Λουίς Κάμπος: Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Λουίς Κάμπος: Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Τι έκανε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο Λουίς Κάμπος, κορυφαίος σκάουτ του πλανήτη, εκείνος που ανακάλυψε τον Εμπαπέ και έκανε πωλήσεις άνω των 500.000.000 €.

Τι δουλειά είχε ο Λουίς Κάμπος στο Γεώργιος Καραϊσκάκης; Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κειμένου. Διότι και μόνο η παρουσία του κορυφαίου και πλέον επιτυχημένου παράγοντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την τελευταία 10ετία στο γήπεδο του Ολυμπιακού, είναι μια είδηση πρώτου μεγέθους. Μια είδηση, ωστόσο, που «εξηγεί» πολλά πράγματα, αναφορικά με την εξέλιξη των Ερυθρόλευκων, αλλά και τις σχέσεις τους, στο κορυφαίο επίπεδο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Λουίς Κάμπος ήρθε πράγματι στην Ελλάδα και βρέθηκε στις σουίτες του Γεώργιος Καραϊσκάκης στο εντός έδρας παιχνίδι με την Αταλάντα. Μάλιστα, έμεινε δύο ημέρες στη χώρα μας και φρόντισε να δει και να μάθει πολλά πράγματα για τον τρόπο που δουλεύει ο Ολυμπιακός.

Τι έκανε ο Λουίς Κάμπος στην Ελλάδα; Ο Πορτογάλος κορυφαίος σκάουτ του πλανήτη, εκείνος που ανακάλυψε τον Κιλιάν Εμπαπέ και έκανε πωλήσεις άνω των 500.000.000 € τα τελευταία 7 χρόνια, στις ομάδες που έχει εργαστεί, ήρθε για να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση των Πειραιωτών με την ομάδα από το Μπέργκαμο. Ναι δει παίκτες, να δει την αναμέτρηση, αλλά και για να κάνει επαφές με τους ανθρώπους των δύο ομάδων. Οπως κάνει κάθε σοβαρός επαγγελματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Κάμπος, ο οποίος μετά το περσινό θαύμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τη Λιλ, αποχώρησε από γαλλική ομάδα και αυτή την εποχή είναι προσωπικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλατασαράι, Μπουράκ Ελμάς, είχε την ευκαιρία να τα πει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο Φάληρο. Αλλά και με άλλους ανθρώπους του Ολυμπιακού, όπως τη γενική διευθύντρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Λίνα Σουλούκου, τον επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ των Ερυθρόλευκων, Φρανσουά Μοντέστο και τον Κριστιάν Καρεμπέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φάληρο ο Λουίς Κάμπος είδε από κοντά και έναν ποδοσφαιριστή που επί δικής του εποχής αποκτήθηκε από τη Λιλ, πριν ανοίξει τα φτερά του και δείξει τις τεράστιες δυνατότητές του στον Ολυμπιακό. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Αγκιμπού Καμαρά. Ο οποίος είχε υπογράψει το 2018 στους εν ενεργεία πρωταθλητές Γαλλίας, ύστερα από απόφαση του 58χρονου Πορτογάλου παράγοντα. Πριν… κλαπεί από τους Ερυθρόλευκους το καλοκαίρι του 2021.

Πάμε, όμως, να δούμε ποιος είναι ο Luís Filipe Hipólito Reis Pedrosa Campos. Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, που το 2005 αποφάσισε να κάνει στροφή καριέρας. Παράτησε την προπονητική (σ.σ. δούλεψε σε Λεϊρία, Εσποσέντε, Ντεσπορτίβο Αβες, Λέτσα, Πεναφιέλ, Ζιλ Βιθέντε, Βιτόρια Σετουμπάλ, Μπέιρα Μαρ) και αποφάσισε να εργαστεί στο front office των συλλόγων. Ξεκίνησε να προπονεί στα κατώτερα πρωταθλήματα της Πορτογαλίας σε ηλικία 27 ετών με τη Λεϊρία και τελικά έφτασε ως την πορτογαλική Primeira Liga. Ως προπονητής του Ζιλ Βισέντε, μάλιστα, ο Κάμπος σταμάτησε το αήττητο σερί 27 αγώνων του Ζοζέ Μουρίνιο με την Πόρτο.

Μουρίνιο και Κάμπος δεν έχουν κρύψει την αλληλοεκτίμησή τους. Και αυτό μετατράπηκε και σε συνεργασία, καθώς το 2012, έγινε σκάουτ και τακτικός αναλυτής της Ρεάλ Μαδρίτης. υπό τον «Special One». Ξεκινώντας από χαμηλά, έφτασε να έχει επιτελικό ρόλο στη Ρεάλ και από εκεί και πέρα, η καριέρα του εκτοξεύθηκε, καθώς έγινε ένας από τους πιο πετυχημένους διευθυντές ποδοσφαίρου των τελευταίων δεκαετιών.

Εκτόξευσε το όνομά του ως αθλητικός διευθυντής της Μονακό (2013-2016) της «χρυσής εποχής» του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και μεταξύ άλλων επιμελήθηκε τις μεταγραφές των Ρανταμέλ Φαλκάο, Ζοάο Μουτίνιο, Χάμες Ροντρίγκες, Φαμπίνιο, Αντονί Μαρσιάλ, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, Μπερνάρντο Σίλβα, Τιεμού Μπακαγιοκό, Ζοφρί Κοντογκμπιά και Τόμας Λεμάρ. Το 2017 έγινε αθλητικός διευθυντής της Λιλ, από την οποία αποχώρησε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στον σύλλογο, ωστόσο η κατάκτηση του τίτλου της περασμένης σεζόν έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και αποτελεί ένα από τα «διαμάντια» της καριέρας του, καθώς κατακτήθηκε απέναντι στη βαθύπλουτη και πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν.

Ως επικεφαλής μεταγραφικού σχεδιασμού των Μονακό και Λιλ, ο Κάμπος έχει καταφέρει τα εξωπραγματικό κέρδος των 500.000.000 ευρώ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών που κατά βάση δημιούργησε ή ανακάλυψε ο ίδιος. Οσο για το μέλλον του; Όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει τη θέση του συμβούλου του Μπουράκ Ελμάς, αλλά ήδη είναι σε επαφές με τον Αγιαξ, ως πιθανός αντικαταστάτης του Μαρκ Οφερμαρς στη θέση του sport director.

Πρόσφατα από την Αγγλία προέκυψε σενάριο που τον θέλει να αποτελεί βασικό στόχο των Σαουδαράβων της Νιουκάστλ, ωστόσο, το «μεγάλο κόλπο» δεν αποκλείεται να είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Η οποία από τον Δεκέμβριου του 2021 άνοιξε ξανά δίαυλο με τον Πορτογάλο. Με σκοπό κάποιου είδους συνεργασία. Μια συνεργασία που μπορεί να επικυρωθεί ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη «κλοπή» στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: Την ελεύθερη μετακίνηση του Κιλιάν Εμπαπέ, από την Παρί Σεν Ζερμέν στη Ρεάλ. Με τον Γάλλο επιθετικό να είναι ποδοσφαιρικό «παιδί» του Κάμπος. Και τους Ισπανούς να αναφέρονται διαρκώς στον σημαντικό ρόλο του στην απόφαση του παίκτη…

Κλείνοντας και αφήνοντας στην άκρη το μέλλον του Λουίς Κάμπος, επιστρέφουμε στον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι «φιλοξένησαν» τον υψηλό προσκεκλημένο τους με τον καλύτερο τρόπο. Και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο του συλλόγου. Το ομολόγησε, μάλιστα, σε ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση μαζί του. Αλλά αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα -και είναι το σημαντικότερο- είναι ότι ποτέ ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό μέγεθος δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα χωρίς να έχει κάποιον ουσιαστικό λόγο, εάν ο Ολυμπιακός δεν ήταν ο σύλλογος που είναι σήμερα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο παράσημο για όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού σε διεθνές επίπεδο. Και, κυρίως, για όσα ετοιμάζονται να γίνουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ