Ο Παναθηναϊκός νίκησε… την Τρίπολη, ο Λάζαρος και ο Λέτο

Ο Παναθηναϊκός νίκησε… την Τρίπολη, ο Λάζαρος και ο Λέτο

Σ’ ένα καλοκαίρι που ξεκίνησε νωρίς με τον πλέον θερμό τρόπο και προμηνύεται εξίσου καυτό, ο Παναθηναϊκός απέχει και θ’ απέχει επιδεικτικά. Τελευταίο μεγάλο μεταγραφικό ντέρμπι του τριφυλλιού που έληξε νικηφόρα ήταν ο Χριστοδουλόπουλος και η αντίστοιχη «κλοπή» του Λέτο… Και μία μικρή ανάλυση για τον μεγάλο έως τώρα πρωταγωνιστή του παζαριού.

Η απόφαση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου να μετακομίσει στον Ολυμπιακό, για όσους τον γνωρίζουμε στον Παναθηναϊκό και τον είχαν ζήσει και στον ΠΑΟΚ, δεν αποτέλεσε και πρώτου μεγέθους έκπληξη.

Ποιότητα διαθέτει, έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του, μα πάνω απ’ όλα έχει τρομερή αυτοπεποίθηση. Σε σημείο που όποιος δεν τον γνωρίζει καλά, να σχηματίζει ως πρώτη εντύπωση το «μεγάλη ιδέα έχει για τον εαυτό του». Έχει όντως μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, αλλά αυτό προκύπτει από το ταλέντο του. Δεν ήταν λίγοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού που αναγνώριζαν τις απίστευτες ικανότητές του, ωστόσο, τον αμφισβητούσαν, διότι θεωρούσαν ότι δεν έβγαζε στο γήπεδο το 100%. Άλλοι τα είχαν με τον χαρακτήρα του, μέχρι και το μαλλί του έγινε θέμα για όσους θυμούνται. Χαρακτηριστική η αντίδρασή του σε ένα πολύ ωραίο γκολ που πέτυχε με τον Παναθηναϊκό σε εκτός έδρας ματς με την Ξάνθη.

Προσωπικά, μου έχει μείνει αξέχαστη μία ντρίμπλα «playstation» στον Σιμάο, σε περίοδο προετοιμασίας που χειροκροτήθηκε θερμά από τον Τεν Κάτε. Δεν ήταν και το πιο εύκολο να περάσεις τον Αφρικανό. Δεν θα ξεχάσω και την κόντρα του με ορισμένους παίκτες και ένα χοντρό φραστικό επεισόδιο με τον Νίνη. Ο συναγωνισμός με τον συμπαίκτη του είχε γίνει ανταγωνισμός.  Έχει πολλούς τρόπους ν αποφύγει έναν αντίπαλο και το έχει αποδείξει. Έπειτα από τόσα χρόνια, παράλληλα, συμβιβάστηκε με την ιδέα του ακραίου επιθετικού. Όταν κάτι δεν πήγαινε καλά στο «τριφύλλι» πάντα έβγαινε προς τα έξω «η θέση που μου ταιριάζει είναι δεκάρι ή δεύτερος επιθετικός». Σταδιακά ξεχάστηκε και συμβιβάστηκε με τα άκρα τόσο στην εθνική, όσο και στην καριέρα του εκτός συνόρων. Εκεί έκανε φέτος σπουδαία σεζόν με την ΑΕΚ. Σε κάθε περίπτωση είναι παίκτης που λειτουργεί άκρως επαγγελματικά. Και δεν θα κολλήσει να φύγει από μία μεγάλη ομάδα για να πάει σε άλλη. Το γουστάρει; Θα το κάνει. Τόσο απλά.

Το θέμα μου, όμως, δεν είναι αυτό. Το καλοκαίρι ξεκίνησε με τον πλέον καυτό τρόπο και ο Παναθηναϊκός απέχει επιδεικτικά. Και θα απέχει όσο υπάρχει περιορισμός  μεταγραφών κι ο Αλαφούζος. Ο Λάζαρος άφησε την πρωταθλήτρια για να πάει στον αιώνιο αντίπαλο. Η ΑΕΚ ετοιμάζεται ν’ απαντήσει και είδα ότι ο Μελισσανίδης υπόσχεται παικταράδες. Ο Γιώργος Σαββίδης προανήγγειλε μεταγραφάρα στους κυπελλούχους. Ενδεχομένως, όχι μόνο μία, αφού ο ΠΑΟΚ πλέον οικονομικά είναι δυνατός.

Που βρίσκεται σε όλα αυτά ο Παναθηναϊκός; Αυτός δεν την πάτησε όπως η ΑΕΚ. Τη γλίτωσε την… κλοπή. Ανανέωσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που βγήκαν από την Ακαδημία του, τον Γιάννη Μπουζούκη. Κατάφερε να τον κρατήσει χωρίς ο ανταγωνιστής του να είναι ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ, αλλά ο Αστέρας Τρίπολης… Εκεί έφτασε ο σύλλογος, ώστε ένας ταλαντούχος 20χρονος επιθετικός να σκέφτεται σοβαρά να φύγει για την ομάδα της Αρκαδίας. Για να μην παρεξηγηθώ. Ειρωνεία δεν υπάρχει για το παιδί. Όσοι τον έχουν ζήσει στον Παναθηναϊκό, λένε ότι είναι ταλεντάρα και μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα. Εκτός από ποιότητα, έχει οξυδέρκεια και ποδοσφαιρικό θράσος. Η ειρωνεία αφορά στο ότι ο Παναθηναϊκός το κατάφερε χωρίς αντίπαλός του να είναι κάποιος από τους μεγάλους.

Οι «πράσινοι» απέχουν και θ’ απέχουν όσο υπάρχει περιορισμός των μεταγραφών, από οποιαδήποτε σκέψη να… κλέψουν παίκτη από μεγάλο τους αντίπαλο. Και φυσικά δεν θα πάρουν μέρος σε κάποιο μεταγραφικό ντέρμπι. Έχουν χρόνια να το κάνουν. Εννοείται ότι όσο μένει ο Αλαφούζος με ή χωρίς περιορισμό το ξεχνάμε. Αν αναλάβει η «Pan Asia» είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσει κι αν θα υπάρχουν οι άνθρωποι να πείσουν έναν παίκτη να επιλέξει το «τριφύλλι» αντί για έναν εκ των ανταγωνιστών. Το θέμα αλλάζει αν μπει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Με τα καλά του και τα κακά του, είναι από τους παράγοντες που δεν ανέχεται να χάνει έναν παίκτη που πραγματικά τον θέλει. Το έχει αποδείξει. Μπορεί να χάσει μία μάχη, θα κερδίσει δύο. Ή έστω θα λήξει ισόπαλο το ματς…

Μέχρι, όμως, να δούμε ποιος θα αναλάβει και πότε, ας θυμηθούμε πότε έδωσε το τελευταίο μεγάλο μεταγραφικό ντέρμπι ο Παναθηναϊκός. Ήταν εννέα χρόνια πίσω! Την περίοδο της πολυμετοχικότητας. Πρώτα, όμως, ας σταθούμε σε ορισμένες μικρότερες μάχες. Το καλοκαίρι του 2010 οι «πράσινοι» είχαν βάλει στο μάτι τον Ούγγρο μεσοεπιθετικό Κρίστιαν Νέμεθ. Τότε ήταν 21 ετών, είχε μία σχετικά καλή σεζόν με την ΑΕΚ και είχαν φτάσει μία ανάσα από την απόκτησή του. Ξαφνικά μπήκε στο κόλπο ο Ολυμπιακός και ο Νέμεθ επέλεξε να πάει στον Πειραιά.

Μεγάλη μάχη έγινε το καλοκαίρι του 2014. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός πάλευαν για τον επαναπατρισμό του Κώστα Φορτούνη. Οι Θεσσαλονικείς ήλπιζαν, ο Νταμπίζας είχε φέρει την υπόθεση σε πολύ καλό δρόμο και το «τριφύλλι» έμοιαζε πλέον το φαβορί, αλλά τελικά ο διεθνής μέσος πήγε στον Πειραιά. Αυτό προκάλεσε τριγμούς τότε στις σχέσεις Αλαφούζου-Νταμπίζα με τις γνωστές συνέπειες. Τον Γενάρη του 2016 ο Παναθηναϊκός πήρε τον Μπουμάλ και τον Βιγιαφάνιες. Ο πρώτος ακουγόταν έντονα και για τους υπόλοιπους μεγάλους. Ο Αλαφούζος έδωσε μισό εκατ. ευρώ συν χορηγία, για παίκτη που έμενε ελεύθερος σε έξι μήνες. Την ίδια περίοδο με αποφασιστικές κινήσεις πήρε και τον Βιγιαφάνιες, τον οποίο ήθελε και η ΑΕΚ. Αυτές ήταν οι τελευταίες μικρές μάχες που έδωσε το «τριφύλλι».

Τα ντέρμπι δόθηκαν την περίοδο της πολυμετοχικότητας. Το 2008 ο Παναθηναϊκός ήθελε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, αλλά είχε μπει ταβάνι στα χρήματα. Δεν καιγόταν, όπως διέρρεαν στο λιμάνι για να δώσουν έκταση στη μεταγραφή. Τον Μέλμπεργκ όντως τον ήθελε το 2009 ο Τεν Κάτε. Εκεί χάθηκε η μάχη, αλλά κατόπιν συνέβη κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε φέτος ο Ολυμπιακός. Οι πράσινοι πήραν τον Σεμπάστιαν Λέτο από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ο Αργεντινός παικταράς προτίμησε το τριφύλλι, διότι του έδειξε πόσο τον πιστεύει και η πορεία του είναι γνωστή.

Στο πραγματικά μεγάλο ντέρμπι, όμως κι αφού είχε προηγηθεί και η νίκη επί του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στην υπόθεση του Σίλβα Κλέιτον, το τριφύλλι άφησε δεύτερο τον αιώνιο. Ποιος ήταν ο παίκτης; Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος!!! Περνούσε τις διακοπές του στη Λευκάδα όταν ειδοποιήθηκε να πάει στα γραφεία του ΠΑΟΚ. Τότε πίστευε ότι καταλήγει στον Ολυμπιακό. Αλλά ο Παναθηναϊκός είχε το χρήμα και τη δυναμική κι έπεισε τον ΠΑΟΚ και τον παίκτη να υπογράψει για τέσσερα χρόνια. Τότε, δηλαδή, είπε «όχι» στην ομάδα… της καρδιάς του, τώρα είπε «ναι». Money talks που λένε και στα χωριά μας. Νωρίτερα είχαν έρθει νίκες όπως η απόκτηση του Νίκου Σπυρόπουλου, των Μάντζιου, Τζιόλη πακέτο από τον Πανιώνιο και φυσικά υπήρξαν ακόμα μεγαλύτερες στο παρελθόν. Ο Παναθηναϊκός πλέον δεν συμμετέχει σε μεταγραφικά ντέρμπι. Δεδομένα θα μπει ξανά στο παιχνίδι. Το ζητούμενο είναι το «πότε;».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ