Οι δύο προεδρίες Μαρινάκη στη Λίγκα άλλαξαν το οικονομικό στάτους των ΠΑΕ, όχι τα μυαλά των ιδιοκτητών τους

Οι δύο προεδρίες Μαρινάκη στη Λίγκα άλλαξαν το οικονομικό στάτους των ΠΑΕ, όχι τα μυαλά των ιδιοκτητών τους

Η καταγραφή και μόνο των πεπραγμένων της διοίκησης Μαρινάκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις περιόδους 2010-11 και 2022-23, είναι εκκωφαντικά αποστομωτική για τους παράγοντες που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν ένα ποδόσφαιρο εξαρτήσεων, σκιών και φαντασμάτων.

28 Αυγούστου 2010. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λίγους μήνες μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κερδίζει τις εκλογές της Super League και αναδεικνύεται πρόεδρος του συνεταιρισμού. Και μάλιστα με τις ψήφους Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών είχε αναλάβει με συγκεκριμένη ατζέντα: Να αυξήσει τα έσοδα για τις ομάδες και να διεκδικήσει το δίκιο τους, είτε σε χορηγικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο.

Τον Οκτώβριο του 2010, ο Μαρινάκης, ως πρόεδρος της Λίγκας, μετά από προσωπικές διαπραγματεύσεις με τον πάροχο, υπέγραψε συμφωνία-μαμούθ της Λίγκας με την (τότε) NOVA-Forthnet, για επέκταση της συνεργασίας τους για τις σεζόν 2010-2014. Η συμφωνία απέφερε συνολικά στον συνεταιρισμό πάνω από 200.000.000 €, ενώ ο Ολυμπιακός άφησε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την ΕΡΤ, για να μπει στην κεντρική διαχείριση, εκτοξεύοντας τα έσοδα των υπόλοιπων ομάδων.

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε βγει μπροστά και είχε υπογράψει ρήτρες που αφορούσαν περιστατικά βίας, ώστε η Λίγκα να πάρει το σύνολο του ποσού που προέβλεπε η σύμβαση ανταποδοτικότητας με τον ΟΑΠΑ. Η σύμβαση αυτή, υπολογίζεται ότι έφερε στα ταμεία της Super League περίπου 17 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για επέκτασή της. Μάλιστα, έως ότου ξεμπλοκάρει η συμφωνία, έχασε χρήματα ο Ολυμπιακός. Καθώς ο κ. Μαρινάκης είχε θέσει ως προϋπόθεση να πάρει τα χρήματα η Λίγκα, για να διαπραγματευτεί ο ίδιος για την ομάδα του!

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που είχε βάλει στο τραπέζι το θέμα του ποσοστού από το στοίχημα. Στις 5 Οκτωβρίου 2010, έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, «…προκειμένου να διασφαλιστεί απόδοση ποσοστού 10% στις επαγγελματικές ενώσεις (ήτοι στη Super League και στην Football League), αφενός επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων από στοιχηματικά παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων που θα διοργανώνουν πρόσωπα που θα λάβουν άδειες διεξαγωγής στοιχήματος (περιλαμβανομένης και της ΟΠΑΠ Α.Ε.) και αφετέρου επί της εφάπαξ αμοιβής απόκτησης των ίδιων αδειών».

Την 1η Σεπτεμβρίου 2011, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδίδει την προεδρία στον συγχωρεμένο Απόστολο Παπουτσάκη, τότε ιδιοκτήτη του Εργοτέλη. Εχοντας εκπληρώσει στον απόλυτο βαθμό όλες τις δεσμεύσεις του, στην αρχή της μεγαλύτερης οικονομικής λαίλαπας που χτύπησε την Ελλάδα: Κεντρική διαχείριση, κεντρική χορηγία με τον ΟΠΑΠ, γεμάτα ταμεία.

25 Ιουνίου 2022. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάνει την έκπληξη. Αποφασίζει να κατέβει για πρόεδρος της Super League, 11 χρόνια μετά την παράδοση της προεδρίας. Η νίκη στις εκλογές, αυτονόητη. Στόχος, ο ίδιος με 11 χρόνια πριν. Να βελτιωθούν τα τραγικά οικονομικά της Λίγκας. Αλλά και να μπορέσουν οι ομάδες να πάρουν περισσότερα χρήματα, να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, πάλι πέτυχε αυτό που ήθελε.

Στην επιστολή παραίτησης ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταγράφει κάποιες τις κινήσεις του, που άλλαξαν το μέλλον μιας διαλυμένης και οικονομικά ρημαγμένης Λίγκας. Με προσωπικές ενέργειες εξασφάλισε χορηγία άνω των 9.000.000 € από τη Stoiximan (9.45 εκατ., ενεργή έως το 2025), όταν η προηγούμενη, έβαλε στα ταμεία… 2.000.000 €! Χρήματα που θα πήγαιναν στον… βρόντο, εάν ο ίδιος δεν κυνηγούσε την υπόθεση δικαστικά! Βγήκε μπροστά στο τεράστιο θέμα του ποσοστού από το στοίχημα. Αποτέλεσμα, το αίτημα των ΠΑΕ έγινε νόμος του κράτους τον Ιανουάριο και οι 14 ΠΑΕ μοιράστηκαν ισόποσα από 1,5 εκατ. ευρώ! Και αυτό θα ισχύει διαρκώς εφεξής. Τέλος, ο ίδιος πρωτοστάτησε και οι ομάδες έκαναν αυτό που χρόνια ήθελαν, αλλά… φοβούνταν να το ζητήσουν. Μείωσε το ποσοστό της ΕΠΟ στα έσοδα των ΠΑΕ (από το 5% στο 1%).

ΟΤΑΝ ΣΚΡΙΝΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ…

Η αποχώρηση του Βαγγέλη Μαρινάκη από την προεδρία της Super League, αφήνει έναν συνεταιρισμό διαφορετικό, αναβαθμισμένο. Πριν πάρει στα χέρια του τη Λίγκα, η εικόνα αποτυπωνόταν σε μία λέξη: Διάλυση. Σε όλα τα επίπεδα. Ταμεία, άδεια. Χορηγικές συμφωνίες, ανύπαρκτες. Μια Λίγκα σε κατάσταση απόλυτης μιζέριας. Προερχόμενη από χρόνια κακοδιαχείρισης, ανικανότητας εύρεσης πόρων και καταστροφικές χορηγικές συμφωνίες.

Αλλά οι καλές προθέσεις και το καλό του ποδοσφαίρου δεν συμβαδίζει συχνά με το συμφέρον του παραποδοσφαίρου. Και γενικώς την ιδιοτέλεια συγκεκριμένων παραγόντων. Αυτών που έβαλαν εμπόδια στην επαγγελματική διαιτησία, στην εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, ακόμη και στην προσπάθεια να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά της Ομοσπονδίας. Ακόμη και σε αυτό, το αυτονόητο, παράγοντες επέλεξαν να σκρινάρουν την αδιαφάνεια. Με όλα αυτά, η παραμονή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της Super League, θα ήταν περιττή. Γιατί να προσφέρει άλλοθι και βοήθεια σε εκείνους που δεν τη σέβονται; Και στο τέλος της ημέρας δεν την αξίζουν; Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές και τις πράξεις του. Πλέον, όλοι εκείνοι που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν ένα ποδόσφαιρο εξαρτήσεων, σκιών και φαντασμάτων, ας κάνουν το καλύτερο που μπορούν, για να συνεχίσουν το έργο τους.

Αυτό που δεν αλλάζει, είναι τα δεδομένα. Και αυτά καταγράφουν πως στις δύο περιόδους Μαρινάκη στην ηγεσία του ποδοσφαίρου, η Super League βίωσε τις πιο προσοδοφόρες στιγμές της. Με συμφωνίες εκατομμυρίων, με αλλαγή του οικονομικού στάτους κυρίως των μικρομεσαίων. Με συμφωνίες που ουσιαστικά καθορίζουν σοβαρά έσοδα για τα επόμενα χρόνια. Διότι σημασία δεν έχει ποιος λέει ότι θέλει να βοηθήσει τις ομάδες. Σημασία δεν έχει να εμφανιστεί ένας πρόεδρος και να χορηγήσει με… φιστίκια «Σουρωτή» το πρωτάθλημα. Ή με ψίχουλα από εταιρείες που… ξέχασαν να πληρώσουν. Σημασία έχει ποιος πραγματικά κάνει έργο. Ποιος προσπαθεί να αλλάξει μια καρκινογόνα κατάσταση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ