Για το έκτρωμα του Κυπέλλου θα μιλήσει κανείς…

Για το έκτρωμα του Κυπέλλου θα μιλήσει κανείς…

Είναι κάποιες φορές που νομίζεις ότι η ΕΠΟ δεν θα το έκανε ούτε επίτηδες.

Διήμερο κυπέλλου με εισιτήρια για τους «8». Με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη να συμμετέχουν στη σχετική διαδικασία μιας διοργάνωσης που όπως φαίνεται θα αποτελέσει ότι πιο ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό της σεζόν: Τουλάχιστον με θέα σε έναν τίτλο.

Διότι κατ’ όπως φαίνεται το πρωτάθλημα μας άφησε νωρίς…

Έχει άλλο συντελεστή δυσκολίας το Κύπελλο. Και το ίδιο το format του πατά σε μια σειρά από παραμέτρους που προφανώς και το μετατρέπει σε «στόχο» για όλους. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τουρνουά «φόρμας» προς το φινάλε της σεζόν ή ότι η κορύφωση του είναι απλά ένα παιχνίδι του προσδίδει χαρακτηριστικά ιδιαίτερα.

Το κακό όμως είναι ότι μιλάμε για μια διοργάνωση της ΕΠΟ: Και αυτό φτάνει για να αντιληφθείς ότι το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να ψάξεις καλύτερα. Για να διαπιστώσεις πως το Πάρκο Γουδή συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του προϊόντος που λανσάρεται ως η Ομοσπονδία του.

Τελικός Κυπέλλου, λέει, φέτος στις 21/05. Ξανά στο Ολυμπιακό Στάδιο (και πάλι καλά, διότι έπειτα από το κάζο του ’20 υπάρχει τουλάχιστον «έδρα» στην προκήρυξη και δεν προβλέπονται συζητήσεις τύπου… Ριζούπολη εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του). Και γιατί 21/05; Διότι η ΕΠΟ παραδοσιακά πατά στη λογική του «τελευταίου ματς της σεζόν», έχοντας κατά νου ότι αυτή η λεπτομέρεια κάνει το τηλεοπτικό «πακέτο» της διοργάνωσης δελεαστικότερο.

Έχουν όμως άραγε κατά νου στην Ομοσπονδία πότε θα παίξει ο πρωταθλητής το επόμενο καλοκαίρι προκριματικά Champions League; Διότι σύμφωνα με το ranking που μπαίνουμε στις διοργανώσεις 2022-23 ο εκπρόσωπος μας ξεκινά από τον πρώτο προκριματικό γύρο! Δηλαδή από τις 05-06 Ιουλίου. Και τι σημαίνει αυτό; Μα πως δεδομένα η προετοιμασία της συγκεκριμένης ομάδας δεν γίνεται να μην αρχίσει έναν μήνα νωρίτερα. Δηλαδή στις 05-06 Ιουνίου. Αν λοιπόν ο επόμενος πρωταθλητής συμμετέχει στον τελικό Κυπέλλου, τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως όλο και όλο το διάστημα ξεκούρασής του θα είναι μετά βίας 2 εβδομάδες.

Να το κάνουμε πρακτικό; Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως θα κατακτήσει (και) το φετινό πρωτάθλημα. Μια ομάδα που ξεκίνησε φέτος την προετοιμασία της στις 15 Ιουνίου και που αν προκριθεί απόψε κόντρα στον Λεβαδειακό θα έχει ως μίνιμουμ μια σεζόν 53 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις. Αν φτάσει ως τον τελικό θα έχει συμπληρώσει παρά είκοσι ημέρες έναν ολόκληρο χρόνο με ποδόσφαιρο. Δίχως ανάσα, πέραν του 4ήμερου-5ήμερου ρεπό που θα έχουν οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς από αύριο!

Και όταν η σεζόν αυτή θα τελειώσει; Ο προπονητής θα μπορεί να δώσει στους ποδοσφαιριστές του μόλις 2 εβδομάδες πριν την επόμενη προετοιμασία. Και αυτή την άδεια δεν θα την πάρουν όλοι, μιας και αρχές Ιούνη υπάρχει «εθνικό παράθυρο». Η δική μας εθνική έχει τέσσερα ματς από τις 2/6 ως και τις 12/6 για το Nations League.

Ο Μπουχαλάκης, ο Μασούρας και οι άλλοι λοιπόν θα πρέπει –σε αυτό το υποθετικό σενάριο- να παίξουν τελικό κυπέλλου 21/5 και το αργότερο μια εβδομάδα μετά να ενσωματωθούν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Να παίξουν και στη συνέχεια να ενσωματωθούν στην προετοιμασία του Ολυμπιακού που μετά από 20 ημέρες θα ξεκινά την ευρωπαϊκή δοκιμασία του.

Αν το έφτιαχνε αυτό το καλεντάρι χέρι ανθρώπου που βγάζει… σπυριά με το ποδόσφαιρο θα ήταν κατανοητό. Το έφτιαξε όμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Και για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις; Το έφτιαξε προφανώς πριν οι Ερυθρόλευκοι δημιουργήσουν προϋποθέσεις για το three peat από τον Δεκέμβρη. Θα μπορούσε το ίδιο πρόβλημα (ή τέλος πάντων δεν θα μπορούσε όπως αποδεικνύεται αλλά ας μην μένουμε σε λεπτομέρειες) οποιοσδήποτε άλλος.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όχι. Την περασμένη Άνοιξη ο Κώστας Καραπαπάς κατέθεσε για λογαριασμό του Ολυμπιακού μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση προκειμένου ο τελικός κυπέλλου να γίνει Δευτέρα του Πάσχα. Δεν έγινε αποδεκτή, λέει, γιατί οι ομάδες που είχαν στόχους στα play-offs δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν. Οκ. Δεν θα μπορούσε την ίδια πρόταση, να την κρατήσει η ΕΠΟ για φέτος. Να συνεργαστεί με την Super League. Να βρεθεί μια λύση; Στην 20η θέση του ranking της UEFA ήταν το καλοκαίρι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενδιαφέρεται κανείς;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ