19), Κανέ (24), Πινακάς (21).

Τουλάχιστον έξι εκ των προαναφερθέντων, είναι δυνάμει βασικοί στον σχεδιασμό και ήδη αυτό επιβεβαιώνεται. Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει μπροστά του την πρόκληση να «δέσει» τους νέους με τους παλιούς, αλλά και μαζί με τους συνεργάτες του, να ανεβάσουν την ένταση, τις ταχύτητες, την έκρηξη, την αντοχή των ποδοσφαιριστών. Αυτοί που ξέρουν υποστηρίζουν πως ο Ολυμπιακός, τουλάχιστον σε επίπεδο φυσικής και σωματικής κατάστασης, θα είναι απολύτως έτοιμος από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την πρεμιέρα της Super League, με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Και η απόδοση θα ανεβαίνει σταδιακά. Εάν αυτό συμβεί, τότε ο Ολυμπιακός θα κινηθεί πάλι στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Είναι σαφές ότι η εικόνα του Ολυμπιακού στα προκριματικά δεν ενθουσίασε κανέναν, αλλά δεν μπορούν να παραβλεφθούν βασικά προβλήματα που προέκυψαν και τα οποία δεν θα διορθώνονταν, είτε με μεταγραφές είτε εάν αγωνιζόταν κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής. Δεν είναι δικαιολογία, είναι η πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός έκανε καλή προετοιμασία (την πρώτη κανονική μετά από δύο χρόνια), αλλά μετά από όσα έγιναν στα παιχνίδια με Νέφτσι και Λουντογκόρετς, τους 15 παίκτες εκτός και τις εξωπραγματικές ατυχίες που χτύπησαν το ποδοσφαιρικό τμήμα, επιτρέψτε μου να έχω την άποψη ότι θα ανακάμψει.

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Ολοι όσοι ασχολούνται με την ομάδα γνώριζαν/γνωρίζουν πως η φετινή σεζόν είναι η πιο δύσκολη και σκληρή από όλες. Οσα έγιναν το καλοκαίρι έκαναν ακόμη πιο ασφυκτική την κατάσταση. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Ολυμπιακό. Πότε δεν υπάρχει πίεση και αδιαπραγμάτευτα «πρέπει»; Από εδώ και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως Μαρτίνς και παίκτες θα πρέπει να δείξουν την πραγματική ισχύ του ρόστερ. Οι προσθήκες που έγιναν, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, είναι υψηλού επιπέδου και θα πρέπει να αποδόσουν. Η αμυνα μπορεί να μην άλλαξε πολύ, αλλά οι αφίξεις των Καρμπόβνικ, Μάρκοβιτς, προσφέρουν καλές λύσεις. Η θέση του τερματοφύλακα καλύφθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ πίσω του υπάρχουν ο ταλαντούχος Τζολάκης, αλλά και ο εξαιρετικός Κρίστινσον. Ενώ και η μεσαία γραμμή έχει πολύ περισσότερες λύσεις, τους Αγκιμπού και Κούντε.

Γενικώς, δικαιολογία, για το κομμάτι της ενίσχυσης, δεν υπάρχει. Ο Ολυμπιακός έχει πολλές λύσεις, έχει ένα ρόστερ που κοστολογείται 120+ εκατομμύρια ευρώ. Εχει παίκτες με στοιχεία που του έλειπαν. Εχει νιάτα. Εχει παίκτες με εμπειρία που ξέρουν να αποφεύγουν κακοτοπιές. Εχει και παίκτες που οφείλουν να ανταποδόσουν την εμπιστοσύνη. Και σε συνδυασμό με τη σωστή δουλειά από προπονητές, γυμναστές, ιατρικό επιτελείο πρέπει να βρεθεί ο σωστός δρόμος για να επιτευχθούν οι στόχοι. Πάντα αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που προαναφέραμε. Αλλά με τη διαφορά ότι ο Ολυμπιακός ξέρει, αντιλαμβάνεται ποια είναι τα προβλήματα. Και όταν ξέρεις ένα πρόβλημα, είναι πιο εφικτό να το λύσεις. Πρέπει να το λύσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ