Αχρείαστη στάση, άμεση επανεκκίνηση

Αχρείαστη στάση, άμεση επανεκκίνηση

Ο φλύαρος Ολυμπιακός ταρακουνήθηκε στο Βελιγράδι, αλλά οφείλει να ανασυγκροτηθεί ενόψει την κρίσιμης "διαβολοβδομάδας". Γράφει ο Μιχάλης Στεφάνου

Το 2/3 που απέσπασε ο Ολυμπιακός σε αυτό το μίνι tour που του επιφύλασσε το πρόγραμμα της Euroleague, είναι μια εξαιρετική συγκομιδή κι αν κάποιος την είχε προσφέρει από πριν στους ερυθρόλευκους, είναι βέβαιο ότι θα την έπαιρναν ασυζητητί και θα ‘λεγαν κι ευχαριστώ. Κι όμως, έτσι όπως ξετυλίχτηκε τελικά η ιστορία και δεδομένου του μπάσκετ που παίζουν το τελευταίο διάστημα, μάλλον επιστρέφουν στην βάση τους κομματάκι ανικανοποίητοι.

Οταν έχεις περάσει σαν σίφουνας από το Μιλάνο κι έχεις γονατίσει την σούπερ φορμαρισμένη Ούνικς (το έδειξε και χθες στο Τελ Αβίβ), τότε έχεις κάθε λόγο να πιστεύεις ότι κόντρα στον σκληροτράχηλο, αλλα υποδεέστερο ποιοτικά Ερυθρό Αστέρα, το καλό θα τριτώσει. Βέβαια, το ποιος είναι καλύτερος και ποιος χειρότερος αποδεικνύεται -όπως έχουμε πει πολλές φορές- κάθε εβδομάδα στο παρκέ και στην προκειμένη περίπτωση οι Πειραιώτες δεν εμφανίστηκαν και τόσο πειστικοί ως προς την ανωτερότητά τους.

Η αλήθεια είναι ότι από τις πρώτες στιγμές της αναμέτρησης και μέχρι εκείνη να γείρει οριστικά υπέρ των γηπεδούχων, ο Ολυμπιακός έμοιαζε να παίζει με την φωτιά. Τον διέκρινε μια φλυαρία και μια αγωνιστική ανασφάλεια που σ’ έκανε να σκέφτεσαι ότι δεν θα του βγει σε καλό. Οποτε χάιδευε το γκάζι φαινόταν ξεκάθαρα ότι μπορούσε να ελέγξει το παιχνίδι, όμως η αδυναμία του να βρει διάρκεια ώστε να χτίσει τα θεμέλια της υπεροχής του, τον ανάγκαζε σε αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα.

Γενικά, η ελληνική ομάδα ήταν μία κρύο, μία ζέστη κι όσο δεν σταθεροποιούσε την απόδοσή της σε κάποια στάνταρ (ειδικά στην άμυνα), τόσο φαινόταν ότι κάποια στιγμή θα το πληρώσει. Η θέση του οδηγού άλλαζε διαδοχικά κάτοχο, ο Αστέρας είναι μια ομάδα που ξέρει να παλεύει, οι διαιτητές σφύριζαν με εντελώς διαφορετικά κριτήρια και η ζημιά έγινε.

Σε μια ιδιαίτερα παραγωγική βραδιά σε σχέση με τα δικά του δεδομένα, ο Ερυθρός Αστέρας ισοφάρισε την καλύτερη επιθετική συγκομιδή του με τους 81 πόντους που πέτυχε (όσους και κόντρα στον Παναθηναϊκό), ενώ σούταρε καλύτερα από κάθε άλλη βραδιά πίσω από τα 6μ.,75. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ερυθρόλευκη άμυνα κατάφερε φυσικά ο πολύπειρος Κάλινιτς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε όλα τα mismatch που προέκυπταν από τη συνεργασία του με τον πλέι μέικερ, σκοράροντας κατά βούληση.

Ο Ολυμπιακός είχε σε κακή μέρα τους Παπανικολάου και Λαρεντζάκη, ο Γουόκαπ αν και με θετικό πρόσημο κινήθηκε στα ρηχά, ο Πρίντεζης δεν μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά, ενώ η μεγάλη του σταθερά που ακούει στο όνομα Μουσταφά Φαλ, ήταν φανερό ότι δεν είχε προλάβει να συνέλθει πλήρως από τον τραυματισμό στον αστράγαλο.

Στα θετικά, εκτός από τους συνήθεις υπόπτους Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ και Σλούκα, ήταν και η παρουσία του Χασάν Μάρτιν. Ο Αμερικανός που λόγω του θέματος στο γόνατο δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με σταθερότητα ως τώρα, έδειξε να πατάει καλύτερα.

Ο,τι ισχύει στις νίκες, ισχύει και στις ήττες κι ο Ολυμπιακός οφείλει να διαχειριστεί σωστά το ταρακούνημα του Βελιγραδίου και ν’ ανασυγκροτηθεί άμεσα διότι τον περιμένει εβδομάδα διπλής αγωνιστικής με αποστολές υψηλής επικινδυνότητας. Η ήττα από τον Αστερα δεν θα κοστίσει μόνο αν οι ερυθρόλευκοι προστατέψουν την έδρα τους απέναντι σε Μπάγερν και Βιλερμπάν.

Αμφότερα τα παιχνίδια έχουν χαρακτήρα «must win» για τον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, γι’ αυτό ακριβώς κρύβουν και παγίδες. Ειδικά οι Βαυαροί του Αντρέα Τρινκιέρι, αποδίδουν εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα, έχουν μπει για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης και η νίκη επί της Εφές τους στέλνει με έξτρα ώθηση στον Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει ένα καλό φίνις στον πρώτο γύρο ώστε να εξαργυρώσει την αντικειμενικά θελκτική του εικόνα από την αρχή της σεζόν με ένα καλό πλασάρισμα στου δρόμου τα μισά και ούριο άνεμο για το υπόλοιπο ταξίδι του. Το ΣΕΦ είναι ώρα να ξαναπάρει την κατάσταση στα χέρια του.

ΥΓ 1. Δεν ωφελεί να θεωρηθούν άλλοθι για την ήττα, αλλά κάποιες μαζεμένες και τελικά καταδικαστικές για τον Ολυμπιακό διαιτητικές αποφάσεις στο τελευταίο δεκάλεπτο, άγγιξαν τα όρια της εμπάθειας.

ΥΓ 2. Ο Ολυμπιακός θα χρησιμοποιήσει και το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πάτρας ώστε να δώσει χρόνο και ρυθμό στον Εϊσι, με σκοπό να μπορέσει σιγά σιγά να του δώσει ρόλο και στην Ευρωλίγκα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ