Ο «χοντρός» Ρόνι Λόπες και ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού…

Ο «χοντρός» Ρόνι Λόπες και ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού…

Είναι ο Σισέ ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του φετινού Ολυμπιακού, πάνω από Αγκιμπού, Ελ Αραμπί, Ρέαμπτσιουκ, Μασούρας; Εχει επιχειρήματα να στηρίξει αυτή την άποψη. Οπως και ο Ρόνι Λόπες δημιουργεί επιχειρήματα για την «αφύπνισή» του.

Ο Πάπε Αμπού Σισέ, είναι ο πρώτος. Ο ποδοσφαιριστής που «άνοιξε» τον… χορό των ανακαλύψεων από τον Ολυμπιακό. Ηταν ο πρώτος παίκτης που απέκτησαν οι Ερυθρόλευκοι. Γενάρη του 2017 βρέθηκε κρυφά στην Αθήνα. Πήγε στο Ρέντη, πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε και έφυγε. Αθόρυβα. Καθώς ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τον  21χρονο στόπερ από την Αζαξιό. Αλλά η πραγματικότητα έμελλε να διαψεύσει τους πάντες. Με τον Σισέ, στα 26 του, πλέον, να είναι σε θέση να ολοκληρώνει το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, ως αρχηγός. Με ένα χάδι και ένα φιλί στο σήμα πάνω στο περιβραχιόνιο, που πέρασε στο μπράτσο του ο Ελ Αραμπί..

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Ολυμπιακός τον αγόρασε από την Αζαξιό. Ούτε με 500.000 € και με τον ίδιο να λαμβάνει συμβόλαιο 80.000 € τον χρόνο. Στο πέρασμα αυτών των χρόνων, ο Σισέ έκανε τρεις ανανεώσεις-επεκτάσεις συμβολαίου. Σχεδόν 7πλασίασε την αμοιβή του, ενώ εκτόξευσε τη χρηματιστηριακή του αξία από τις 300.000 € τον Ιανουάριο του 2017, στα 7.000.000 € τον Δεκέμβριο του 2021.

Βεβαίως, δεν ήταν όλες οι ημέρες ίδιες για τον Σισέ. Δεν ήταν όλα ρόδινα. Σε αυτές τις 114 συμμετοχές του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, υπήρχαν δυσκολίες. Αλλά και πολλή αμφισβήτηση. Και σημαντικές ανατροπές. Όπως εκείνη η άνευ προηγουμένου απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να μην ενδώσει στην πρόταση των 18.000.000 € από την Αουγκσμπουργκ, κάνοντας τον ατζέντη του, Πιερ Ισά να… κλαίει έξω από το Γεώργιος Καραϊσκάκης και τον τεχνικό διευθυντή των Γερμανών να μένει με το στόμα ανοιχτό από την απάντηση του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού!

Ο Σισέ δεν είναι ο παίκτης που ήρθε στην Ελλάδα. Το 2017 ήταν ένα «αγρίμι». Και για πολύ καιρό. Ενας ποδοσφαιριστής με ύψος 1.97 μ., ταχύτητα, καλή επαφή με την μπάλα, άριστη χρήση του αριστερού ποδιού, θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά. Αλλά κάτι οι δικές του «κακές» στιγμές, κάτι οι συγκυρίες και οι απίστευτες ατυχίες (σ.σ. πριν το παιχνίδι με την Τότεναμ, Σεπτέμβρη του 2019, μπήκε στο νοσοκομείο και έμεινε εκτός σχεδόν 4 μήνες με πρόβλημα υγείας), κάτι ο ιδιαίτερος δανεισμός στη Σεντ-Ετιέν, καθόρισαν τον παίκτη που βλέπουμε σήμερα.

Οποιος γνωρίζει τον Σισέ, μπορεί να επιβεβαιώσει τα δύο βασικά προσόντα του χαρακτήρα του. Αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλον παίκτη του Ολυμπιακού. Η αυτοπεποίθηση. Και η θετική σκέψη. Αυτά είναι που τον έκαναν να μπει στη διαδικασία να βελτιωθεί. Να ωριμάσει. Διότι ακόμη κι όταν δεν έπαιζε ο Σισέ ήταν σίγουρος ότι έχει την αξία, την ποιότητα, το ταλέντο και την ετοιμότητα να είναι αυτός στον αγωνιστικό χώρο. Δεν το έδειξε ποτέ με μούτρα. Ποτέ δεν «μανούριασε» με τον προπονητή ή κάποιον συμπαίκτη του. Ηταν ο πρώτος στους πανηγυρισμούς με τους κεντρικούς αμυντικούς που επιλέγονταν αντ’ αυτού.

Ο Σισέ ήταν και είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Θεωρεί ότι εάν είναι συγκεντρωμένος, εάν δεν χάνει την ψυχραιμία του και δεν βρεθεί σε κακή ημέρα, δεν υπάρχει αμυντικός που να φτάνει στα δικά του επίπεδα απόδοσης. Και ακριβώς επειδή έχει καταλάβει ότι πολλές φορές αδίκησε τον εαυτό του, αποφάσισε να αλλάξει. Και πλέον είναι πιο ώριμος, πιο σοβαρός, πιο προσεκτικός, αλλά και πολύ βελτιωμένος στις αδυναμίες του. Εφτασε στο σημείο να εκτελεί ακόμη και φάουλ με το αριστερό, το «κακό» του πόδι. Το ποσοστό στις μεταβιβάσεις του εκτοξεύτηκε. Τα προσωπικά μαρκαρίσματα βελτιώθηκαν. Ενας διαφορετικός παίκτης. Ενας παίκτης επιπέδου Champions League.

Με τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στον ΟΦΗ, έφτασε τα 4 τη φετινή σεζόν (σ.σ. 3 στο πρωτάθλημα). Με τις 22 συμμετοχές, είναι πρώτος μαζί με τον Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ. Με τις εμφανίσεις του, έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα να μπει στην κουβέντα για τον καλύτερο, τον πιο σταθερό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Τον τίτλο θα μπορούσαν να τον διεκδικήσουν ο Αγκιμπού Καμαρά, ο Ελ Αραμπί, ο Ρέαμπτσιουκ, ο Μασούρας, αλλά και ο Σισέ έχει σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του. Πολύ σοβαρά.

Όπως σοβαρά επιχειρήματα μπορεί πλέον να επικαλεστεί και ο Ρόνι Λόπες. Δεν είναι μόνο το γκολ που πέτυχε κόντρα στον ΟΦΗ. Κι ας ήταν το δεύτερο συνεχόμενο, μετά από εκείνο μεσοβδόμαδα, κόντρα στον Λεβαδειακό. Το ζητούμενο με τον Πορτογάλο εξτρέμ είναι ότι πλέον θυμίζει πάλι ποδοσφαιριστή. Κανονικό ποδοσφαιριστή. Με αντοχές, με ταχύτητα, με έκρηξη, με δύναμη στις επαφές του. To10.gr έχει αναφερθεί εκτενώς στον εν λόγω παίκτη, ενώ και ο ίδιος, σε συνέντευξή του πάλι στο to10.gr, είχε παραδεχθεί ότι έκανε λάθη, έμαθε, δούλεψε και πλέον βρίσκεται στον δρόμο που θέλει. Με την απόδοσή του στο «Γεντί Κουλέ», να είναι μία ακόμη νίκη για τον Ολυμπιακό. Και τον ίδιο να μην θυμίζει σε τίποτε τον σχεδόν… παλαίμαχο παίκτη που ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Αλλά κανονικό ποδοσφαιριστή. Που σταδιακά μπορεί και να κάνει τη διαφορά…

Ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά του στην Κρήτη. Συνέχισε να νικάει. Επαιξε καλό ποδόσφαιρο, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, δεν αγχώθηκε από το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος δέχθηκε πρώτος γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αντέδρασε εμφατικά και έβαλε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην  ΑΕΚ, που ακολουθεί στο -9. Πέραν του Σισέ και του Λόπες, ο Γιαν Εμβιλά ήταν στην Κρήτη ο παίκτης που «μάθαμε» πέρυσι. Ο απόλυτος κουμανταδόρος της μεσαίας γραμμής, ένας παίκτης επιπέδου ελίτ, που όταν είναι καλά, οι Ερυθρόλευκοι δύσκολα χάνουν έστω και βαθμό. Και αυτή τη φορά φρόντισε να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και με δύο ασίστ. Εάν ο Γάλλος συνεχίσει έτσι, ο Ολυμπιακός θα αλλάξει επίπεδο και εικόνα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ