Οι προθέσεις των Κινγκς για Βεζένκοφ, ο Ολυμπιακός και η… μαφία

Οι προθέσεις των Κινγκς για Βεζένκοφ, ο Ολυμπιακός και η… μαφία

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για το πραγματικό ενδιαφέρον που δείχνει το Σακραμέντο, αλλά και για τις προτεραιότητες του ερυθρόλευκου άσου.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός του μπάσκετ για να κατανοήσει ότι ένας εκ των 2-3 κορυφαίων φόργουορντ που αγωνίζονται στην Ευρώπη, μέλος της κορυφαίας ομάδας της Euroleague και βασικός πρωταγωνιστής της ομάδας του σε μια εξαιρετική σεζόν, με εντυπωσιακά νούμερα, ακόμη πιο εντυπωσιακή επίδραση στο παιχνίδι της και σε ιδανική ηλικία, βρίσκεται στα ραντάρ του ΝΒΑ. Η αμερικανική λίγκα έχει συνεχώς το βλέμμα της στραμμένο στην γηραιά ήπειρο, τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από αυτή και πλέον οι παίκτες που πηγαίνουν στην άλλη άκρη του ατλαντικού δεν συμπληρώνουν απλώς τα ρόστερ αλλά ενίοτε κάνουν και…κουμάντο στις ομάδες τους.

Ο Σάσα Βεζένκοφ πανηγύρισε την περασμένη σεζόν το νταμπλ με τον Ολυμπιακό ολοκληρώνοντας μια ασφυκτικά γεμάτη σε παιχνίδια και λεπτά συμμετοχής σεζόν και από χθες βρίσκεται στο γήπεδο και κάνει προπόνηση. Παίκτες με το ταλέντο του και το work ethic του 27χρονου άσου δεν περνούν απαρατήρητοι και είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι οι Σακραμέντο Κινγκς δεν απέκτησαν τα δικαιώματά του, ως μια διαδικαστική κίνηση από τις δεκάδες που συμβαίνουν με παίκτες που έχουν επιλεχθεί στο ντραφτ. Τους αρέσει το πακέτο του και σκοπεύουν να τον προσεγγίσουν πραγματικά με σκοπό να τον αποκτήσουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καταφέρουν και να τον πείσουν καθώς χρόνο με το χρόνο του στάτους του Βεζένκοφ, αλλάζει. Η αξία του ανεβαίνει, τα αγωνιστικά του κριτήρια επίσης, το ίδιο και οι απαιτήσεις του.

Ας δούμε όμως μερικά δεδομένα από την πλευρά των Κινγκς, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε γιατί πήραν τα δικαιώματά του και γιατί είναι πιθανό να προχωρήσουν και σε πρόταση ώστε να τον εντάξουν άμεσα στο ρόστερ τους:

-Αρχικά, εχουν εξαιρετικές σχέσεις με τον Peja που ήταν και μέλος του Front office, οπότε δεδομένα ξέρουμε ότι σκανάρουν την Βαλκανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

-Overall, το ρόστερ τους είναι κακό, χωράει δηλαδή βελτιώσεις και υπό την πίεση του να μπουν κάποια στιγμή στα πλέι οφ θα έβγαζε νόημα να πάρουν έναν παίκτη που κάνει πρωταθλητισμό, ακόμη και σε μια χαμηλότερη λίγκα.

-Το πακέτο του Σάσα είναι ούτως ή αλλως ελκυστικό: natural scorer, εξαιρετικός rebounder που σουτάρει 40% τρίποντο, είναι ό,τι πρέπει για την ατζέντα ομάδων του ΝΒΑ

-Η επιλογή του Keegan Murray στο draft δίνει λύσεις στο 4-5, αλλά κατά βάση δεν έχουν πολύ υλικό εκεί. Sabonis-Murray-Holmes είναι οι μόνοι σίγουροι στο ρόστερ. Από εκεί και πέρα, Harkless και Metu είναι χαμηλά συμβόλαια και παίκτες με τους οποίους ο Σάσα μπορεί να παλέψει για το ροτέισον.

-H ομάδα θα γυρίζει πλέον γύρω από Fox – Sabonis, δύο παίκτες που έχουν ανάγκη συμπαίκτες παίκτες με καλό σουτ και υψηλό IQ.

-O νέος κόουτς του Σακραμέντο, ο Mike Brown (top assistant των Warriors), θεωρείται (και είναι) defensive specialist. Αυτό θα είναι πρόκληση για τον Βεζένκοφ, ειδικά στους ρυθμούς του ΝΒΑ.

-Είναι δεδομένο ότι θέλουν να βάλουν μια άλλη κουλτούρα πλέον. Η επιλογή παικτών έμπειρων στον πρωταθλητισμό μετράει ιδιαίτερα για την στελέχωσή τους.

– Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοίνωσαν μια θεωρητικά αδιάφορη ανταλλαγή και ενισχύει την πληροφορία να θέλουν όντως τον Σάσα. Δηλαδή τα δικαιώματα παικτών που έχουν επιλεγεί στο ντραφτ, πάνε κι έρχονται συνέχεια στο ΝΒΑ, χωρίς να γίνεται κανένας ντόρος.

Ο Ολυμπιακός προχώρησε πέρυσι σε αναπροσαρμογή και επέκταση του συμβολαίου του Βεζένκοφ με αυξημένες αποδοχές, επιβραβεύοντας την πρόοδό του και δείχνοντάς του πόσο τον υπολογίζει. Το NBA out που τοποθετήθηκε, δείχνει ότι στο μυαλό του Σάσα, όπως και κάθε παίκτη με φιλοδοξίες, εξακολουθεί να υπάρχει το αμερικανικό όνειρο. Βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και εδώ ακριβώς βρίσκεται και όλη η ουσία της υπόθεσης.

Στον Βεζένκοφ δεν αρκεί πλέον ένα αεροπορικό εισιτήριο για τις ΗΠΑ ώστε να τα βροντήξει όλα και να φύγει. Πλέον έχει χτίσει ένα πολύ ισχυρό όνομα και μια σοβαρή υπόληψη στην Ευρώπη και δεν πρόκειται να πάει στον ΝΒΑ ως τυχοδιώκτης. Πρέπει να ακούσει κάτι σοβαρό τόσο ως προς τον ρόλο του, όσο και ως προς τις απολαβές του για να σκεφτεί να κάνει το βήμα.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η ομάδα του, ο Ολυμπιακός. Το δέσιμό του με την ερυθρόλευκη οικογένεια είναι πραγματικό και ισχυρό και σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρνε κάποια απόφαση ερήμην της. Επειτα, είναι και το αγωνιστικό σκέλος. Η θέση, η σημαντικότητα και ο χώρος που του προσφέρει ο Ολυμπιακός, του έχουν επιτρέψει να απογειώσει το παιχνίδι του και μοιάζει δεδομένο ότι αν συνεχίσει να φοράει την φανέλα του θα το φτάσει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Οι Πειραιώτες, λοιπόν, αποτελούν την προτεραιότητά του και την δεδομένη στιγμή μόνο «μια προσφορά που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί» θα ήταν ικανή να τον πείσει. Αλλά εξ’ όσων γνωρίζουμε η… οικογένεια Κορλεόνε δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ